Saturday, April 26, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 27. април (14.апр) Свети Мартин исповедник, папа Римски




Свети Мартин исповедник, папа Римски

Постао папом 5 јула 649 год. баш у време јаросне распре православних с јеретицима монотелитима (јединовољницима). Цароваше тада Констанс II, унук Ираклијев, а патријарх цариградски беше Павле.


Да би успоставио мир у цркви сам цар написа књижицу Типос, која би веома по вољи јеретика. Папа Мартин сазва сабор од 105 епископа, на коме се осуди ова књижица царева. У исто време написа папа писмо патријарху Павлу молећи га да се држи чисте вере православне и да цара саветује, да се окане јеретичких мудровања.


То писмо ражљути и патријарха и цара. И цар посла некога војводу Олимпија у Рим, да доведе папу везана у Цариград. Војвода се не дрзну везати папу, али наговори једног војника, да га мачем убије у цркви. ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну руску романсу, Минуты тишины, желимо вам пријатну ноћ





Минуты тишины

(муз. А.Петров, сл.М. Матусовский
)


Как ни странно, в дни войны

Есть минуты тишины,

Когда бой затихает устало

И разрывы почти не слышны.

И стоим мы в дни войны,

Тишиной оглушены.


СРБИН.ИНФО


Славна војска, неславни председник, мис Албаније и “њихов” и наш шеик





Вучић делује некако освежено. Као да је долетео с Флориде, рецимо. Иначе, да је био ту, не би оно дете из бујице спасавала браћа, нити би се Ивица Дачић правио важан, већ би бујичне поплаве по Србији решавао мандатар како и доликује новом супермену сваке српске политике.


Врховни командант: Ко није стигао до 14. километра


Двојац с више кормилара, Томислав Николић и Александар Вучић, ритуално је у уторак обавио оно што се мора: председник државе је лидеру најјаче странке поверио мандат за састав владе и рекао “не бих му био у кожи”.


Вучић је одговорио у новоуспостављеном маниру саможртвовања као највише вредности сваке српске политике, нешто на тему и у правцу да неће гледати себе него будућност Србије.


Ритуали се приводе крају и остаје ми само да поновим наслов из прошлог броја “Времена”: “Поклони се и најзад почни. ...



СРБИН.ИНФО


СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА: Дан пробоја јасеновачких логораша






Његова светост патријарх српски Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика липљански Јован служили су Свету архијерејску литургију у обновљеном храму Светог Илије у селу Млака код Јасеновца поводом обележавања Дана пробоја јасеновачких логораша – 22. априла.



У обраћању, српски патријарх Иринеј је рекао да храм Светог Илије у Млаки лежи на мученичкој земљи на којој је страдало стотине хиљада мученика само зато што су били Срби и православци.


“Порука је овоме народу који је много пострадао, на жалост, од руку хришћанских, да се врате и обнове живот, и да има ко да се сећа оних који су овде пострадали. То је била њихова једина кривица, а зликовци су мислили да збришу с лица ове земље сав српски род и православни народ”, рекао је патријарх Иринеј.


Он је додао да је тешко објаснити шта је те људе мотивисало на такав злочин. Према његовим речима, то је злочин већи од животињског и злочин који ни ђаво није чинио.


“Страдали су људи, жене и народ, а најтрагичиније је што су страдала невина деца. Племенита Дијана Будисављевић спасила је више од 12.000 деце, а колико је тек деце страдало то ће за народ и историју остати вечно тајна коју ће многи желети да ублаже”, рекао је патријарх српски. ...



СРБИН.ИНФО




ФРАНЦУСКА ДРЖАВНА КОМИСИЈА ТАЈИ ДОКУМЕНТА: Убиство краља Александра још мистерија

СТРАТЕГИЈА СУПЕРХИКА: Вучићеве “реформе” преко леђа најсиромашнијих




Најављене болне реформе будуће владе подсећају на причу о Циги коме је досадило да храни коња и одлучи да га одвикне од хране. Кад коњ после неколико дана угине, Цига завапи: „Хеј несреће моје! Таман сам научио коња да не једе, кад он црче!“


Није спорно да су економске и системске реформе неопходне, само је питање колико ће нас оне коштати и ко ће највише платити ту цену. Не мање важно је и који је стручњак, економски ауторитет, написао најављене мере и да ли су оне негде дале резултате. Од одговора на ова питања имамо само једно – програм Владе писао је Александар Вучић. А како он замишља реформе, најбоље се види из следеће изјаве:


„Због мера које треба предузети сви ће бити љути, али ме то не интересује, јер од Србије треба направити пристојну земљу здраве економије, макар наредне две године сви морали да трпимо.“[1]


Од тешких мера, најављене су линеарно смањење плата од 10 одсто у јавној управи, порез на плате функционера још 10 одсто, док је порез на имовину од 1. ...



СРБИН.ИНФО


Повратак Жандармерије на парметара од Косова

ДВЕ ГОДИНЕ РУСКОГ ХУМАНИТАРНОГ ЦЕНТРА У НИШУ: Србијо, чувамо те






Поплава у Србији постала је још један испит за руско-српски хуманитарни центар у Нишу, који 26. априла обележава двогодишњицу свог рада. Ради разматрања ликвидације последица у Београд је стигао заменик министра за ванредне ситуације Русије Владимир Артамонов. Током посете, он се срео са шефом одељења за ванредне ситуације МУП Србије Предрагом Марићем.



Како пише у званичној изјави српског министарства, узрок поплаве није толико у недовољним средствима за ликвидацију њених последица, већ у незаинтересованости самих грађана, који стално бацају у реке крупне отпатке, због чега речна корита постају ужа. Г-н Марић је коментарисао ситуацију за «Глас Русије».


Имали смо протеклих дана прилику да видимо да су корикта мањих река знатно сужена због смећа које се годинама баца. Поготово на мањим местима одсуство те културе према животној средини. Људи једноставно гомилују смеће, годинама бацују га у речице. И надамо се да ће са формирањем Владе Републике Србије доћи до озбиљног происпитивања одговорности и суочавања са таквим односом према природи. ...



СРБИН.ИНФО




Ево како кошаркаши Звезде могу у Евролигу без квалификација!





Кошаркаши Црвене звезде могу и до директног пласмана у Евролигу следеће сезоне. Додуше, за такав расплет потребно је да се догоде неке ствари у другим лигама европе, али теоретски је изводљиво.


Познати спортски коментатор Илија Ковачић са „Спорт Клуба“ указао је на овакву опцију, а преносимо његову анализу испод.


Да би црвено – бели избегли квалификације потребно је да :


Финале у Шпанији играју Реал, Барселона, Уникаха или Каха Лаборал, финале у Италији игра Сијена, финале у Грчкој Панатинаикос – Олимпијакос, финале у Турској Фенербахче – Ефес, финале у Литванији буде Жалгирис – Лијетувос Ритас, финале ВТБ лиге ЦСКА – Лијетувос и ако борд Евролиге не одлучи да вајд кард додели ПСЖ-у.


Евролигу ће следеће сезоне сигурно играти:


1. Реал Мадрид, 2. Барселона, 3. Уникаха, 4. ...



СРБИН.ИНФО


ЛУКАЧЕВЕ БРАВУРЕ: Овако је голман Партизана одбранио пенале Нинковићу и Мијаиловићу (ВИДЕО)




Оба фудбалера Звезде шутирала су у доњи десни угао гола.


Голман Партизана Милан Лукач обележио је вероватно и читав 146. вечити дерби са Црвеном зведом, пошто је у првих 45. минута два пута одбранио пенал.


У 25. минуту Милош Нинковић је шутирао у доњи десни угао гола Милана Лукача, али је голман Партизана ухватио живу лопту.


Осам минута касније, Никола Мијаиловић је шутирао у доњи десни угао, исто као и Нинковић, али је Лукач поново одбранио.



СРБИН.ИНФО


МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Америчка специјална операција против Русије

ДЕРБИ: Партизан води евроголом Дринчића, Звезда промашила два пенала! (ВИДЕО)





Овим тренуцима на стадиону Партизана игра се 146. вечити дерби, после којег би првенство могло да буде решено. Партизан – Црвена звезда 1:0.


Фудбалско првенство Србије могло би да буде одлучено, али би могло и да се додатно закомпликује после 146. вечитог дербија.


Црвена звезда у утакмицу 26. кола Јелен Суперлиге улази као лидер на табели, са 15 узастопних тријумфа и шест бодова више од екипе Партизана. ...



СРБИН.ИНФО


КРВАВИ ОБРАЧУН: Сукоб Делија и Гробара код Бијељине





Сукоб је избио око 15.00 часова, а полицијска интервенција је је трајала читав сат времена!


Већа група навијача Црвене звезде и Партизана сукобила се данас на излазу из Бијељине у насељу Дворови.


Према првим информацијама, у сукобљеним групама има већи број навијача, а полупано је десетак аутомобила.


Утакмица између Партизана и Црвене звезде игра се од 19 часова на стадиону у Хумској, а дербију је претходила велика акција полиције по дојави да је северна трибина премазана запаљивим лепком, а на југу пронађене велике количине пиротехничких средстава.


(Курир)


...



СРБИН.ИНФО

ТВРЂАВА У ТЕРЕЗИНУ: Чеси уприличили парастос за Гаврила Принципа!





Молитвени помен српском студенту, чији су хици у престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву 28. јуна 1914. године најавили Први светски рат организовало је Чешко удружење Пријатељи Срба на Косову и Православна црквена заједница светог Лазара из Прага.


Чешко удружење Пријатељи Срба на Косову и Православна црквена заједница светог Лазара из Прага уприличили су данас у Терезину парастос за Гаврила Принципа као мученика терзинске Мале тврђаве и борца за слободу Словена, уочи 96. годишњице његове смрти 28. априла 1918. године.


Молитвени помен српском студенту, чији су хици у престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву 28. ...



СРБИН.ИНФО


Модернизација Супергалеба Г-4





БЕОГРАД – Војска Србије и њено Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана нису одустали од плана модернизације школско-борбеног авиона Супергалеб Г-4. Како Танго Сиx сазнаје три светске компаније које се баве интегирсаним решењима у виду модернизације авионике и пратећих система ових дана ће доставити своје последње понуде на разматрање нашој војсци.


После неколико година планирања у форми пројекта Г-4М(Д) ВиПВО је како Танго Сиx сазнаје ушло у други круг процедуре прибављања понуда за модернизацију од стране иностраних компанија. Првобитно стопиран, пројекат продужавања употребе Супергалеба и свеобухватно унапређење његових основних и борбених система по свему судећи је поново је оживљен.


Након првобитног отвореног позива за информације у данима који долазе три изабране компаније које се баве овом врстом посла наставиће преговоре са ВиПВО и представиће своје детаљније понуде. У питању су Цассидиан (ЕАДС-ова подружница која се бави одбрамбеним технологијама), француски Тхалес и израелски Елбит.


Општи захтеви ВиПВО за модернизацију Супергалеба су следећи:


- Свеобухватна модернизација летелице ради њеног оспособљавања за напредну обуку за модерне вишенаменске борбене авионе (што Г-4 у садашњој верзији није у стању да испуни).


- Довођење летелице у способност да испуњава јуришне задатке у комплексним временским условима дању и ноћу.


Специфични захтеви у погледу опреме, авионике и система: ...



СРБИН.ИНФО


ПОЛИЦИЈА: Осујетили смо покушај управе ФК Партизан да преко навијача прекине дерби





Управа ФК Партизан планира да преко навијача, пред сам почетак данашњег дербија убаци и запали већу количину пиротехнике, како се, због нереда утакмица не би одржала.


Ову информацију данас је добила београдска полиција која ће због тога извршити претрес Управне зграде, играча и стручног штаба, ексклузивно сазнаје “Блиц”. Полиција у овим тренуцима приводи на десетине навијача.


Током ноћи су навијачи ограду на северној трибини премазали запаљивим лепком, са циљем да је запале када стигну Делије на том делу стадиона у Хумској.


- Добили смо информацију да због бодовне разлике, Управа ФК Партизан планира да преко навијача издејствује прекид утакмице. Полиција ће због тога предузети све неопходне мере. Извшиће се контрола зграде стадиона у Хумској, претрес играча и припадника стручног штаба, који према нашим сазнањима, имају задатак да унесу пиротехничка средства на стадион – кажу у полицији.



Полиција је, након сазнања о планираним нередима, започела интензивно привођење навијача који су кренули пут стадиона у Хумској.


Приведено је на десетине навијача, код којих су нађена пиротехничка средства, ножеви и предмети погодни за напад.


Током ноћи су навијачи ограду на северној трибини премазали запаљивим лепком, и тренутно се ради на санацији тога. ...



СРБИН.ИНФО


Касапили српску децу и старце (Видео)





Тужилаштво у Линцу покренуо је истрагу против 46-годишњег Бошњака због сумње да је учествовао у масакру 16 српских цивила у селу Сердари код Котор Вароши у Републици Српској.


Покољ се догодио 17. септембра 1992. године у раним јутарњим часовима. Међу жртвама су била и деца од четири и 12 година. Како преносе аустријски медији, ускоро би за учешће у злочину могао да буде окривљен 46-годишњак који већ годинама има аустријско држављанство и живи у граду на обали Дунава.



Он је већ провео неколико недеља у истражном затвору, али га је Апелациони суд у Линцу пустио на слободу. Међутим, тужилаштву је занимљив овај случај јер су четворица “сарадника” осумњиченог у јануару у Сарајеву осуђени на казне од девет и по до 11 година, али се не наводи да су учествовали у истом злочину.


СРБИН.ИНФО


ПОДМУКЛА ИГРА: Комадант ОВК прети да ће запалити Дечане, а Харадинaј брани српску светињу!





За сада непозната албанска група упутила је претњу да ће манастир Високи Дечани бити нападнут и уништен, рекао је за Б92 архимандрит манастира Дечани, отац Сава Јањић.


“Представници косовске(шиптарско-окупаторске) полиције су нас синоћ обавестили да се једној локалној албанској телевизији јавио мушкарац који се представио као један од команданата ОВК и који је рекао да ће манастир данас или сутра бити нападнут, те да телевизија буде спремна да сними уништавање манастира”, каже отац Сава Јањић.


Он је додао да је о претњама обавештен КФОР, као и да је разговарао са више дипломата и представницима америчке амбасаде у Приштини.


Сава Јањић каже и да су КФОР и шиптарско-окупаторска полиција предузеле додатне мере безбедности без обзира на то што је могуће да је реч о провокацији.


“Имајући у виду да је од 1999. године манастир четири пута оружано нападан, свака претња мора да се узме озбиљно. Данас ме је позвао и Рамуш Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова, који је најоштрије осудио ту провокацију. Он ми је рекао да ће они с њихове стране учинити све да се што пре идентификује лица које стоји иза претње, као да те претње нису став народа”, рекао је архимандрит манастира Дечани, отац Сава Јањић.


Пре неколико дана на једној од манастирских капија био је исписан натпис ОВК.


Ракочевић: ...



СРБИН.ИНФО


Унуци јунака са Кајмакчалана заједно чувају мир у Либану





Француски војници у Африци на делу показали пријатељство са припадницима Војске Србије. Унуци јунака са Кајмакчалана данас заједно чувају мир у Либану, под патронатом УН.


Како се чувају успомене на ратне другове показали су својим примером француски војници у међународној мировној операцији Уједињених нација у Либану. Током мултинационалне вежбе „Комон ефорт“, која се одржава у овој земљи, припадници француског контингента изричито су тражили да буду раме уз раме са српским војницима. Разлог за овај помало неуобичајен потез јесте медаља којом је краљ Александар Карађорђевић још 1930. године одликовао њихову јединицу, што је изузетно редак гест.


Нису Французи заборавили ни српску војску ни почаст коју им је указао српски краљ. Њихов 93. брдски артиљеријски пук, међу бројним француским одликовањима и признањима, посебно је поносан на југословенску Споменицу на рат ослобођења и уједињења 1914-1918. ...



СРБИН.ИНФО


Путин спреман: Следи дедоларизација





Москва — Блиски сарадници председника Русије Владимира Путина ужурбано разматрају мере за заштиту домаће привреде од последица могућих нових, оштријих западних санкција.


А једна од најважнијих акција у том правцу треба да буде дедоларизација економије, објављено је у Москви.


Путинов саветник за економска питања, руски академик Сергеј Глазјев, већ је предочио радикални план за борбу против иностраних санкција.


Реч је о 15 практичних мера које би требало у догледној будућности домаћу привреду да ослободе зависности од Запада.


Глазјев је осим дедоларизације предложио да се изврше битне промене у руском финансијском систему тако што би та реформа обухватила не само државни сектор привреде, већ и операције које обављају приватна предузећа и грађани.


Држава би, како наводи у свом предлогу Глазјев, требало да се припреми за предстојеће, врло вероватно, замрзавање валутних рачуна Русије у иностранству. Због тога експерт сматра да се хитно морају трансферисати средства изражена у доларима и еврима из земаља-чланица НАТО у неутралне државе.


Идеје и предлози Глазејева су, углавном, сасвим супротни залагањима либералног блока у руској влади и сада је, како наводе аналитичари у Москви, питање да ли Силуанов, ранији министар економије Герман Греф, који је сада директор “Сбербанке”, и неки њихови истомишљеници могу направити неки прихватљив контра – план.


Истовремено треба обавити и продају вредносних папира САД и других чланица НАТО, а који су сада у поседу Русије, јер би могла да уследи и блокада тих средстава. ...



СРБИН.ИНФО


Дражи му српски „кошмар“ него „амерички сан“





Архитекта Алекса Ђурић (25) један је од ретких Срба који се вратио у земљу из САД, јер му се не допада њихов начин живота, који његови вршњаци у Србији прижељкују. Одлучио је да се врати на имање код бабе и деде у селу Корман код Крагујевца, где у свом атељеу пројектује и промовише округле подземне куће, чија је градња јефтина, еколошка и не нарушава пејзаже.


- Најбоље што је могло да ми се деси јесте да се запослим у некој доброј фирми у Њујорку и тек за 30 година да скупим паре за свој свој архитектонски биро. А, овде могу то одмах! Промовишем концепт зелене, еколошке архитектуре. То је посебан начин градње подземених, округлих кућа. Од ископане земље машином конструисаном само за ту намену праве се компресоване цигле, тако да је градња изузетно јефтина, а кућа не нарушава околину – каже Алекса, који је у Њу Џерсију и Фиренци завршио факултет.


Породица остала, он се вратио!


Алексини родитељи и сестре близнакиње остали су у Америци. ...



СРБИН.ИНФО


На оптужници и кандидат за Нобела?





Косово је тешком муком донело одлуку о формирању специјалног суда за ратне злочине који су починили бивши припадници ОВК. Ту одлуку су сви актери у Приштини, осим албанских политичара поздравили, а научни саветник у Институту друштвених наука Душан Јањић подсећа да велики број утицајних људи треба да буде процесуиран.


Од око 200 случајева осумњичених за ратне злочине, у којима су укључени борци и команданти ОВК данас су многи од њих политичари, а неки се после ОВК баве организованим криминалом. Како каже, од тог броја предвиђеног за процесуирање “само десет се односи на Србе, а сви остали се тичу Албанаца”.


- Информација да постоје и Срби чија се умешаност истражује процурила је у медије још у септембру, а сада је све то актуелно због суда који се неће бавити само случајевима из истраге на основу извештаја Дика Мартија, већ и другим злочинима. Очекујем да ће се судити и за убиства новинара, војника, полицајаца – каже Јањић.


Ипак, суђење у случајевима где су директно укључени челници странака које су на власти на Косову неће бити лако.


- Биће велика борба и велики отпори. Уосталом, то је и у Београду случај, на пример с Мишковићем, где је Вучић само загребао, а није смео да настави. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: Руски авиони над Украјином, САД падобранци у Литванији, напада Кијев (Из часа у час )





Руски борбени авиони су више пута улазили у украјински ваздушни простор, потврдио је портпарол Пентагона. Проруски активисти су заузели полицијске станице и владине зграде у најмање 10 места и градова на истоку Украјине.


13:15 Врховна Рада разматра идеју отказивања председничких избора


Јулија Тимошенко је изјавила да украјински парламент размишља да одузме право грађанима на општенародне изборе.


У ТВ емисији “Шустер ЛИВЕ” на Првом украјинском ТВ каналу бивша, премијерка Украјине саопштила је да пуномоћ за избор председника државе може бити пренета на Врховну Раду.


“Данас, сви представници олигархије сконцентрисани су у парламенту, и тренутно се води дискусија да се избор председника преда парламенту, да се одузме право људима на општенародне изборе, да се одузму председнику сва права, све до декларативних, и да се све то преда парламенту,” – казала је Тимошенко.


Превремени председнички избори у Украјини заказани су за 25. мај ове године.


13: ...



СРБИН.ИНФО


Изградња ”Jужног тока” у Бугарскоj и Србиjи почеће на лето 2014. године





БEOГРAД – Проjекат изградње гасовода ”Jужни ток” биће реализован строго по плану, а главна изградња дела на териториjи Бугарске и Србиjе почеће на лето ове године, саопштила jе Управа за информациjе руске енергетске компаниjе ”Гаспром”, а преноси Глас Русиjе.


”Данас само ‘Jужни ток” може да пружи Eвропи реалне додатне гаранциjе за енергетску безбедност”, наводи у саопштењу директор Гаспрома, Aлексеjа Mилера.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

Покушан атентат на Тому, Титомир претио бомбом уколико га предсеник не прими





Инцидент се догодио прошле недеље, када је извесни Титомир Ђ. (66) из Београда покушао да уђе у зграду Председништва, претећи да ће понети бомбу или се искасапити уколико га председник државе не прими. Он је више од три сата касније дошао до Председништва и покушао да упадне у зграду.


- Седамнаестог априла је око 12 часова назвао прво са мобилног телефона, а када му се јавила припадница обезбеђења, представио се као Жика Николић и тражио да прича с председником. Када су му одговорили да он има обавеза и да тренутно није у могућности да га прими, разбеснео се и викао да ће бацити бомбу на зграду, а затим да ће искасапити самог себе, па ће, ваљда, тако крвавог да га прими. Потом је прекинуо везу – препричава извор Курира разговор.


Међутим, извор Курира из МУП истиче да се на овај позив нико из Председништва није ни осврнуо и да су се сви тобоже изненадили када се човек који је претио после три сата појавио испред зграде на Андрићевом венцу.


- Обезбеђење је мислило да је то један од уобичајених позива грађана – наводи наш извор и додаје да га је обезбеђење привело у полицијску станицу тек после убеђивања на вратима.


Зоран Томашевић, начелник Службе за обезбеђење личности и објеката МУП је потврдио да се поменути инцидент догодио, али, како каже, не постоји начин да било ко буде кажњен или смењен због још једног у низу пропуста. ...



СРБИН.ИНФО


Економска политика нове владе или “и после Динкића – Динкић”





Нова влада Србије ће, сада је то потуно извесно, наставити са спровођењем погубне неолибералне економске политике под вођством агената страних интереса и кадрова Светске банке и ММФ.


Ту се пре свих истичу „експерти“ који ће да воде кључна министарства економског сектора као што су: Кори Удовички, која је од 1993. до 2001 била на „професионалном усавршавању у САД“ и обављала више одговорних дужности при мисији ММФ-у у Вашингтону. Агент Кори је обављала и више кључних економских функција (била је гувернер Народне Банке Србије) за време док је Млађан Динкић палио и жарио српском економијом.


Један од министара који ће водити министарство привреде је и Душан Вујовић. Оно што је занимљиво је да једино што у доступној биографији пише о Вујовићу јесте да је он високи чиновник Светске банке (овде је у питању класични сукоб интереса– акоће у исто време обављати функцију министра привреде и обављати одговорне послове за Светску банку). У новој влади ће бити и неизбежно „чудо од детета“ са Јејла, Лазар Крстић (то је онај геније који је недавно изјавио да би Србија морала додатно да се задужи да није узела кредит).


Јасно је да овакав одабир кључних, економских кадрова владе не значи ништа друго до наставак испуњавања колонијалних обавеза наметнутих од стране ЕУ, ММФ-а и Светске банке. ...



СРБИН.ИНФО


Карл Одбур кажњен што воли Србију





Зовем се Богдан Кецман. Ја знам како је то кад те протерују одатле где си код куће. Желим да помогнем Карлу Одбуру, ако треба чак и да усвојим њега и ћерку да би добили српско држављанство. Дубоко сам потресен њиховом судбином – ово је у кратком телефонском разговору рекао некадашњи косовски функционер СПС, оснивач нестраначког удружења “Божур” и бивши директор косовског “Југопетрола”.


Он је само један од читалаца које је дирнула прича француског држављанина Карла Одбура и његове десетогодишње кћерке Луне, којима после четири године боравка у Србији прети депортација. Одбур од 2008. води сајт “Српски амбасадор у свету” у ком промовише истину о нашим страдањима током последњих ратова, посебно на Косову, пропагира природне лепоте Србије, полемише са Албанцима широм света, тежи да промени светско мнење о нама као о “дивљацима” и земљи у којој и даље бесни рат! У Србију се преселио пошто је у градићу Ројан добио батине од албанских емиграната и претње смрћу због љубави према нашој земљи.


У Србији је са кћерком живео без папира, да би недавно, после прекршајног поступка, био осуђен на депортацију. ...



СРБИН.ИНФО