Wednesday, May 14, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 15. мај (2.мај) Свети мученици Еспер, Зоа, Кириак и Теодул




Свети мученици Еспер, Зоа, Кириак и Теодул

У време цара Адријана (117-138) неки Катал незнабожац купи као робове Еспера, жену му Зоу и синове њихове Кириака и Теодула. Како ови беху убеђени хришћани, то не хтедоше ништа окушати од идолских жртава, него оно што им се даваше они бацаху псима, а сами гладоваху и трпљаху.


Сазнавши за ово Катал, разгневи се веома, па поче тешко истјазавати све своје робове. Најпре мучаше децу, но деца осташе непоколебљива у вери, и, шта више, тражаху од мучитеља теже муке. Најзад сви четворо буду бачени у огњену пећ где после благодарне молитве предаду дух свој Господу. Тела њихова остану читава и неопаљена од огња.


Свети Атанасије Велики

У данашњи дан празнује се пренос његових моштију и чудеса од истих. ...



СРБИН.ИНФО


Уз дивну духовну песму, Говори Господе, желимо Вам пријатну ноћ





Говори Господе

(Стихови:
Свети владика Николај Велимировић)


Говори Господе, слуга Твој Те слуша

Тебе, само Тебе, жељна му је душа

Немоћан је слуга да види и чује

Док у њему Твоје не заструје струје

Помози мом виду, помози мом слуху,

Слава Оцу, Сину и Светоме Духу!


Говори Господе, пре свршетка пута

Да ми с правог пута душа не залута

Говори ми тихо, ал нек буде јасно

Говори Преблаги, док не буде касно


Помози мом виду, помози мом слуху

Слава Оцу, Сину и Светоме Духу!


Знам: ...



СРБИН.ИНФО


7 ЈАВНИХ ПУТЕВА ЗА ТРОВАЊЕ ЧОВЕЧАНСТВА И КОНТРОЛУ ПОПУЛАЦИЈЕ





Није чудо да у данашње време корпорације плаћају научнике, да би заузврат добили лажни објективизам научног метода и подршку за своје производе у стварању хегемоније. Тако раде и политичари, крећу се кроз окретна врата, између приватног и јавног сектора.


А најгоре од свега је што се дешава је, да су саучесници у свему агенције за заштиту потрошача.


Поверење од стране потрошача у научним истраживањима и савезним надзорним одборима, прекршено је због профита, тако да је производима дозвољено да уђу на тржиште са смањеним безбедносним стандардима.


Другим речима речено, профит разара све и од агенција за заштиту потрошача прави послушне патуљке.


У дневном уносу намирница, наћићемо синтетичке хемикалије, а вода и животна средина се показује као катастрофална за наше физичко и ментално здравље. Написане су књиге од стране стручњака, на ову тему. Алтернативна медицина „вуче за рукав“ потрошаче, да би им ставили до знања да велике корпорације прете здрављу.


Ако се крене у дубљу истрагу, можда ће бити страшно са чиме ћемо се суочити ако се ово хемијско бомбардовање настави.


СРБИН.ИНФО


Предизборна кампања у скупштини Војводине





Скупштина АП Војводине је јуче усвојила нови статут са 99 од 120 гласова.


Нови Сад – Посланици скупштине Војводине изгласали су предлог Статута покрајине у којем је по налогу Уставног суда, измењено две трећине текста. За практично нови текст гласало је 99, од укупно 120 покрајинских парламентараца. Против су била четири посланика ДСС и два радикала, док је 11 посланика ЛСВ било уздржано.


Међутим, усвајањем Статута за који су гласали посланици владајуће коалиције, без ЛСВ-а, и посланици опозиције без ДСС-а и СРС-а, чини се да је затворено поглавље мира у покрајинском парламенту. Са једне стране, усвајањем текста Статута спречено је урушавање дела правног система Србије, док је са друге стране, означен почетак нове рунде битне за ванредни излазак на биралишта у покрајини.


„После усвајања новог Статута, наставићемо још интензивније да тражимо формирање нове владајуће већине и превремене покрајинске изборе”, најавио је шеф посланичке групе СНС-а Предраг Матејин, истакавши да компромис који су постигли око Статута ни на који начин не ублажава њихове захтеве за расписивањем избора.


За СНС је свако решење боље од садашњег – владе на челу са Бојаном Пајтићем коју скоро свакодневно због разних финансијских малверзација оптужује и новосадски одбор те странке. Напредњаци су, поручио је Матејин, свесни чињенице да није нимало једноставан пут до ванредних покрајинских избора и зато пристају на сва друга решења попут прекомпоновања власти и оставке премијера, која би довела до провере политичке воље грађана.


Чанак је уочи гласања о Статуту рекао да у Војводини мора да се догоди или реконструкција владе, или нови избори, јер власт коју Демократска странка има у тој покрајини апсолутно не одговара подршци коју има у бирачком телу. ...



СРБИН.ИНФО


Двери позивају Вучића да откаже педербал





Покрет Двери позива Александра Вучића на разум, да у име тихе већине грађана Србије откаже педербал.


Александaр Вучић треба да откаже педербал, јер никоме не треба поново рат на улицама Београда, разбијене главе и уништена имовина Београђана.


Александар Вучић треба да откаже педербал, jeр ће његово одржавање и обезбеђење коштати грађане Србије папрених милион евра. Тај новац би требало да се преусмери трудницама, којима су одузете накнаде за породиљско, а не да се новац просипа на геј параду.


Александар Вучић треба да откаже педербал, јер је одржавање ове манифестације противно уставу Републике Србије и јавном моралу, који каже да је једина заједница живота заправо заједница мушкарца и жене, а не мушкарца и мушкараца и жене и жене.


Ова геј парада и њено одржавање или неодржавање ће бити најбољи тест до које мере је Србија суверена држава. Или ће влада да послуша свој народ, који се у великој већини противи овој скарадности и продору геј идеологије кроз институције српског друштва, или ће послушати Мајкла Девенпорта и остале западне амбасадоре и душебрижнике којима је од „виталне“ важности да се парада срама по сваку цену одржи у Београду и на тај начин јасно потврдити да Србија није суверена држава.


(Двери Српске)


...



СРБИН.ИНФО

Амфилохије: Изјава Карла Билта је неофашизам





У обраћању ипред више хиљада људи на улицама Никшића који су се окупили током литије посвећене Светом Василију Острошком, митрополит СПЦ Амфилохије је рекао да се „Дух неофашизма повампирио“ и да „Семеном посијане мржње покушава да завади браћу у Украјини и Русији“, преносе подгорички медији.


У том контексту поменуо је изјаве министра иностраних послова Шведске Карла Билта и генералног секретара НАТО-а Андерса Фог Расмусена, и поредио ситуацију на Косову са дешавањом ситуацијом у Украјини.


Митрополит СПЦ-а је рекао да „Се пред лицем“ свеца Василија Острошког „Мора споменути изјава Карла Билта да је највећа грешка савремене руске владе и Путина што се вратио православљу, које је горе од тероризма исламског који се појављује на истоку“.



„У име те и такве идеје поново се пале живи људи, као онда од фашизма тако и данас од неофашизма. У огледалу те страшне истине је и изјава Андерса Фог Расмусена, секретара НАТО пакта у Европи, да је бомбардовање Србије и Црне Горе и уништење Косова и Метохије урадила Европа и Америка бранећи Косово и Метохију од геноцида”, рекао је митрополит.


Он је оценио да „Није то била одбрана од геноцида, него наставак геноцида на Косову и Метохији који траје 630 година”.


„То је наставак геноцида као што је и у Одеси на начелу подијели па завладај”, рекао је митрополит СПЦ и закључио да ако је „То пут до слободе, демократије и људских права, онда је то знак да светом почиње да влада демоНкратија“.


Митрополит Радовић је поновио оштре критике на рачун црногорске власти која се придружила санкцијама Европске уније против Русије и оценио да „Главари у Црној Гори тиме потурају угарак у спаљивање живих људи у Одеси“.


(СРБИН.ИНФО


ПАО ДЕО БРДА У ЗЕМУНУ: Погледајте одрон у Гардошу! (Видео)





У улици Василија Васиљевића испред броја 14, одвалило се десетине кубика земље са брда. Јака киша која цео дан пада покренула је клизиште са брда на Ћуковцу, у близини Гардоша.


Око 20.30 часова у Земуну, у улици Василија Васиљевића испред броја 14, одвалило се десетине кубика земље са брда на Ћуковцу (наспрам Гардош куле).



На срећу није било повређених у делу улице где иначе пролази велики број пешака.


ВИШЕ О ПОПЛАВАМА ПОГЛЕДАЈ ОВДЕ.


СРБИН.ИНФО


„Геј парада“ 100% одобрена уз ригорозне мере обезбеђења!





Геј парада заказана за 31. мај у Београду биће одржана, сазнаје „Ало!“. За разлику од ранијих манифестације ове врсте, полиција планира овај догађај да обезбеди на потпуно нов начин! Наш извор из полиције каже да се већ увелико ради на томе да шетња припадника ЛГБТ популације може да буде одржана већ сутра.


- На основу садашње процене надлежних, са великом сигурношћу можемо да кажемо да ће она бити одржана од 12 до 14 сати у суботу, 31. маја, у центру Београда. Наравно, ствари се могу променити уколико проценимо да би безбедност грађана и имовине могла озбиљно да буде угрожена, али засад све држимо под контролом… Полиција је спремна да учини све што је у оквиру закона да се овај скуп обезбеди. ...



СРБИН.ИНФО


Русија јача Црноморску флоту на Криму





Руска Црноморска флота ће имати мрежу поморских војних база на Криму после уједињења овог полуострва са Русијом, рекао је адмирал Војске Русије Виктор Чирков, преносе Риа Новости.


“Црноморска флота ће имати мрежу база на Кримском полуострву, укључујући главне поморске базе у Севастопољу. Ова инфраструктура на Криму је ефикасно и удобно место за наше ратне бродове, подморнице и приморским трупе, рекао је адмирал Виктор Чирков.


Према речима Чиркова, Русија ће распоредити ратне бродове не само у Севастопољу, већ и у Феодосији и Донузлаву, док ће борбени авиони да буду стационирани у близини Белбека.


Русија је стационирала своју црноморску флоту у Севастопољу, граду који је основан од стране царице Катарине Велике као поморску базу 1783. године. После распада Совјетског Савеза 1991. Русија и Украјина су уплетена у спорове око поделе Црноморске флоте. Крим је поклоњен Украјини1954. ...



СРБИН.ИНФО


Проруси у Славјанску: Крећемо у офанзиву





Проруси у Славјанску намеравају да из одбрамбене пређу у офанзивну стратегију, рекла је представница проруских активиста у овом месту у региону Донбас Стела Корошева за РИА Новости.


Проруси контролишу Славјанск и портед операција украјинских снага


“Не вреди да чекамо да нас украјинске снаге нападну. Мењамо тактику”, рекла је Стела Хорошева.


После промене режима крајем фебруара, грађани претежно проруски оријентисани одбили су да признају легитимност привремене владе земље и позвали на федерализације и референдуме о већој аутономији.


Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов наредио је покретање специјалне операције прошлог месеца против прируских федералиста на истоку земље.


Украјински трупе опколиле су Славјанск у покушају да поврате контролу над овим градом, али нису успели.


(Бета)


...



СРБИН.ИНФО

Дуда доводи пола репрезентације у Ефес!





Инострани медији наводе и детаље понуде Ефеса према српском плејмејкеру: две године и пет милиона евра. На листи жеља Богдан Богдановић и Василије Мицић.


Судећи по гласинама, Анадолу Ефес могао би од наредне сезоне да постане најсрпскији клуб изван матице. Јавна је тајна да ће на клупу истанбулског тима, после једногодишње тренерске паузе, сести Душан Ивковић, а протеклих недеља да ће наш бивши селектор обновити сарадњу са Милошем Теодосићем, својевремено развијену до велике блискости у Олимпијакосу.


Турски медији јављају да је већ договорена двогодишња сарадња са плејмејкером московског ЦСКА, којем ове сезоне истиче уговор са “армејцима”, и то за укупну суму од пет милиона евра! Трансфер посматрају и кроз призму рискантног Ивковићевог потеза, наглашавајући Теодосићеве подбачаје у најважнијим утакмицама.


Како се може чути у кошаркашким круговима, и центар ЦСКА Ненад Крстић могао би да се пресели на Босфор уколико на крају сезоне не нађе заједнички језик са Московљанима. Ивковић је заинтересован да ударни тандем наше репрезентације постави и као основу амбиција Ефеса у предстојећем периоду, али у Крстићевом случају не постоји извесност као у причи о ангажовању Теодосића. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: На истоку проруске снаге најављују изборе за Новорусију (Из часа у час)





У близини украјинског града Краматорк, дошло је до сукоба између проруских снага и припадника Националне гарде, а према првим информацијама убијено је шест пучистичких војника, а 20 рањено.


Како је објавио Дмитриј Тимчук, проруски активисти су бацили гранату на камион који је превозио припаднике Десног сектора у униформама Националне гарде, након чега је дошло до сукоба, а хеликоптерима су стигли падобранци као појачање.


Премо последњим вестима пучисти су се повукли, међу погинулим су и падобранци.


01:00 Киjевске трупе почеле су да гранатирају Славјанск


Артиљеријска и митраљеска ватра се може да чути на ободима Словјанска, извештавају РИА Новости. У области где народна милиција има контролни пункт, одјекују артиљеријски платуни.


Славјанск, у ноћним часовима, пучистичке трупе гранатирају данима.



00:00 Народни гувернер Републике Доњецк, Павел Губарев, најавио стварање странке “Нова Русија”


Седиште нове политичке странке ће бити у Доњецку. ...



СРБИН.ИНФО


Дачић и Халид да одговарају: Миљацка прети мостове да однесе





Већина река у Босни Херцеговини се излила, а неки делови у Федерацији БиХ већ су поплављени. Миљацка је у Сарајеву помахнитала, а прешацима је забрањен прелазак преко моста на Дрвенији, јер је могуће да га река однесе.


Припадници Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево забранили су пешацима прелазак преко моста на Дрвенији у Сарајеву због повишеног водостаја реке Миљацке. Водостај Миљацке највећи је у последњих десет година и износи 244 центиметра.


Већина река у Босни Херцеговини се излила, а неки делови у Федерацији БиХ већ су поплављени. Река Миљацка у Сарајеву је помахнитала, а прелазак преко


На подручју Сребренице обилна киша је изазвала поплаве, а река Крижевица се излила и ушла у куће у појединим насељима. У порасту су водостаји на подручју Тузланског кантона, сви осим језера Модрац.



Интензивна киша током протекла 24 сата довела је до пораста нивоа водотока у унутрашњости општине Добој Исток и изливања из корита на појединим местима. ...



СРБИН.ИНФО


САД: Срби не верују у демократију, само 30% мисли да је добра





Београд — Истраживање америчке невладина организација НДИ и ЦЕСИД-а показало да само 30 одсто грађана Србије сматра да је демократија најбољи тип владавине. Програмски директор ЦЕСИД-а Ђорђе Вуковић је, на представљању резултата истраживања рађеног непосредно уочи последњих парламентарних избора, рекао да је пре седам година број оних који су фаворизовали демократију и оних који су предност видели у неким другим политичким системима био изједначен.


“Данас половина сматра да демократија није сама по себи привлачна и да постоје други системи који би могли да одговарају Србији. Најчешћи одговор је ‘све једно ми је у каквом систему живим, већ је битно да ли имам довољно новца’”, рекао је Вуковић. У складу са таквим опредељењем грађана је и њихов однос према петооктобарским променама 2000. године, јер убедљива већина данас мисли да је то почетак пропадања Србије, док само 15 одсто верује да је то почетак демократског преображаја.


У истраживању су, такође, добијени одговори којима је могуће објаснити убедљив успех Српске напредне странке на последњим изборима.


Вуковић је, интерпретирајући добијене одговоре грађана, објаснио да уочи избора та странка бележила највеће поверење међу својим традиционалним бирачима, али и да јој је подршку најавио и знатан проценат пређашњих гласача Демократске странке, Социјалистичке партије Србије и других странака, као и велики број оних који на претходним изборима нису гласали.


Ипак, са становишта односа према демократији и изборима као демократској тековини, најречитији је податак да већина испитаних жели да се промена изборног система креће у правцу персонализације, односно ка могућности да грађани гласају више за особе а мање за политичке странке. ...



СРБИН.ИНФО


Срби, нисте смели да отерате Антића!





Тренер Атлетика убеђен да ће „јорганџије“ ове сезоне освојити титулу у Примери, али да ће постати и шампиони Европе


Симеоне: Осећам бреме Радомирове генерације и обавезу да освојим Примеру. Сад више нема назад!

Титуле су записане на небу.


Уочи последњег кола Примере, у којем пада одлука о шампиону Шпаније, Симеоне тврди да је судбински записано да Атлетико освоји трофеј после 18 година, али и да први пут у историји подигне пехар намењен прваку Европе.


Да ли ће Атлетико освојити титулу?

- Кад сам дошао у клуб, очекивао сам успех, али не овако велике ствари. Одједном смо почели да освајамо Лигу Европа, Суперкуп Европе, Куп краља. Почео да осећам бреме Антићеве генерације и обавезу да освојим Примеру. ...



СРБИН.ИНФО


„Наши“ позвали патријарха да одликује гејеве





БЕОГРАД – Српски народни покрет Наши је упутио допис Његовој светости, патријарху српском, господину Иринеју, у којем га позива да одликује организаторе београдске Геј параде.


Обзиром да је одликован и председник Србије, Томислав Николић, који већ годинама шири геј прајд идеологију међу Србима са највише позиције председника државе и константно позива српски народ да пружи подршку одржавању ове манифестације у Богородичином граду, треба да се одликују и организатори геј параде, кажу Наши.


Једнакост и подршка добротворима српског друштва су одувек били принципи којима се руководила Српска православна Црква, те у духу поштовања тих принципа, сматрамо да треба на исти начин ценити и допринос организатора геј параде, као што се то чини у случају председника Србије који је већ добио Орден Светог Николаја Жичког, јер ће на тај начин Црква показати и посведочити да је носилац идеје и афирматор демократског духа српског друштва које се бескомпромисно противи, како негативној, тако и позитивној дискриминацији, стоји у саопштењу СНП Наши.


Извор: Правда


...



СРБИН.ИНФО

Нова љубав: Мишковић подржава Владу, а Вучић цени Мишковића





БEOГРAД – Председник Делта холдинга Mирослав Mишковић изjавио jе данас да ће та компаниjа подржавати све мере коjе доноси Влада Србиjе, али и да ће бити критична према ономе што сматра да ниjе добро.


Влада Србиjе и jедна од наjвећих српских компаниjа имаjу обавезу да међусобно сарађуjу, сматра Mишковић, уверен да у том контексту ниjе битан његов лични однос и мишљење о премиjеру Aлександру Вучићу.


Mишковић jе на конференциjи за новинаре, на коjоj су представљени резултати пословања Делта холдинга, подржао праксу разговора представника владе и привредника о мерама економске политике, додаjући да jе врло значаjно да такви састанци постану традиционални, а као посебну повољност навео олакшице, односно подстицаjе за ново заполсљавање.


Oн сматра да само штедњом неће бити могуће остварити зацртане економске циљевем већ да су неопходне инвестициjе, нарочито у пољопривреди, те наводи да приликом усваjања економске политике, чиjи jе носилац Влада Србиjе, треба да буду укључени банкарски и реални сектор, стручни кругови, као и медиjи.



Mишковић jе на састанку са премиjером, како jе рекао, говорио о три проjекта, коjе Делта холдинг намерава да реализуjе, а коjи су врло важни за Србиjу.



Реч jе о Ритеjл парку у Новом Саду, новоj пословноj згради Делта холдинга и изградњи наjвећег шопинг мола у региону, укупна вредност тих инвестициjа jе 150 милиона евра, а њихова реализациjа ће упослити 6.000 грађевинских радника.


Додао jе да jе Делта холдинг у озбиљним преговорима са неколико америчких компаниjа, чиjа би реализациjа довела у регион неке нове брендове.


Присуство Мишковића није чудно


На конференцији за новинаре уочи састанка са домаћим привредницима пре два дана, Вучић је рекао да присуство Мирослава Мишковића није ништа чудно, јер су његове три комапаније међу првих 200 по плаћању пореза у Србији. ...



СРБИН.ИНФО


Руси одлучни да открију сва зверства усташа и нациста у Јасеновцу





Руски академик и историчар Јелена Гускова оцењује да усташки логор Јасеновац, по мучењима и убиствима, није имао премца међу концентрационим логорима у Другом светском рату.


Логорашима су резали кожу, а онда су те ране посипали сољу, мучили их глађу и жеђу, излагали ниској температури и тешким физичким радовима – наводи руски академик и историчар Јелена Гускова.


„Људи су убијани ножевима, камама, секирама, чекићима, дрвеним маљевима, металним шипкама, мотикама, кочевима, каишевима, вешањем, спаљивањем мртвих у специјалним пећима, а живих у гасним коморама“ – напомиње Гускова у интервјуу агенцији Срна.


Оне који су изгубили свест и који су били израњавани – газили су ногама, гушили и давили у Уни и Сави.


Гускова верује да ће Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, чији је и сама члан, открити нове архивске материјале, документа и фотографије, које говоре о страшним злочинима нациста и усташа.



Она сматра да је број жртава Јасеновца постао политичко питање те да власти Хрватске, у којој је, како оцењује, и деведесетих година 20. века извршен геноцид над Србима, не желе да покрећу питање геноцида из времена Другог светског рата, „јер би се тако добила слика континуитета антисрпске политике“.


Поводом чињенице да су институције Србије, и Срба уопште, препустиле Хрватској да без икакве консултација прави Меморијални центар по свом нахођењу, Гускова истиче послушност некадашњих српских власти по питању извршења Титове воље у вези са Јасеновцем.


„Тада се свима чинило веома важним да се не нарушава равнотежа братства и јединства између република и народа, а Срби су тада били веома послушни извршиоци“ – наводи она. ...



СРБИН.ИНФО


Џуџевић: Муслимани да избаце „вић“ и „ић“ из својих презимена





НOВИ ПAЗAР – Председник Бошњачког националног већа (БНВ) у техничком мандату Eсад Џуџевић наjавио jе да ће припадници бошњачког народа из своjих презимена “одстранити” наметнуте им додатке “вић” и “ић”.


Џуџевић jе за новопазарске “Санџачке новине” рекао да су бошњачким презименима насилно природавани ти додаци у последњих стотину година, од 1912, од када jе, како jе рекао, Санџак у саставу Србjие и Црне Горе.


Oн jе напоменуо да jе реч о дугорочном националом проjекту од изузетног значаjа.



Џуџевић jе то изjавио поводом обележавања 11. маjа, Дана бошњачке националне заставе, у обраћању по завршетку jавне трибине под називом “Систем вредности Бошњака – досадашња искуства у настави на босанскоме jезику у Санџаку”.



Oн jе том приликом, како се наводи, сумирао све догађаjе коjим jе обележен оваj празник рекавши и да jе у завршноj фази израда свеобухватног програма Бошњачког националног већа 2014-2020.


Џуџевић jе нагласио да jе 2014. година изборна година у коjоj ће бити одржани избори за 4. сазив Бошњачког националног већа и да ће без обзира ко ће водити убудуће Веће, имати комплетан студиозно урађен програм, чиме ће бити олакшано реализациjа основног племенитог циља да Бошњаци 2018. ...



СРБИН.ИНФО


Киша јача од српског фудбала!





Киша поново диктира календар такмичења у српском првенству. Претпоследње, 29. коло Суперлиге, у којем се очекивао и крај шампионске трке, одложено је за суботу због обилних падавина у Србији, потврдио је данас Тањугу директор такмичења Владимир Булатовић.


“Овог тренутка смо послали обавештење да је 29. коло померено за суботу, 17. мај, а последње, 30. коло за среду 21. мај. Остају исти термини, што значи да ће мечеви почети у 17 сати. ...



СРБИН.ИНФО


Заборављени словеначки архив открива аустријске војнике у Титовој Удби!





У досијеу, који је из државних архива у Љубљани и Београду ископао словеначки историчар Роман Лељак, налазе се и имена ранијих чланова Генералштаба аустријске војске поред носиоца листе Социјалдемократске партије Аустрије за изборе за Европски парламент и познатог аустријског новинара Ојгена Фројнда.


Према аустријској штампи у досијеу, који је објавио словеначки магазин „Политикис“ се Фројнд, који је 1978. био у информативној служби тадашњег шефа аустријске дипломатије Вилибалда Пара, води као „неформални сарадник“, а према класификацији је добијао новац за своје услуге.


„Не могу да верујем у то“, казао је некадашњи министар Пар упитајући уједно „које је информације могао Фројнд уопште да прослеђује“. ...



СРБИН.ИНФО


Штабови за одбрану од поплава у приправности, на Колубари ванредна ситуација, Косјерић под водом





Штабови за одбрану од поплава широм Србије су у приправности, У Ваљеву и деловима општина Лајковац и Уб проглашена је ванредна ситуација, а на целом сливу Колубаре ванредна одбрана од поплава, изјавио је данас начелник сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предраг Марић. Он апелује на локалне самоуправе да у наредних 48 сати буду у пуној пиоправности.


Општина Косјерић под водом


Већи део општине Косјерић од јутрос је под водом услед изливања Скрапежа и планинских потока, због чега се разматра могућност проглашења ванредне ситуације, изјавио је за Тањуг председник општине Милијан Стојанић.


- Штаб за ванредне ситуације разматра стање и потребу да се прогласи ванредна ситуација у општини Косјерић. ...



СРБИН.ИНФО


Цензура нациста у окупираној Србији





Историчарка Љубинка Шкодрић, виша архивисткиња у Архиву Србије, пише о цензури у окупираној Србији у периоду од 1941. до 1944. године.


Према упутствима која су издата приликом немачког напада на Краљевину Југославију, по освајању земље било је потребно наставити објављивање новина, али под немачком цензуром, а као основни задатак цензуре означена је заштита немачких интереса и смиривање становништва.


Немачке власти су одмах на почетку окупације Србије увеле контролу и цензуру над свим штампаним материјалима, од новина и брошура до књига, за чије је издавање такође била потребна посебна дозвола.


Немачка контрола штампе била је готово апсолутна, а уз то изразито антисемитски и антикомунистички усмерена. ...



СРБИН.ИНФО


Ово је најпознатији српски лопов икад: Џепари енглеску полицију на њихове очи! (Видео)





Убедљиво најпознатији лопов из Србије који је својевремено постао светска звезда, зарадио међународну славу и огроман новац зове се Бора Милојковић, у свету познатији под уметничким именом “Борра Краљ Џепароша”. Он је живео половином 20. века и своју велику славу коју је стекао дугује представама у једном од најпознатијих европских циркуса, швајцарском “Circus Knie”.


Специјалност му је била вештина да гледаоцу кога изведе на бину украде новчаник из џепа, који би се након тога појавио у џепу другог посматрача представе на другој страни циркуса! Поред тога, могао је да саговорнику скине сат с руке, трегере с панталона и наочаре с носа, а да то он уопште не примети.


Он је ову тачку усавршавао и довео је до перфекције. Убрзо, његову моћ су приметили и полицајци из британског Скотланд Јарда, па су га унајмљивали да им одржи предавања о техникама џепарења.



Од овог посла успео је да заради пристојну суму новца, којом је купио целу улицу у Грацу у Аустрији, која се и данас зове “Borraweg”. ...



СРБИН.ИНФО


И на Косову падa наталитет





Наталитет је прва „жртва” приступања Европској унији, а прикључење великој европској породици народа смањује број деце у породици „нових” Европљана, сведоче демографски подаци Старог континента. Анализирајући европске наталитетне графиконе, стручни сарадник Центра за демографска истраживања мр Горан Пенев, констатује да је код свих земаља које су приступиле Европској унији наталитет драстично пао, а то се нарочито односи на Бугарску, Румунију и земље бившег социјалистичког блока, али и на Аустрију, Малту и Кипар, код којих је наталитет ионако био низак.


– Занимљивост везана за блиску прошлост наших европских суседа гласи да је за Бугарску и Румунију транзиција у капитализам била фаталнија по демографију од Другог светског рата, јер је дошло до огромног пораста незапослености и велике миграције становништва у земље западне Европе, што је довело до тога да се плач новорођених беба у породилишту смањи за неколико октава. У источној Немачкој до драстичног пада наталитета дошло је после пада Берлинског зида – пре тог историјског догађаја једна жена рађала је 1,6 деце, а након уједињења са западном Немачком – 0,8 деце. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: Код Краматорска уништена два оклопна возила украјинске војске (Из часа у час)





11:01 Код Краматорска уништена два оклопна возила украјинске војске


Федералисти Краматорска су уништили два оклопна возила украјинске војске, саопштили су у штабу самоодбране. Погинуо је један припадник снага самоодбране, војска се повукла.


У министарству одбране Украјине кажу да је у сукобу погинуло шесторо украјинских падобранаца, деветоро је рањено.


10:35 Кијев организује „округли сто“


Такозвани вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов намереава да данас, док се на истоку земље спроводи казнена операција, организује „Округли сто националног јединства“.


Учесници округлог стола ће бити бивши председници Украјине Леонид Кравчук и Леонид Кучма, такозвани вршилац дужности премијера Арсениј Јацењук, чланови министарског кабинета, посланици Врховне раде, кандидати председничких избора, руководиоци обласних администрација и представници друштвених организација.


На дневном реду су пет питања: уставна реформа, децентрализација власти, борба против корупције, економска и хуманитарна политика.


10: ...



СРБИН.ИНФО


ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ: Руске грешке и болне лекције – Запад добија рат?





Претходне недеље Београд је био центар праве руске политичке инвазије, каква одавно није виђена и која свакако није могла бити потпуно случајна и спонтана.


Најпре је директор Руског института за стратешка истраживања генерал Леонид Решетњиков, са сарадницима, у Београду промовисао српски превод своје књиге Вратити се Русији и у низу запажених медијских наступа „незванично“ послао неколико важних порука званичном Београду и – нарочито – Подгорици. Потом је, у мисији обнове „Руског некропоља“, у Београду боравио Константин Косачев, члан најужег руководстава Јединствене Русије и директор „Росотрудничества“, односно Руске државне агенције за међународну хуманитарну помоћ и сарадњу (нека врста руског УСАИД-а). И, коначно, најважније, ради учешћа на научном скупу „Балкански дијалог 2014“, у Београду се обрео и председавајући Државне думе Руске Федерације Сергеј Наришкин. ...



СРБИН.ИНФО


ИСТОРИЈА ВОЈНЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ СРБИЈЕ: Валтер бранио Београд




Драгутин Димитријевић Апис, једна од најконтроверзнијих личности у Србији на почетку 20. века, као и партизански илегалац Милош Вучковић, по коме је настао лик Тихог из серије „Отписани”, били су само неки од истакнутих припадника српске војне обавештајне службе, чије традиције данас наставља Војнообавештајна агенција (ВОА).


Историја војне обавештајне службе Србије почиње у другој половини 19. века, тачније од 1884, а две године касније на њено чело је стао војвода Радомир Путник. Током богате историје, ову службу предводили су многи изузетни професионалци, од којих је већина непозната широј јавности. Међу више од 50 досадашњих руководилаца су и таква имена као што су Драгутин Димитријевић Апис или Александар Лека Ранковић. Официр ове службе био је и Драгољуб Дража Михаиловић, чији радни сто из Софије, где је радио као војни изасланик пре Другог светског рата, данас представља део музејске поставке Војнообавештајне агенције. ...



СРБИН.ИНФО


ИНСТРУКЦИЈЕ СРПСКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА: Не дижу руку против Русије





Представници владе и парламента, као и наше дипломате у иностранству, добиле су упутство да на свим састанцима и скуповима у међународним организацијама стриктно следе државну политику према дешавањима у Украјини, објашњавају специфичне позиције Србије и уздрже се од гласања за документа и резолуције које би угрозиле наше односе и са Бриселом и са Москвом.


Према незваничним сигналима из Брисела, притисци да Србија следи политику ЕУ према дешавањима у Украјини и уведе санкције Русији ће се наставити, посебно како буде одмицао процес интеграција, али наш државни врх одлучан је да не одступи од зацртаног курса неутралности.


Евентуална „казна“ за Србију може бити пролонгирање отварања првих преговарачких поглавља, али министар без портфеља задужен за ЕУ Јадранка Јоксимовић верује да ће међу чланицама Уније бити разумевања за специфичне позиције Србије и да неће бити последица по наше евроинтеграционе процесе.


И шеф скупштинског Одбора за ЕУ Александар Сенић каже за „Новости“ да верује да ће у ЕУ превагнути став да једино мерило за темпо нашег европског пута треба да буде брзина и квалитет реформи:


- До сада није било никаквих назнака да ће доћи до успоравања наших интеграција.


А управо ће српски парламентарци, који су и чланови делегација у многим европским институцијама – од Савета Европе, Интерпарламентарне уније, ОЕБС, до Парламентарне скупштине Црноморске сарадње и ОЕБС – бити под појачаном „баражном ватром“. ...



СРБИН.ИНФО


Кончита је “кап која је прелила чашу”: Руси праве свој Еуросонг





- Резултат последње “Евровизије” била је кап која је прелила чашу. Треба да напустимо то такмичење, не смемо више да трпимо то лудило – рекао је руски посланик Варериј Рачкин, који инсистира да Русија покрене паралелно такмичење које би се звало “Глас Евроазије”.


После победе Кончите Вурст на “Евросонгу”, руски посланици одлучили су да предложели креирање сопствене верзије овог такмичења. За ову идеју залаже се посланик под именом Валериј Рачкин, који је позвао Русију да напусти конкурс за песму “Евровизије” и да организује паралелну манифестацију која би носила назив “Глас Евроазије”. ...



СРБИН.ИНФО


ИМОВИНА СРБА: Хрвати отели, власници плаћају!





Петар Кунић протеран је у „Олуји“ са свог огњишта у Карловцу. У кућу која му је одузета, уз сагласност државе, уселио се Хрват Жељко Петровић. Веру да правда ипак постоји Кунићу је улила одлука Хрватске из 2004. године да му врати имовину. Онда га је сачекао још већи шок – да ће привременом станару морати да плати 180.000 евра за то што је уложио док је живео у Кунићевој кући!


Како није могао да плати дуг, Кунићева кућа је јуче ишла „на добош” и само зато што се није појавио ниједан купац, он и његова породица још нису избачени на улицу. Привремени станар не одустаје од тога да наплати свој дуг, са свим судским трошковима и каматама, па је агонија само одложена. ...



СРБИН.ИНФО


Јадранка Шешељ: Воји не дају ни да изађе на ваздух

Ко је био Миодраг Ракић? Најмоћнији човек из сенке, војник за специјалне везе…




Бивши потпредседник Демократске странке Миодраг Мики Ракић који је преминуо данас после дуге и тешке болести, у јавности је познат као најмоћнији “човек из сенке” у Србији, а у медијима се често помињао и као кандидат за првог човека БИА-е у кабинету премијера Александра Вучића.


Миодраг Мики Ракић преминуо је у 39. години


Ракић је рођен 31. јануара 1975. године. Завршио је Правни факултет у Београду. ...



СРБИН.ИНФО


Данас и сутра кише као за цео месец





Србија пред опасношћу од нових поплава. За два дана пашће количина кише која је већа или једнака месечној количини падавина.


Тек што смо почели да санирамо штету од априлских поплава, Србији можда прети нови поплавни талас. Метеоролози упозоравају на јаке и обилне кише, уз велики пад температуре. Ни планине, као ни у земљама у региону, нису завршиле са снегом за ову сезону.


Због најаве облиних падавина, начелник сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић наложио је локалним самоуправама да буду у пуној приправности наредна 72 сата. Поучени претходним искуствима Зајечарци се већ спрамају за нови талас.


Председник Скупштине општине Зајечар, Зоран Мирковић, каже да је град набавио мобилну брану. ...



СРБИН.ИНФО