Tuesday, May 13, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 14 мај (01 мај) Свети пророк Јеремија




Свети пророк Јеремија

Рођен на шест стотина година пре Христа у селу Анатоту недалеко од Јерусалима. Почео пророковати у петнаестој својој години у време цара Јосије. Пророковао покајање цару и великашима и лажним пророцима и свештеницима; и у време тога цара Јосије једва спасе живот свој од убиствене руке огорчених великаша.


Цару Јоакиму прорече, да ће његов погреб бити као погреб магарца, тј. избациће се мртав ван Јерусалима, и тело ће му се дуго повлачити по земљи без погреба. Због тога би Јеремија бачен у тамницу. Не могавши писати у тамници, Јеремија призва Варуха, који стаде код прозорчића тамнице, а он му диктираше. Када цару би прочитано ово пророчанство, гневан цар дохвати хартију и баци је у огањ. Промисао Божји спасе Јеремију из тамнице, а на Јоакиму се испуни реч пророчка. ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну романсу, Једно момче црна ока, желимо Вам пријатну ноћ





НЕ ЗНАМ ЗНА ЛИ *

(Стихови: Драга Дејановић; изводи: Тања Обреновић)


Једно момче црна ока

наусница мали,

допало се срцу моме,

ал’ он — не знам, знали ли!


Дође к’мени, погледа ме,

погледи му вали,

раздроби се срце моје

ал’ он — нез нам, зна ли!


Радо би му рекла: ...



СРБИН.ИНФО


БОРИС НАД ЗА „СРБИН ИНФО“: Само Русија може да оконча хегемонију Запада





O актуелној ситуацији у свету редакција „Србин инфо“ разговара са Борисом Надом, истакнутим стручњаком за геополитику:


Постоји велико поклапање између политике САД и Немачке што се тиче Балкана. Како оцењујете улогу Немачке у данашњој Европи? У којој мери је она сателит Америке, а у којој мери независна сила?


– Не постоји једноставан одговор на ваше питање. Уколико посматрамо званичну Немачку, њену спољну политику и дипломатију, она се у великој мери одвија по принципу Павловљевих условних рефлекса. Немачка се не понаша као суверена држава, већ као вазал, не само на Балкану. Све то противуречи немачкој историји, традицији, националном карактеру, историјском бићу народа…


Немци једноставно нису навикли да буду слуге, или је тако било кроз историју. Треба свакако имати у виду да је Немачка и данас окупирана земља, а земља која се налази под војном окупацијом не може бити независна сила. ...



СРБИН.ИНФО


КОСТА ЧАВОШКИ: Задивљујући рекорд нашег правосуђа





Преносимо осврт Косте Чавошког на пресуду другостепеног суда по којој је Чавошки крив што је једног „другосрбијанца“ назвао издајником. Професор Чавошки је кажњен за пример другима, јер ако може да се казни Чавошки, може и свако други ко се буни – то је порука коју нам властодршци шаљу.


За разлику од древних времена када су се бележили и памтили изразити примери храбрости или неке друге врлине, у модерном времену сматрају се вредним помена и необични, па чак и бизарни подвизи који улазе у Гинисову књигу рекорда. Наши људи изгледа још увек немају неку већу склоност да се надмећу у таквим стварима, али ће изгледа по својим подвизима у области правосуђа бар неки од нас ући у ту књигу рекорда.


Недопустива спорост Хашког трибунала


Први је Војислав Шешељ који већ више од једанаест година чами у хашком казамату, а да му није изречена ни првостепена пресуда. Чак се и не зна кад ће се она изрећи, пошто је уместо дисквалификованог судије именован нови који, додуше, уопште није учествовао у судском поступку, али ће се упознати са предметом тако што ће прочитати неколико десетина хиљада страница разних поднесака, записника, извештаја и других докумената, а да уопште није учествовао у саслушању и унакрсном испитивању сведока и вештака. И што је још горе, за разлику од наших дичних судија, о чему ће касније бити речи, он није завршио курс убрзаног читања и памћења, па због тога још није у стању да учествује у расправама судећег већа.



Свако ће се одмах упитати какво је то тешко и сложено кривично дело Војислав Шешељ починио, кад се ни после једанаест година не може утврдити његова наводна кривица и изрећи првостепена пресуда. Посреди је деликт мишљења, односно такозвани говор мржње и ништа више од тога. Све остало што му тужилаштво ставља на терет јесу дела других која му се у оквиру конструкције здруженог злочиначког подухвата (joint criminal enterprise), а сходно начелу објективне одговорности, потпуно произвољно приписују. ...



СРБИН.ИНФО


АВА ЈУСТИН ПОПОВИЋ О ВЛАДИЦИ НИКОЛАЈУ ВЕЛИМИРОВИЋУ: Kомарац и орао





Један светитељ, тада још не канонизован, свети Јустин Поповић држи беседу о другом светитељу, такодје тада још не канонизованом, Светом владици Николају Велимировићу.


У част великог светитеља, подсећање на беседу Оца Архимандрита Јустина Поповића на 10-годишњем парастосу Светог Владике Николаја у Лелићкој цркви у недељу Митара и Фарисеја 1966. године.


О Владици Николају говори у својој беседи Ава Јустин Поповић:


„Комарац треба да говори о узлетима и полетима орла. Највећег Српског орла у историји Српског народа и овог светог краја. Шта комарац може да одзуји? Шта!? Шта свећица да каже о Сунцу? Како ће свећица да хвали Сунце? ...



СРБИН.ИНФО


АНА ФИЛИМОНОВА: Хрватска – између кризе, НАТО пакта и ЦИА (1)





У априлу 2014. године навршило се пет година од приступања Хрватске НАТО пакту. Поводом тог јубилеја, Кенет Мертен, амбасадор САД у Хрватској је рекао: “Чланство Хрватске у НАТО значи мир и стабилност не само за регион, него и за цео свет”.


Шеф хрватског МИП-а Весна Пусић појаснила је о чему се ради: “Ми постајемо свесни колико су важни стабилност и безбедност, посебно на пространству југо-источне Европе”. Да поновим: посебна улога Хрватске не само на постјугословенском пространству, него и на целој територији југо-источне Европе. Тако се остварио “вековни сан о ослобођењу Хрватске”, а национални понос Хрвата је добио посеба украс – окове НАТО пакта.


Важно је напоменути да је Хрватска прво постала члан НАТО пакта, а тек потом ЕУ (2014. ...



СРБИН.ИНФО


ВОЈВОДИНА: ДСС тражи Мађара који зна српски језик

БЕОГРАД У ЗОНИ ЗАПАДНОГ ГЕОПОЛИТИЧКОГ ИНТЕРЕСА: Србија је до 2025. г. у НАТО?

ХОРОР У БЕОГРАДУ! Вране нападале људе по улици! (Видео – РТС)




Стручњаци кажу да то није необично, јер у ово доба птице добијају младе и осећају потребу да их заштите.


Испред Центра „Сава“ сцена као из филма легендарног америчког редитеља Алфреда Хичкока! Вране су сат времена нападале пролазнике.


Један Београђанин је камером снимио нападе, а стручњаци кажу да то није необично, јер у ово доба птице добијају младе и осећају потребу да их заштите.


Према речима Слободана Петрова, док је снимао врана је кренула на њега.


„Није ме ни дотакла, али је слетела на ауто поред мене“, прича Петров истичући да је управо ту и настао најдраматичнији део снимка, у којем птица нервозно кљуца по крову аутомобила.


Често се деси да птићи испадају из гнезда, па вране покушавају да их заштите од сваке потенцијалне опасности.



СРБИН.ИНФО


СНИМАЛИ НАОРУЖАВАЊЕ УСТАША: Имали смо Хрвате, али нам нису дали да их хапсимо!





У целој операцији две ствари су биле пресудне. Једна је била снимање раговора са Шпегељом и Бољковцем 1990. у аутомобилу на улицама Загреба, а друга је снимање састанка са Шпегељом у Старом Градцу 19. јануара 1991.


Тајна операција “Штит”!


Када је 25. јануара 1991. у ударном термину на ТВ емитован тајно снимљени филм у којем хрватски генерал Мартин Шпегељ говори какав је план врха ХДЗ према Србима и заједничкој држави уследио је шок. Сатанске намере Туђмановог режима тадашњи министар одбране Хрватске причао је весело, уз шприцер, као да се ради о сеоској забави. ...



СРБИН.ИНФО


ЗБИГЊЕВ БЖЕЖИНСКИ ЈЕ РЕКАО: „Комунизам је готов, на реду је православље“… (Видео)





Православље и православни народи су једини прави противници глобализма. Други народи немају алтернативу глобализацији, па тако ни Кина нити земље муслиманског света нису у могућности да понуде неки светски морални пројекат.


Русија је данас једина преостала препрека на њиховом путу ка успостављању власти над целим светом. Зато је главни циљ Новог светског поретка уништење православља. Познати амерички геополитичар Збигњев Бжежински види главну опасност за Нови светски поредак у православљу, док саветник у министарству спољних послова САД, ништа мање познати С. Хантингтон, пише да су Русија и њена православна цивилизација неприкладне за Нови светски поредак и зато ову цивилизацију треба променити.


Западне елите су веома предано радиле на разбијању СССР-а и Југославије, држава чији су заштитници били руски и српски народ. У тим процесима Запад није бирао средства. Користио је најподлије методе и најгоре злочинце да би дошао до свог циља. Док је Запад спремао етничко чишћење Срба у РСК, РС и КиМ дајући подршку хрватском фашисти Фрањи Туђману, Збигњев Бжежински је 1993. ...



СРБИН.ИНФО


Турска не планира да плати одштету Кипру због инвазије





Турска нема намеру да исплати одштету од 90 милиона евра Кипру по пресуди Европског суда за људска права, изјавио је данас турски министар спољних послова Ахмет Давотуглу.


Суд је претходно наложио да Турска треба да исплати новац Републици Кипар као одштету за турску инвазију на острво пре 40 година.


Кипар је подељен од 1974. године – пошто је Турска послала војску након пуча кипарских Грка који су организовале присталице уједињења острва са Грчком – на Републику Кипар на југу коју признаје читав свет и отцепљени турски ентитет на северу острва који признаје само Анкара.


Давутоглу је рекао да Турска не сматра да има обавезу да плати компензацију земљи коју формално не признаје, пренео је Ројтерс.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

Николић на војној вежби у Панчеву





ПАНЧЕВО – Председник Србије Томислав Николић присуствовао је данас противтерористичкој вежби припадника Специјалне бригаде Војске Србије у касарни те јединице у Панчеву. …


Припадници Специјалне бригаде су председнику државе приказали обученост у борилачким вештинама, падобранским скоковима и борби против терориста.


Николић је претходно разговарао са министром одбране Србије Братиславом Гашићем, начелником Генералштаба Љубишом Диковићем и војним старешинама, који су га упознали са оперативним способностима Војске Србије.


У оквиру приказа оспособљености Специјалне бригаде у касарни “Растко Немањић” у Панчеву приказано је и наоружање и војна опрема коју користе припадници те јединице.


Специјална бригада има два гарнизона, један је смештен у Панчеву, а други у Нишу и њени припадници су ангажовани у обуци војника, који одлазе у мировне мисије по свету.


“На скупу је оцењено да треба унапређивати опремљеност ВС”, саопштено је након састанка који је био затворен за јавност.


Сагледани су услови у којима је Војска Србије извршавала задатке, а посебно Смернице председника Републике за изградњу оперативних и функционалних способности Војске од 2013. до 2018. ...



СРБИН.ИНФО


Швајцарска школа одбила професорку руског јер јој је земља “агресивна”





Директор Института “Исал” одбио апликацију Рускиње јер не запошљава “професоре из земаља које изазивају грађански рат и чији председник лаже и злоупотребљава међународне законе”!


Школа у швајцарском градићу Нојшателу одбила је да запосли професорку Рускињу – због агресивне спољне политике њене родне Русије!


Професорка, која се представила као Светлана, пријавила се да у активностима после часова подучава децу руском језику, пише британски Гардијан. Она је из Моксве, али годинама живи у Нојшателу.


Била је шокирана кад јој је стигло писмо које је потписао Мартин Фрајбургхаус, директор Института “Исал”. “Захваљујемо се на вашој апликацији, али наша филозофија је да не запошљавамо професоре из земаља које изазивају грађански рат (у Украјини) и чији председник лаже и злоупотребљава међународне законе. Желимо вам успех”, буквално пише у писму.


“Сви којима сам прочитала писмо кажу да је апсурдно и недопустиво”, испричала је професорка швајцарским медијима. ...



СРБИН.ИНФО


Срби са КиМ подржали народ Луганске и Доњецке Народне Републике





Република Србија АП Косово и Метохија


Скупштина АП Косово и Метохија


Председнику Руске Федерације Владимиру Путину


Честитке Скупштине АП КиМ народу Луганске и Доњецке Народне Републике поводом успешно спроведених референдума 11.5.2014. године


Поштовани Председниче,


Скупштина Аутономне покрајине Косово и Метохија упућује искрене честитке руководствима и народу Луганске Народне Републике и Доњецке Народне Републике поводом успешно одржаних референдума 11.5.2014., на којима је народ обе области убедљиво и демократски исказао своју вољу. Пучем од 22.2. ...



СРБИН.ИНФО


Преминуо Миодраг Мики Ракић





Миодраг Ракић, бивши потпредседник Демократске странке и носилац листе Нове демократске странке, преминуо је данас у Београду после дуге и тешке болести.


Ракић је преминуо на ВМА где се према писању медија налазио месец дана.


Миодраг Мики Ракић је био рођен 1975. у Житорађи.


Правни факултет је завршио у Београду. Средином 90-тих постао је члан Демократске странке. У ДС је од 1996. и обављао је функције председника Општинског одбора ДС Палилула, а био је члан и сталног састава Градског одбора Београд, Извршног одбора странке, сталног састава Главног одбора и секретар Председништва.


Од 15. ...



СРБИН.ИНФО


ФБ страницa ФИФА затрпана коментарима “За дом спремни”, “ајмо усташе”





Коначна пресуда Спортског арбитражног суда у Лозани (ЦАС) којом је потврђена одлука ФИФА да оправдано казни Јосипа Шимунића због усташког поклича “За дом спремни”, разљутила је Хрвате који су у последња 24 сата затрпали званичну Фејсбук презентацију Међународне куће фудбала (ФИФА) коментарима.


Незадовољни што је Шимунићу забрањено да игра на Мундијалу и уопште да прилази стадионима где се одржавају утакмице Светског првенства, навијачи су испод сваке објаве остављали поруке “За дом спремни”, “ајмо усташе”, “усташе Сплит” и коментаре сличне садржине.


ФИФА је казнила Шимунића после утакмице баража за Светско првенство Хрватска – Исланд, када је позвао навијаче да скандирају познати усташки слоган “За дом спремни”.


(Курир)


...



СРБИН.ИНФО

Иштван Пастор: Мањине не морају да говоре српски





Београд – Шеф посланичког клуба Савеза Војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је данас да не зна у ком пропису пише да припадници националних мањина морају да говоре српским језиком, али и да то не значи да у сопственом интересу не треба да савладају језик земље у којој живе.


Пастор је Танјугу рекао да се Уставом Србије припадницима националних мањина јемче и обезбеђују додатна индивидулана и колективна права, а једно од њих је право на службену употребу језика и писма у одређеним општинама и градовима.


- А друге стране, ја не знам у ком пропису пише да припадници националне мањине морају да говоре српским језиком, али то не значи да припаднци националних мањина у сопственом интересу не треба да савладају српски језик – рекао је он поводом најаве из Покрајинског одбора ДСС да ће та странка формирати „језичке патроле“.


Те патроле, кажу у ДСС, ће утврдити у колико насељених места, посебно на северу Бачке, грађани мађарске националности не говоре српским језиком.


Пастор је нагласио да се управо због чињенице да припадници националних мањина треба да савладају српски језик, СВМ већ годинама залаже за измену планова и програма за учење српског језика у основним и средњим школама, јер према садашњим, то није могуће.


Он је додао да се из тог разлога нада да ће СВМ имати на том пољу партнере у што више странака на политичкој сцени Србије, како би се заједнички издејствовало да планови и програми учења српског језика одговарају савременим потребама и да би деца могла да науче језик.


- Са друге стране, не видим ништа спорно да се Национални савет мађарске националне мањине бави остварењем уставних и законских права Мађара и то вероватно чине и други национални савети – рекао је Пастор.


Према његовим речима, уколико је Уставом и законом предвиђено да у одређеним срединама и мађарски језик треба да буде у службеној употреби, онда то у пракси значи да и табле треба да буду истакнуте на језицима мађарске и других националних мањина. ...



СРБИН.ИНФО


Business Insider рекао зашто ЕУ не журе са санкцијама против РФ





(Глас Русије)


Највећи светски интеренет-портал инсајдерских вести навео је разлоге зашто многе земље ЕУ, за разлику од САД, не журе да уведу санкције против Русије.


”Док су санкције САД против Русије усмерене против најближих сарадника Путина, ЕУ увела их је против чиновника много нижег ранга, и само оних који су на неки начин били повезани са придруживањем Крима Москви” – пише аналитичар Пол Ејмс.


Он сматра да у већини случајева све се објашњава економским узроцима. Као доказ својих речи аналитичар наводи неколико цифара.


39 милијарди 717 милиона долара сума је коју је добила Русија 2012. године од Холандије, Ирске, Кипра и Луксембрурга према последњем прорачуну Централне банке РФ. Ова сума, пише Ејмс, очигледно показује да 4 мале европске државе инвестирају у економију Русије више од свих страних инвестиција, остављајући далеко иза себе такве економски моћне земље као што су Немачка и САД.


”Мада Холандија, Ирска, Кипар и Луксембруг не воле када их називају ”пореским рајем”, већи део новца који одатле долази у Русију у ствари је новац руских компанија или просто богатих Руса који користе предности великодушног европског пореског система у погледу странаца” – пише аналитичар. То се тиче не само руских грађана. ...



СРБИН.ИНФО


Кончита предводи Параду поноса у Београду?!




Сензационална победница Евросонга у Копенхагену, аустријски транвестит Кончита Вурст, познатија као “жена са брадом“, могла би да 31. маја буде учесник “Параде поноса“ у Београду!


Кончита Вурст, наводно, са одушевљењем прихватила позив из Београда


На друштвеној мрежи Твитер, али и још неким интернет форумима, још у понедељак се појавила информација да је Кончита добила позив од организатора “Параде поноса. Београд 2014“ да присуствује шетњи која је заказана за 31. мај, за коју се још увек не зна да ли ће бити и одржана, односно дозвољена.


Преме незваничним информацијама, победница Евросонга је са одушевљењем прихватила понуду да посети Београд и Параду крајем овог месеца. ...



СРБИН.ИНФО


РУСИЈА: Џабе лепе речи Црногорци, не заборављамо санкције




Амбасадор Русије у Подгорици Андреј Нестеренко рекао је да одлуку црногорских власти да се придружи санкцијама ЕУ против Русије неће моћи да компензује “никакво узношење и лепе речи” и додао да ће та одлука заузети одговарајуће место у заједничкој историји.


Лепе речи ”не ваде флеке”: Мило Ђукановић


Реагујући на тврдње професора Московског универзитета Сергеја Гризунова да су инсинуације да је Кремљ љут на премијера Мила Ђукановића ”глупост” и да је црногорски политичар “врло цењен у свим руским институцијама, као врло способан и врло поштен политичар”, Нестеренко је рекао да низ оцена Гризунова о тренутним руско-црногорским односима изазивају, “најблаже речено, недоумицу”.


“Очекивало се да ће он, као стручњак за збивања у земљама које се овде налазе, моћи да наведе конкретне примере позитивних билатералних веза, о чему је, ипак, одлучио да прећути због неких разлога. Више од тога, он поуздано изјављује да Црна Гора није спољнополитички приоритет руске дипломатије”, рекао је Нестеренко у писму упућеном новинама “Побједа”.


Он је истакао да готово у свим разговорима са Црногорцима, које и даље сматрају историјским пријатељским народом, чује само њихове речи разочарања због одлуке о санкцијама. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: Исток Украјине затражио припајање Русији, НАТО манерви на Балтику! (Из часа у час)





“Доњецка Народна Република” прогласила се сувереном државом и затражила је од Москве да се припоји Русији, јављају руски медији.


“Ми, народ Доњецке Народне Републике на основу резултата референдума одржаног 11. маја 2014. године и декларације о суверенитету ДНР проглашавамо да је од сада ДНР суверена држава (…) Полазећи од изражене воље народа ДНР и ради успостављања историјске правде молимо Руску Федерацију да размотри притање уласка ДНР у састав РФ”, наводи се у прогласу.


Проглас је прочитао копредседник привремене владе ДНР Денис Пушилин.


Раније је председник Централне изборне комисије републике Доњецк Роман Љагин саопштио да је током јучерашњег референдума 89,7 одсто бирача поџало самосталност Доњецке области на истоку Украјине.


Према његовим речима, 89,7 одсто гласало је за самосталност, против 10,19 одсто а неважећих листића било је 0,74 одсто.


РИА Новости подсећа да је раније данас прес служба Кремља саопштила да се у “Москви са уважавањем односе према израженој вољи становништва Доњецке и Луганске области и полазе од тога да ће практична реализација резултата референдума бити спроведене цивилизованим путем, без икаквих рецидива насиља, дијалогом измедју представника Кијева, Доњецка и Луганска”.



10:45 Вашингтон: ...



СРБИН.ИНФО


Русија: 13 агената ЦИА страдало код Славјанска




Амерички плаћеници и сарадници Централне обавештајне агенције (ЦИА) боре се у Украјини против устаника на југоистоку земље, а недавно је 13 агената те агенције погинуло у хеликоптеру код Славјанска, наводе руски експерти.


Амерички војнички пакети хране нађени после борбиу Краматорску


Неки западни медији објавили су да је ЦИА одбила да пребаци тела агената из Украјине после сукоба код Славјанска.


За становнике југоистока Украјине који се боре против кијевских власти учешће америчких плаћеника у борбама одавно није тајна. Пресретнути су разговори не само на енглеском, већ и на италијанском и другим европским језицима.


Реч је углавном о припадницима америчке агенције за заштиту “Академи”, познате и под називом “Блеквотер”. Ова агенција узима плаћенике из целог света, између осталог и из саме Украјине. ...



СРБИН.ИНФО


Космет: Уједињени Срби на шиптарским изборима





Грађанска иницијатива Српска договорила је заједнички наступ са Самосталном либералном странком и СДП на косовским парламентарним изборима 8. јуна, рекао је данас функционер Српске и градоначелник Грачаница Бранимир Стојановић.


Заједничка листа зваће се Српска листа, рекао је Стојановић за Радио КиМ из Чаглавице.


- То је политика коју смо ми започели на претходним локалним изборима. Драго ми је да су се многи људи издигли изнад својих партијских интереса и да су схватили да су ово врло важни избори за нас, одлучујући, и да ће они определити нашу будућност – рекао је функционер Српске.


Према његовим речима, након прошлогодишњи локалних избора на Косову је створена нова политичка реалност, те су многи спремни да се тој политици прилагоде. ...



СРБИН.ИНФО


ОТКРИВАМО: Зашто је Тесла одбио лепу Ленку





Хоћу да вас оженим. Девојка коју сам вам наменио може да савлада сваког женомрсца, тако је Лаза Костић хтео да приволи Теслу на женидбу.


„Ја мислим да би и мртвог оживела…“, пише песник јуна 1895. у намери да 39-годишњег Теслу ожени богатом војвођанском мираџиком. ...



СРБИН.ИНФО


САВЕТ ЕВРОПЕ: „Сјај и беда“





(Петар Искендеров)


Ових дана пада значајан историјски датум: пре 65 година основана је једна од најважнијих општеевропских организација – Савет Европе (СЕ). У њу је сада учлањено 47 земаља, од којих је 28 истовремено и у Европској унији. Осим тога, значајан део чланица Савета Европе припада и Северноатлантској алијанси. Та околност истовремено умногоме условљава и слабост Савета Европе, јер га претвара у таоца геополитичких игара.


Међутим, први кораци „новорођеног“ Савета Европе као да су били проникнути духом помирења. Оснивачке документе организације је у Лондону 5.маја 1949.године потписало десет држава: ...



СРБИН.ИНФО


ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Шта се даље може очекивати након референдума у Доњецкој и Луганској

БОРИС АЛЕКСИЋ: Победник у Севастопољу





Председник Русије Владимир Путин је у петак 9. маја посетио Севастопољ, где је севечано обележен Дану победе као и седамдесет година ослобођења Града хероја од немачких нациста. Председник је присуствовао војној паради копнених, ваздухопловних и поморских снага руске војске. Путин је извршио и смотру ратних бродова, који су учествовали у паради.


Заједно с њим су били министар одбране Сергеј Шојгу и командант Црноморске флоте адмирал Александар Витко.[1]Више од 150 хиљада људи је са одушевљењем пратило спектакл руских оружаних снага у Севастопољу. Крим је поново део Русије, па је славље било још веће. „Срећан сам што сам овде у херојском Севастопољу на овај свети дан и што заједно са свима вама обележавам главни празник наше земље. ...



СРБИН.ИНФО


У Великој Реци код Вучитрна ”избрисана” црква свете Тројице! (ФОТО)





СРБИН.ИНФО


Српску робу највише купују бивша браћа





Некада смо Немцима продавали технику, Русима одећу и обућу, док су Ирачани и Либијци ценили и одлично плаћали нашу радну снагу. Данас је ситуација потпуно другачија, па су међу земљама у које највише извозимо Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска и Словенија. Године ратова, блокада и остале кризне ситуације “одродиле” су нас од некадашњих купаца, који се сада снабдевају на другим тржиштима, док ми нашу робу продајемо углавном у комшилуку.


Економисти сматрају да бисмо тешко могли да се вратимо на стара тржишта, јер имамо нове конкуренте са Далеког истока, пре свега из Кине, а други разлог је што смо изгубили сопствену индустрију, тако да више немамо ни шта да понудимо.


Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду, подсећа да је тржиште Совјетског Савеза раније било веома атрактивно за нас, а да данас не можемо да испоштујемо ни очекивани квалитет ни количину робе коју Русија купује на светској пијаци.


- Тржиште се значајно променило. ...



СРБИН.ИНФО


ПРИПОВЕСТ О ЦРНОГОРСКОМ УСТАШИ: Побуна плаћена главом (2)





Влада је у полузваничном гласилу “Цетињском вјеснику” издала саопштење о случају који се десио у Колашину и обавестила јавност да је формиран преки војни суд на челу са војводом Михаилом Вучинићем, иначе оданим човеком двора. Он је добио инструкције да се истрага води само у племенима Васојевићи, Братоножићи и Кучи.


Пошто се влада више није оглашавала, у домаћој и страној штампи појавиле су се разне спекулације. Бечки листови су писали да је у Црној Гори избила револуција и да се на њеном челу налази престолонаследник Данило. Убрзо су нагађања престала, јер је 13. октобра 1909. године у Колашину почело суђење. Пред судско веће су изведена 103 осумњичена лица. ...



СРБИН.ИНФО


ЕУ тражи да Србија одмах усклади своју спољну политику са политиком ЕУ





Тврдње да ће Србија морати да усклађује своју спољну, безбедносну и одбрамбену политику са заједничком европском тек када се отвори поглавље 31 у преговорима са ЕУ – нису тачне и указују на погрешно схватање ове потребе.


Ово су упозорили саговорници из седишта ЕК у Бриселу, коментаришући изјаву првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића да ће Србија водити самосталну спољну политику све док не постане пуноправна чланица ЕУ, односно до отварања поглавља 31 „Спољна, безбедносна и одбрамбена политика“ у преговорима о приступању.


Наши саговорници су указали да још нема помена о скором отварању наведеног преговарачког поглавља. „Али, поглавље 31 може лако да се отвори, јер нема скрининга за ту област. Све, дакле, зависи од политичке воље“, истичу они.


Дачић је ту изјаву дао одговарајући на све интензивније апеле званичника ЕУ да се Србија придружи осталим државама чланицама и кандидатима за чланство и уведе санкције Русији због ситуације у Украјини. ...



СРБИН.ИНФО


Вучић после разговора са привредницима и Мишковићем: Знам колики ће бити притисак банака

Како се у Лондону проводе млади арапски богаташи





Међу Арапима имају надимак „халиџис“, за туристе су локална атракција, а за локално становништво узрок главобоље. Најчешће их виђамо за воланима аутомобила кричавих боја и вртоглавих цијена, а каткад у тренди ресторанима и луксузним бутицима.


Добро дошли у свијет лондонских Арапа, богатих младића из Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Кувајта и Катара који се доласком арапског љета привремено селе у Лондон. Заједно с њима у град долазе њихови аутомобили, импресивни примјерци марки „ферари“, „порше“, „бугати“ и „ламборђини“, од којих неки коштају и до пола милиона фунти.


Строга правила


Њихове трке улицама западног Лондона тема су новог документарног филма телевизијске мреже Канал 4 „Миллионаире Боy Рацерс“ који групу арапских младића прати из њихових пустињских домовина у Лондон, гдје љети проводе седмице како би се склонили од строгих правила, вјерских обавеза и тешко подношљивих врућина. Њихова алтернативна мека тих дана постаје Лондон у који долазе на дружење с пријатељима ван досега будних очију породица, забаву и трошење. Обилно трошење.


Процјењује се да сваке сезоне на шопинг потроше више стотина милиона фунти, што их чини скупином која у једном дану потроши највише новца на куповину у британској метрополи. ...



СРБИН.ИНФО


Сабор СПЦ почиње 14. маја у Студеници





Редовно пролећно заседање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве (СПЦ) почеће 14. маја служењем литургије у манастиру Студеница, а радни део Сабора биће настављен дан касније у Београду.


Како је речено у Патријаршији, дневни ред пролећног заседања Светог архијерејског Сабора је у припреми, али се може очекивати да ће неизоставне теме бити везане за актуелни живот и рад Цркве.


Много је, међутим, отворених питања која ће бити предмет расправе архијереја, а како је најавио и сам патријарх, једна од важних тачака овогодишњег Сабора биће упражњена места владика у више епархијама СПЦ.


Међу њима су и неке веома важне за српски народ попут Митрополије загребачко-љубљанске, Жичке или Славонске.


Извори Тањуга кажу да ништа велико и спектакуларно од овог Сабора не треба очекивати. ...



СРБИН.ИНФО


ЦИА – ВЛАДАЊЕ МАСАМА: Доктрина шока (Видео)





Документарна екранизација књиге Наоми Клеин која истиче везу између шок тактике и наметања неолибералног експлоатативног система.


Ангажовани документарац снимљен према култној књизи Наоми Клеин разоткрива како данашњи капитализам делује на целе нације и њихово осиромашивање. У књизи ‘Доктрина шока’ Наоми Клеин анализирајући војни пуч у Чилеу, улазак Фридманових саветник у владе Бразила, Уругваја. пуч у Аргентини, пропагандни рат Тачерове на Фокландским острвима, неолибералне војно-економске доктрине шока спроведене у земљама источне Европе, укључујући Југославију и Румунију, “терористичке нападе” у УСА, рат у Ираку и “финансијску кризу”, открива како амерички и остали капиталистички моћници користе ратове и природне катастрофе да би свим земљама наметнули неолиберални економски систем у којем се уз помоћ, приватизације и кресања социјалних права економски уништавају, потчињавају и израбљују друштва и појединци широм света.


Аргентински неолиберлни диктатор – генерал Видела


Оно по чему је књига специфична је по томе да повлачи паралелу између ‘шок тактике’ код мучења и шок тактике у економској политици. За то су добар примјер експерименти ЦИА-е с електрошковима, ускраћивањем сна и и изолацијом осумњиченика, јер таква истраживања добро показују како се шоковима слама отпор заробљеника и потчињава туђој вољи.


СРБИН.ИНФО