Monday, May 05, 2014

ИСПРАВЉАЊЕ НЕПРАВДЕ: Поднет захтев за рехабилитацију конструктора српског ловачког авиона ИК-3!





Почетком априла Марија Боснић и Александар Титов, правни сукцесори чувеног југословенског конструктора авиона Љубомира Илића, поднели су захтев за рехабилитацију творца три ловачка једноседа ИК-1, ИК-2 и ИК-3.


Овај случај је специфичан по томе што се тражи рехабилитација човека који никада није ни осуђен, нити је припадао било којим непријатељским формацијама, у војном или политичком смислу.


Адвокат Душан Николајевић, правни заступник предлагача захтева каже да конструктор Илић заслужује не само рехабилитацију, већ спомен-обележје и улицу у свом родном Београду.


Илићу је, подсетимо, решењем Среског суда у Београду, 28. ...



СРБИН.ИНФО


Пет медаља за српске математичаре на олимпијади у Плевену





На управо одржаној 31. Балканској математичкој олимпијади у Плевену, у Бугарској, српски олимпијски тим је освојио пет медаља, од којих су три златне и две бронзане.


Ученици Жарко Ранђеловић из нишке Гимназије “С. Марковић”, Иван Танасијевић из београдске Математичке гимназије и Душан Дробњак из исте гимназије су освојили максималан број поена, а самим тим и златне медаље. ...



СРБИН.ИНФО


Хашим Тачи: Поносан сам на Дечане, Грачаницу и Пећку патријаршију





Предговор Хашима Тачија за књигу „Уништење исламске баштине током рата на Косову 1998-1999. године“


Влада Републике Косово жели да ране рата буду излечене и допринеће овом процесу тако да Косово и Србија могу развити добросуседске односе – као што Албанци и Срби на Косову, све више, проналазе начине за заједнички живот, сарадњу и пријатељство. Ова књига, која пружа информације о уништењу исламског наслеђа на Косову током 1998-1999, нема намеру да заустави процес реконструкције и помирења или да оживи стара непријатељства и гнев. Надамо се да ће једног дана на власт у Србији доћи српска влада која ће бити способна и вољна признати степен разарања која су почињена у име Србије, и која ће бити способна да изрази жаљење – као што је учинила у случају Хрватске и Босне и Херцеговине.


Процес исцељења се не може постићи кроз заборав и порицање. Опроштај никада не може бити значајан, ако се ослања на заборав. Ово је посебно тачно када је у питању културно наслеђе једног народа. Чак и када је физички аспект овог наслеђа уништен, народ не треба заборавити оно што је некада постојало. ...



СРБИН.ИНФО


ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 06. мај (23.апр) Свети велико мученик Ђорђе





Свети велико мученик Ђорђе

Овај славни и победоносни светитељ беше рођен у Кападокији као син богатих и благочестивих родитеља. Отац му пострада за Христа, и мајка му се пресели у Палестину.


Када порасте Ђорђе оде у војску, где доспе у двадесетој својој години до чина трибуна, и као такав беше на служби при цару Диоклецијану. Када овај цар отпоче страшно гоњење на хришћане, ступи Ђорђе пред њега и одважно исповеди, да је и он хришћанин.


Цар га баци у тамницу, а нареди да му се ноге ставе у кладе а на прси тежак камен. По том нареди, те га везаше на точак, под којим беху даске са великим ексерима, и да га тако окрећу, док му цело тело не поста као једна крвава рана. По том га закопа у ров, тако да му само глава беше ван земље, и остави га у рову три дана и три ноћи. ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну песму, Георгије мучениче, желимо вам пријатну ноћ





Георгије мучениче

(Пева: Пирг)


Георгије мучениче,

Георгије победниче:

Кроз муке си победио

И кроз смрт се прославио.

Све си сматр’о јефтиније

Од Истине, Георгије,

Власт и част си земну дао,

Уз живог си Христа стао.


Георгије мучениче,

Георгије победниче:

О смилуј се Свече нама,

Заштити нас молитвама,

Пред престолом Христа Бога,

Нашег Спаса свемоћнога: ...



СРБИН.ИНФО


(ТАЈНО) СРПСКО СРЕДЊОВЕКОВНО ВИТЕШКО БРАТСТВО: Чувари копља Светог Ђорђа”

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ДАО ИДЕЈУ: Само Албанци гласају о стварању шиптарске војске

У ИСТОМ ДАНУ: Председник руске Думе и ЕУ комесар у Београду

ТАЈНУ СА СОБОМ У ГРОБУ: Одлазак последњег Тарабића (Видео)




Кремна – Угасила се лоза чувених српских пророка на обронцима Таре. Јован Тарабић, последњи потомак твораца „Креманског пророчанства“, Милоша и Митра Тарабића, преминуо је у 92. години у Кремнима. Неколико година пре смрти, он је обелоданио да се оригинални спис његових предака, а за који се мислило да је неповратно изгубљен, налази у флаши која је узидана у једну стару кућу у центру Ужица.


Потомци Тарабића у Кремнима никада нису желели да их сматрају новим пророцима. То их није могло сачувати од бројних питања радозналаца из целог света, највише је било оних о видовњацима Милошу и Митру, усуду државе и народа… Старац Јован, последњи Тарабић, стрпљиво је тумачио пророчанство обичним људима, али и важним гостима…


Војислав Коштуница је септембра 2000. посетио Кремна, као тадашњи председнички кандидат. Чим је угледао госта, Јово је поздравио: „Добро нам дошао, будући председниче“…


- То се остварило, а Коштуница је поново долазио да посети Тарабиће, као председник, био је код мене гост у кући. Питао је како ја видим стање у држави? ...



СРБИН.ИНФО


Потписан споразум о реконструкцији „Руског некропоља“ на Новом гробљу





У хотелу „Метропол“ у Београду свечано је потписан споразум између Фондације за очување комплекса историјско-меморијалних споменика у Републици Србији „Руски некропољ“ из Београда, и сродне фондације „Руски некропољ у Београду“ из Москве, којим је озваничена сарадња две фондације на завршетку реконструкције највећег руског некропоља ван територије Руске Федерације које се налази на Новом гробљу у Београду.


Споразум су у име српске фондације потписали председник Почасног савета Ненад Поповић и председник Управног одбора Душан Жарковић, а у име руске фондације председник Почасног савета Константин Косачев и председник Управног одбора Валериј Рјазанскиј.


Представник фондације из Београда Ненад Поповић је нагласио да би обнова овог комплекса требало да буде завршена до 1. августа ове године, када се навршава 100 година од почетка Првог светског рата, у којем се Русија свесно жртвовала за Србију.


- Обнова руског некропоља је и прилика да грађани Београда и Србије одају пошту својој руској браћи. С једне стране руским војницима који су се борили у Првом светсом рату на страни Србије, а с друге стране истакнутим личностима царске Русије, који су након Октобарске револуције емигрирали у нашу земљу, давајући јој немерљив допринос у културном, интелектуалном и духовном уздизању Србије – рекао је Поповић, додајући да не смемо себи да дозволимо да нам неко уништи културу и историју.


Представник фондације из Русије Константин Косачев је, нагласивши да ова сарадња показује да се сарадња два народа наставља и сто година након избијања Првог светског рата, рекао да је обновом Руског некропоља још једном показана спремност два народа да се међусобно помажу у тешким временима.


Замољен да прокоментарише могућност да се актуелна Влада Србије у потпуности окрене ка земљама ЕУ у спољној политици, Косачев је одговорио да је то суверена ствар саме државе Србије, додајући, међутим, да би било погрешно да се такве одлуке доносе без претходне сагласности са народом који живи у Србији.


- За такву врсту важних одлука о спољном позиционирању земље је потребна одлука самог народа, који би на један демократски начин такву жељу јасно исказао – рекао је Косачев.


Коментаришући актуелну ситуацију у Украјини, гости из Русије су рекли да у овом тренутку не могу да одговоре на питање да ли ће се Русија војно ангажовати, али да је очигледно да нове кијевске власти својим понашањем, подржавајући радикалне екстремисте и фашизам, гурају сопствену земљу у грађански рат. ...



СРБИН.ИНФО


Изградимо православну цркву у селу Мердаре





Председник МЗ Мердаре Огњен Нешовић и Председник црквеног одбора др Славиша Дошовић апелују на православне вернике да помогну да се у овом месту на југу Србије изгради црква св Николе.


Драгa браћо и сестре, пријатељи, сви који живите у Србији, Европи и широм света.


Село Мердаре је мало сиромашно село у општини Куршумлија на самој граници са Косовом.Од вајкада познато кроз историју, ниједан га рат није заобишао, па ни задњи, када су куће разорене, село опустошено, становништво осиромашено.Село је сада обновљено, а ми малобројни решени да останемо и живимо овде на бранику земље Србије, као што су живели наши преци и надамо се наставити наши потомци.

Векови су пролазили, војске се мењале, јунаци гинули, а мајке рађале нове.Нису имале где да их крсте, нису имале где да им пожеле срећу, нити да се помоле Богу да се живи из рата врате.Због свих њих, а и због будућих генерација ми мештани села Мердара одлучили смо да изградимо цркву која ће трајати вековима.Зато смо формирали одбор за изградњу цркве Св.Николе у Мердару. ...



СРБИН.ИНФО


ПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ДУМЕ: Хвала српској јавности за став о Украјини који је идентичан ставу Русије





Београд – Председник руске Думе Сергеј Наришкин изјавио је данас у Београду да поводом кризе у Украјини не очекује никаква непријатна изненађења у односима са Србијом.


Упитан о положају Србије која мора да одмерава став о кризи у Украјини између очекивања Русије и Брисела, Наришкин је Радиотелевизији Србије рекао да је свестан тог проблема, али да не очекује било каква непријатна изненађења у односима са Београдом.


Тешкоће се увек могу превазићи када стране објективно анализирају ситуацију и једна другој говоре истину, рекао је Наришкин.


“На данашњим састанцима са посланицима Скупштине Србије и са историчарима ми смо говорили истину. Наше позиције и о Криму, о референдуму на којем су створена два нова субјекта Руске Федерације, Република Крим и Град Севастопољ, и оцене ситуације у Украјини, те тешке кризе која на комаде цепа нама блиску и братску Украјину сасвим су подударне, тако да овде немамо чега да се плашимо”, навео је Наришкин.


“Ми смо захвални што Србија није подржала антируску резолуцију у УН и што њени посланици у Парламентарној скупштини Савета Европе нису подржали антируску одлуку којом је руским посланицима ускраћено право да присуствују”, додао је председник Думе.


Наришкин је у Београду учествовао на округлом столу “Историја и поуке светских ратова” и разговарао са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.


(Б92)


...



СРБИН.ИНФО

АМБАСАДОР АЛЕКСАНДАР ЧЕПУРИН: Руси и Срби увек на страни правде





Београд – Руси и Срби увек су на страни правде и праведности, рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин на пријему поводом Дана Победе над фашизмом.


Пријему у руској амбасади поводом 9. маја присуствовали су председник руске државне Думе Сергеј Наришкин, председник Србије Томислав Николић, бројни званичници српске владе, војске и ветерани Другог светског рата.


Чепурин, једини говорник на скупу, казао је поред осталог: “Рекли су нам да су празници и да нико неће доћи, али одзив је 99 одсто”.


“Данас доживљавамо трагедију братског народа Украјине. Након Балкана, Југославије, национал-радикали су се подигли у Украјини. Као и пре 70 година у Хатину, фашисти – овог пута у Одеси – спаљују живе цивиле. Они и њихови господари прете Русији”, рекао је Чепурин.


Према речима руског амбасадора, “пре више од 100 година, када су Русији претили због тога што је помагала словенским народима Балкана, руски цар Николај Други је пророчански рекао: ...



СРБИН.ИНФО


ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Србија није почела преговоре о придруживању ЕУ!





Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе дошао је у посету Србији. Медији и политичари најавили да се ради о почетим преговорима о приступању. РТС тврди: „Преговори Србије са Европском унијом званично су почели 21. јануара ове године првом међувладином конференцијом.“ Све то је потпуна неистина. Преговори о приступању Србије ЕУ нису ни почели.


Шта је истина?


У вези преговора са Србијом, Европска унија је објавила Обавештење са прве приступне међувладине конференције 21. 1. ...


СРБИН.ИНФО


ДУШАН ПРОРОКОВИЋ: Бжежинси, ЕУ и насисти против Руса





Може ли Европа дозволити рађање новог нацистичког покрета на свом тлу?


Водећи балкански електронски медији су дан после масакра у Одеси извештавали како је у том граду дошло до сукоба између украјинских и проруских демонстраната, те да је епилог више стотина повређених и 42 погинула. Како све може бити једноставно када се преносе штуре вести западних агенција. Из свега би се само дало закључити како се стање у Украјини погоршава те да грађански рат улази у нову етапу. Шта прећуткује већина европских медија у својим извештајима?


„Марш на Одесу“, који су 2. маја извели припадници Десног сектора и Самоодбране Мајдана, уз подршку мањих група фудбалских навијача, последњи је и најорганизованији напад овакве врсте од почетка украјинске кризе. До тада украјински неонацисти су покушавали да кризу из Кијева извезу у Доњецк, Харков и Дњепропетровск. Из прва два места су протерани, у трећем се све завршило без већих сукобљавања. У Одесу су већ покушавали да уђу неколико недеља раније и углавном су били заустављени на прилазним барикадама. ...



СРБИН.ИНФО


Економски НАТО омча за Европу





ЕУ и САД иза леђа грађана преговарају о склапању трансатлантског уговора о слободној трговини (ТАФТА) којим државе фактички преносе власт на мултинационалне компаније. Овако најсажетије гласи оптужба против Европске комисије коју неколико недеља уочи избора за Европски парламент у средиште своје кампање стављају европски Зелени, крајња левица, крајња десница и бројне невладине организације.


Судећи по ономе што пише у једној верзији нацрта овог уговора, који је тек недавно процурио у јавност, његово потписивање измениће историју.


- Велико трансатлантско тржиште је једноставно речено почетак политичког и економског уједињења САД са Европском унијом на бази начела ултралибералне економије по којој се тржиште само организује – каже Раул Марк Женар, познати белгијски политиколог и саветник групе Зелених у Европском парламенту. Снимци његових предавања последњих месеци постали су “хит” на интернету.


Анализирајући сваки од чланова нацрта ТАФТА, који је доспео у јавност, Женар констатује да ће овај уговор заправо имати за последицу поништавање еколошких и санитарних норми ЕУ о генетски модификованој храни, забрани увоза меса с хормонима, пилића дезинфикованих хлором.


Тајност уместо демократије


Ван Ромпај, председник ЕУ и Барозо, председник Комисије ЕУ, потписали су у фебруару 2013. да се ангажују на отпочињању преговора са САД о успостављању трансатлантског слободног тржишта иако за то нису добили овлашћење.

Мандат за преговоре добили су тек у јуну 2013. године од Европског савета који чине шефови држава и влада ЕУ. ...



СРБИН.ИНФО


САНКЦИЈЕ: Банка Русија одузела лиценцу Ђукановићевој Атлас банци





Одговарајућа лиценца је одузета 5. маја, пошто је утврђено да је обим сумњивих операција банке у 2013. години достигао 9 милијарди рубаља.


Банка Русије одузела је 5. маја 2014. године лиценцу за извођење банковских операција московској кредитној организацији „Атлас банка“, кћерки истоимене црногорске банке, саопштио је Итар-Тас.


Одлука је донета због великог броја прекршаја правила утврђених законом “О борби против легализације (прања) прихода стечених криминалом и финансирања тероризма” током једне године.


Према подацима Централне Банке, “Атлас банка” није благовремено послала информације овлашћеном телу о трансакцијама које подлежу обавезној контроли. Поред тога, кредитна институција није предузела мере у циљу добијања информација о сврси успостављања и карактеру пословних односа клијената са банком.


Током 2013, ДОО “Атлас банка” је била укључена у сумњиве послове које се тичу изношења средстава из Руске Федерације у износу око 9 милијарди рубаља. ...



СРБИН.ИНФО


Опљачкао “Винограде” па нашао уточиште код Томе Николића





Бивши председник УО “Вршачких винограда” Павле Башић је после пљачкашке приватизације нашао уточиште у кабинету председника Републике.


То тврде акционари и синдикалци компаније. Синдикат “Независност” упутио је отворено писмо премијеру Александру Вучићу поводом прве приватизације “Вршачких винограда” (2006), која је, као и ова друга (2013. године), по њима, била пљачкашка.


У писму се између осталог наводи и да није прикладно да Башић, осумњичен за многа кривична дела у “Виноградима”, већ дуго ради у кабинету председника Републике Србије Томислава Николића. Подсећају и да су у првој приватизацији купци били и Шарићеви сарадници.


- Вучићу смо се писмом обратили пре месец дана, а како није било одговора, решили смо да иступимо у јавност. Писмо, али и комплетну документацију послали смо и институцијама ЕУ у Бриселу, због обе пљачкашке приватизације “Вршачких винограда” – каже Јон Попов, председник синдиката “Независност”.


Он тврди да су државни чиновници 2006. године продали у бесцење компанију, и то сарадницима нарко-боса Дарка Шарића. ...



СРБИН.ИНФО


Јелена лако до другог кола





Српска тенисерка Јелена Јанковић победила је Украјинку Елину Свитолину и пласирала се у друго коло турнира у Мадриду.


Наша најбоље рангирана играчица је после сат и по времена борбе у два сета била боља од 36. тенисерке на ранг листи – 6:4, 6:3. Јелену у другом колу чека Рускиња Анастасија Пављученкова, а уколико преброди и ту препреку, у осмини финала “судариће” се са победницом окршаја између Ане Ивановић и Бојане Јовановски. Тај меч игра се у уторак.


Јелена је до тријумфа над Украјинком стигла после сигурне и квалитетне партије оправдавши улогу фаворита. У првом сету Јанковићева је брејком за вођство 3: ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: Са оружјем, од фашиста, с баком мали унук брани свој родни дом




На Твитер налогу “Антимајдан” објављена је фотографија из украјинског града Краматорска, једног од проруских упоришта на истоку Украјине.


Бака је повела унука у борбу, за сваки случај понела је и опасно оружје, а и дечак држи нешто у руци. Нисмо сигурни да ли је оквир са муницијом или ужина, кад прође борба.


Иако не знамо у шта су тачно бака и њен наследник загледани, на основу времена објављивања фотографије можемо да претпоставимо да су пратили “чишћење терена”, односно акцију украјинских снага у Краматорску која је почела у ноћи између суботе и недеље.


У нападу званичне војске Украјине на барикаде и упоришта поборника федерализације земље погинуло је 10 особа, а даље напредовање украјинских оклопних возила спречили су наоружани грађани који су направили живи штит на улазу у град.


Срчана бака узела је за руку унука, у другу руку ставила оружје за уличну борбу, налик на узи, и кренула да брани град. Она више за себе не мора да се плаши, а дете је ту да од малена научи да чува своје.


(vesti-online.com)


...



СРБИН.ИНФО

СРАМОТА: Највећем српском војном гробљу (ван Србије) прети уништење!

Тачи врши притисак на српске посланике; 400.000 непостојећих гласача на Космету!

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Федералисти издржали, руски падобранци позвани на летовање у Украјину

Патриотски потез српског репрезентативца!





Немања Недовић се на свом Инстаграм профилу похвалио новом опремом, коју му је једна фирма направила по његовој жељи. На бочној страни патика налази се слика моста на Ади, а на језику је симбол храма Светог Саве…


( моззарт спорт )


...



СРБИН.ИНФО

ДРАМА У БЕОГРАДУ: Пљачкаш побегао на бициклу са милионским пленом (Видео)





Непознати пљачкаш упао је око 10.20 сати у “Уникредит” банку у Улици 27. марта 17-19 с намером да је опљачка.


Пљачкаш маскиран фантомком запретио је радницима “Уникредит” банке пиштољем, након чега су му предали два милиона динара, 23.000 евра и 2.000 долара.


Иако је у првом маху рекао да ће држати раднике банке као таоце јер су алармирали полицију, пљачкаш је побегао пре него што је патрола стигла на лице места.


Пљачкаш је успео да побегне пре доласка полиције


Како сазнајемо, пљачкаш је дошао и отишао бициклом са фантомком на глави и наоружан, а полиција за њим трага.


Према информацијама, све се одиграло врло брзо и нема повређених. Испред банке су бројне новинарске екипе. ...



СРБИН.ИНФО


УЕФА се свети Путину!





Европска фудбалска федерација неће више толерисати клубовима кршење финансијског фер-плеја.


Један од примера је Металург из Доњецка, а како је рекао председник тамошњег фудбалског савеза Сергеј Задиран, Металург је кажњен јер није платио румунској Глорији за трансфер Жуниора Мораеша. Висина трансфера износила је 1.5 милиона евра. – Одлука је коначна и неопозива.


Металург нема право жалбе. Клуб је дисквалификован из европских такмичења на једну сезону у наредне три године, без обзира на то да ли ће то бити ове, наредне или током треће године – рекао је Задиран, а преносе руски медији. Значи, уколико Металург ове сезоне не избори такмичење у Европи, казна се не брише, него је на снази и наредне две. Иначе, Металургу је у децембру прошле године наложено да измири сва дуговања иначе ће бити кажњег. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: Убија ненаоружане људе пред камерама, а онда оптужује да су га они напали! (Видео)




Русија данас је објавила снимак на коме се види како су украјински неонацисти отворили ватру на већ запаљену зграду синдиката у Одеси, пуцајући из ватреног оружја на људе који се спашавају од пожара.


На интернет је постављен видео снимак који приказује украјиског фашисту како пуца у прозоре већ запаљене зграде Дома синдиката у Одеси. У том страшном пожару 2. Маја убијено је 46 људи.


Човек у споту носи јакну Флак и види се како хладнокрвно испаљује неколико хитаца у правцу куће синдиката.


На другом видеу, тај исти човек страствено тврди саговорнику на телефону да су он и његови људи били приморани да се супроставе оружаним проруским демонстратима који су их мучки напали!


Човек је рекао да су га демонстранти ранили у ногу, иако не показује знаке повреде на снимку.


Оба видео снимка погледало је више хиљада људи, а у коментарима можемо да видио полемику о неонацисти и његовом лицемерном понашању.



СРБИН.ИНФО


Слобода иступа из лиге и тражи оставку Терзића!





У саопштењу Ужичана се наводи да ће се у понедељак на ванредној седници Управног одбора клуба разматрати одлука о неодигравању утакмице 28. кола против црвено-белих


Управни одбор фудбалског клуба Слобода из Ужица упутио је захтев Заједници клубова Суперлиге да хитно закаже седницу Извршног одбора, због, како су навели, нерегуларности такмичења.


Уједно, Слобода тражи оставку председника Заједнице Звездана Терзића, као особе која је најодговорнија за обезбеђење регуларности такмичења у Суперлиги.


У саопштењу се наводи да ће се у понедељак на ванредној седници Управног одбора Слободе разматрати одлука о неодигравању утакмице 28. кола између Слободе и Црвене Звезде и иступању Слободе из даљег такмичења.


Из Слободе, како наводе у саопштењу, најављују подношење кривичних пријава против НН лица у Заједници клубова Суперлиге, Фудбалском савезу Србије и Стручно-струковној организацији фудбалских судија Србије.


- Слобода ће бити упорна да се до краја истраже све злоупотребе, а лица која су одговорна за сва дешавања изведу пред правду и заувек остране из фудбала и спорта – наводи се у саопштењу Слободе.


Ужичани су најавили ће се обратити и Европској фудбалској унији (УЕФА), као и надлежним државним органима и ресорном министрству, којима ће презентовати њихово виђење о стању у каквом се данас налази српски фудбал.


( Новости )


...



СРБИН.ИНФО

Принципови пророчки стихови





Нама је сваког дана 1. мај. Нико ништа не ради, а дани и ноћи нам пролазе баш као у визионарској песми нашег светски познатог суседа.


Овако је првомајски празник у једној реченици објаснио Урош Ђурић, пензионисани морепловац и становник села Обљај код Босанског Грахова. Живи у суседству родне куће Гаврила Принципа, којој се спрема ново рухо. Обнова овог сеоског здања је у току. ...



СРБИН.ИНФО


Војсковође и команданти који су ослобађали Београд (1)





Крвава мета у 115 ратова најразличитијих војски, освајача, бранитеља и ослободилаца, Београд је био битно, или најбитније место у биографијама команданата војних јединица које су учествовале у овим сукобима.


Рушен до темеља чак 44 пута, Београд је свакако био врхунац најдеструктивнијих војних завојевачких каријера. Ослобађан, да би поново био престоница живота и слободе Србије и Југославије, био је, с друге стране, врхунац најплеменитијих војних каријера. Изузетан град који су ослобађали изузетни људи, ратни команданти и војсковође који су га тиме увек враћали тамо где му је и суштинско одредиште – на пиједастал слободарства.


Тема за „роман у наставцима“, па због величине само одабрани фрагменти ратничких биографија овде се наслањају на причу о три ослобођења Београда у прошлом веку, у којима су учествовале војске Краљевине Србије, Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије борећи се против истих завојевача – армија Аустроугарског и Немачког царства, и немачког Трећег рајха, не умањујући значај и жртве „обичних војника“.


Од доиста великог броја команданата војних јединица које су учествовале у ослобађањима Београда, аутор је одабрао мањи број, остављајући читаоцима простор за допуну теме својим ишчитавањима и истраживањима, што ће бити и највећи допринос незабораву ових посебних људи.


СРБИН.ИНФО


Тајновита Евроазија: Беловодје





(Горан Тешић)


Чудесна прича о Беловодју је везана за горњо-алтајски крај у Русији. Горњи Алтај се налази у јужном делу Сибира. На југо-западу се граничи са Казахстаном, на југу са Кином и Монголијом, на истоку са Републиком Тувом и Хакасијом, а на истоку са Кемеровском области.


У својој књизи “Руске утопије” Борис Јегоров пише да се прича о Беловодју проширила по целој Русији у XVIII веку. Тада је почела колонизација Горњег Алтаја, краја који је био богат плодном земљом и животињама у долини реке Бухтарми, притоке Иртиша. Тамо, у тај удаљени крај који се налазио између Русије, Кине и казахстанских региона, бежали су снажни крестјани, старообредници, козаци и други. О Беловодју су почеле да круже бајковито-легендарне приче, као о земљи која богато рађа хлеб и пиринач, да тамо има много грожђа и другог воћа, да у земљи има много злата, сребра и драгог камења. Сам назив Беловодје има географске основе јер се тамо налази река Бјелаја (Бела) и планина Белуха, али се, очигледно, мислило и на метафоричко значење имена јер је бело, белина знак чистоте и светости.


Иначе, име Беловодја се, такође, везује и за будистичко предање о легендарној скривеној земљи Шамбали, као и за кинеску, таоистичку легенду о земљи бесмртних која се налази на свештеној гори Кунлун, планинском ланцу у Кини на северу Тибета. ...



СРБИН.ИНФО


Северна Кореја: Ево зашто су САД горе од нас





Северна Кореја је назвала САД „живим паклом на Земљи“, притом нудећи детаљну листу критика упућених овој светској сили, пише Business Insider.


Северна Кореја прогласила је САД „најгором земљом која која крши људска права“ у вестима државне телевизије.


Чини се као да је ово само део нове стратегије којом земља покушава да се избори са неповољним извештајем Уједињених нација у ком је интервјуисано више од 300 особа, укључујући ту и оне који су преживели радне кампове али и чуваре. Извештај је донео закључак да „Северна Кореја крши људска права на начин који је незабележен у модерном свету.“


Са друге стране, међу кршењима људских права у САД, Северна Кореја наводи немаштину, незапосленост, затвору и надзор државе сваког покрета становништва под изговором „националне безбедности“.


Наравно, поједини стручњаци би могли да се сложе са овим виђењем Северне Кореје – незапосленост јесте и даље велика, дебата око шпијунирања грађана од стране Националне безбедности и даље је актуелна и САд заиста има највећи број људи у затворима на свету. ...



СРБИН.ИНФО


Исповест Гаврила Принципа





У јеку припрема за обележавање стогодишњице Првог светског рата, млади аутор Милош Љубомировић почео је снимање кратког играног филма „Сјене“ о Гаврилу Принципу. Филм се бави судбином најпознатијег припадника Младе Босне на служењу затворске казне у чешкој тамници Терезин.


- „Сјене“ доносе мање познату причу о разговорима које је Принцип водио са аустријским психијатром Мартином Папенхајмом. Током четири сусрета, најпознатији затвореник тога времена причао је Папенхајму о свом детињству, породици, школовању, али и о мотивима и идеалима младобосанаца – каже за „Новости“ редитељ и косценариста Љубомировић, коме су „Сјене“ мастер рад на ФДУ.


Разговори у Терезину су вођени две године после атентата у Сарајеву, што је, према речима аутора, који је са Срђаном Бановићем написао сценарио, главном јунаку омогућило извесну „временску дистанцу“.


- Принципа је веома погодило што је држава у то време била под окупацијом, што се практично, распала. Он Папенхајму даје одговоре на многа питања: да ли је имао налогодавце, који су његови мотиви, ко га је инспирисао – објашњава Љубомировић и додаје да се филм ослања на оригиналне белешке аустријског психијатра који је био Принципов једини контакт са спољашњим светом. ...



СРБИН.ИНФО


Лоша порука за европску Србију





Постоји могућност да се укине функција комесара за проширење у будућем савезу Европске комисије, што би била лоша порука за Србију.


Саговорници из Брисела и Берлина сагласни су да постоји могућност укидања функције комесара за проширење у будућем сазиву Европске комисије, као и да би то представљало изузетно лошу поруку за државе кандидате за чланство, укључујући Србију, али изражавају наду да ће већина у ЕУ ипак одбацити такву иницијативу.


Нови састав ЕК биће формиран после избора за Европски парламент, који ће се одржати од 22. до 25. маја у свим земљама чланицама ЕУ.


Шефица преговарачког тима Србије за приступање Тања Мишчевић је, подсетимо, недавно изјавила да “постоји идеја да у будућем сазиву ЕК чак и нема особе задужене за проширење. ...



СРБИН.ИНФО


На Хитлера из Африке





Југословенске поморске снаге формиране у Александрији 1. маја 1941. прва су наша оружана формација која је организовано приступила савезницима у рату против нациста. Прву Краљеву јединицу од 126 људи чинили су морнари који су избегли из Боке 16. и 17. априла на подморници “Небојша”, торпиљаркама “Дурмитор” и “Кајмакчалан”, као и 29 хидроавијатичара са девет авиона.


СРБИН.ИНФО


Сирија: Асад има два противника на председничким изборима





Сиријски председник Башар ал Асад на председничким изборима 3. јуна суочиће се са још два противкандидата, саопштено је из Уставног суда.


- Врховни Уставни суд прихватио је кандидатуре Махер Абдел Хаџара, Хасана Абдалаха ал Нурија и Башара Хафеза ал Асада – рекао је неименовани судски званичник.


За изборе су се првобитно кандидовала 23 кандидата, али већина њих није испунила изборне критеријуме. ...



СРБИН.ИНФО


Пепео Одесе и новац Запада





(Дмитриј Седов)


Све мисли кијевских власти сада се врте око предстојеће сахране људи изгорелих у Одеси. Појавио се велики број људи у свету који не схватају због чега је неопходно јединство украјинске нације за подизање националног духа и они својим критикама могу покварити расположење на Западу да се Кијеву дају кредити. Дакле, пред властодршцима стоји сложен задатак да се тужна церемонија претвори у празник народног јединства против непријатеља, који су са свих страна нагрнули на независну матушку. И сценаристи већ раде на писању сценарија за сахрану.


Остаје нам само да замислимо какве се слике јављају у њиховим искривљеним мозговима.


Ево се гробљу приближава главна нада Револуције – колоне бораца “Десног сектора” прошаране са фудбалским навијачима. Њихове руке су умазане крвљу и запаљивим смесама, на униформама изгореле рупе, у очима наркомански синдроми због раније примљених доза. Но, на лицима омладине не види се умор, али се зато види жеља да се спали још какав било непријатељ Отаџбине. На челу колоне марширају шоу-герле из групе за подршку пироманима. ...



СРБИН.ИНФО


Трибунал торпедује припрему одбране у предмету генерала Младића





Део изношења одбране у предмету “Тужилаштво против генерала Ратка Младића” у МТБЈ треба да почне са статусном конференцијом 12. маја, а први сведок би требало да се појави већ сутрадан. Одбрани је омогућено свега 4 недеље за припрему дела процеса са изношењем доказа одбране.


Одлука по захтеву за ослобађање изречена је 15 априла. То више није једноставно – мало времена. То је демонстративно мало. У другим процесима оптуженима је дато много више времена да припреме своју одбрану. Погледајмо процесе који се сада одржавају у МТБЈ у овом тренутку. ...



СРБИН.ИНФО


Трећи човек Русије стиже у Београд





Председник руске Думе Сергеј Наришкин почиње данас дводневну посету Србији.


Током посете Наришин ће учествовати на руско-српским научним скуповима о светским ратовима и о балканском дијалогу.


Наришкин ће данас у Свечаној сали ректората Београдског универзитета отворити руско-српски округли сто “Историја и поуке светских ратова”, у којем ће учествовати историчари, политиколози, представници невладиног сектора и званичници Русије и Србије.


Он ће затим на Гробљу ослободилаца Бограда положити венац на споменик ослободиоцима Београда, а на Новом гробљу на споменик руским и српским војницима из Првог светског рата и на гроб бившег председника Думе у руском царству, Михаила Родзјанка.


Другог дана посете, Наришкин ће у Парку Пријатељства на Ушћу положити венац на Споменик жртвама НАТО бомбардовања “Вечна ватра”, а у хотелу Хајат ће отворити руско-српски научни скуп “Балкански дијалог 2014″.


(Б92)


...



СРБИН.ИНФО

Украјина: Нови напад на Славјанск (Из часа у час)





08:50 Нови напад на Славјанск


Снаге кијевских власти су поново напале барикаде око Славјанска, саопштио је представник штаба самоодбране града.


Саопштава се да је већ теже рањено петоро федералиста. Представници самоодбране кажу да украјинска армија покушава да блокира град.


„Стеже се обруч око града, многе продавнице се затварају, намирница нема, немају шта да продају“, – рекао је представник самоодбране Славјанска.


08:33 Русија позива УН и ОЕБС да организују преговоре у Украјини


Савета за људска права при председнику Русије позвао је Организацију за европску безбедност и сарадњу и Уједињене нације да подрже организацију преговора међу сукобљеним странама у Украјини, а Савет је спреман да наступи као партнер посматрачке мисије ОЕБС-а.


Савет такође инсистира да се објаве спискови свих приведених, заробљених и ухапшених са обе стране и тражи њихово хитно ослобађање под контролом међународних посматрача. Савет за људска права такоће позива компетентне органе Украјине да дозволе страним и руским хуманитарним мисијама да посете регине обухваћене насиљем ради пружања медицинске и психолошке помоћи.


08: ...



СРБИН.ИНФО


Кабинет руског амбасадора: Опанак тик уз заставу





Ударно место у кабинету руског амбасадора Александра Чепурина заузима велики српски опанак. Постављен је тик уз заставу Русије тако да сваки гост мора да заустави поглед на наочитом примерку традиционалне националне обуће.


За његову екселенцију то је до сада најдражи поклон, јер га је добио баш на почетку мандата од једног ужичког опанчара, док је обилазио западну Србију.


Важан кутак у Чепуриновом радном простору краси и скулптура руског конзула Григорија Степановича Шчербина, кога је један Албанац убио у јужном делу Косовске Митровице 1903. године.


(Вечерње новости)


...



СРБИН.ИНФО