Monday, April 21, 2014

НАЈАВЉЕНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У СИРИЈИ: Опозиција у егзилу остати ће без свега





Након свих понуда Дамаск креће са одбацивањем “политичког решења”: Најављени председнички избори у Сирији – про- западна опозиција у егзилу остати ће без свега.


Од почетка рата у Сирији про- западна опозиција (СНЦ), која се налази у суседној Турској, имала је у више наврата прилику да искористе актуелно стање. Уступци су се нудили, па и за време последње конференције у Женеви – но одбили су све, очигледно подстакнути жељама својих спонзора, инсистирјући да председник Асад мора прво да сиђе с власти.


Сада, када се ситуација у великој мери окренула у корист војске и власти, због тог става би могли да остану без ичега – наиме, сиријски парламент у Дамаску је објавио како ће се председнички избори одржати 3. јун, а на изборима ће се моћи да кандидују само они који живе на територији Сирије.


Башар ал – Асад није се још изјаснио хоће ли се да кандидује или не, но очекује се да хоће и притом је његова победа заправо већ сада зацементирана. Овај потез има дубље значење – овиме се заправо про- западној опозицији јасно даје до знања да је време истекло, уступака више неће бити и остати ће без ичега.


Реакција из СНЦ – овог седишта у Цариграду је, очекивано, гневна. Истичу како је Асад “одвојен од стварности”, како је ово “пародија од демократије” те како ће овај потез ” да уништи преговоре око мирног решења”. ...



СРБИН.ИНФО


ЧУВАРИ КАПИЈЕ: Један запис о Србима из 1918





Срби безгранично верују у своју способност да се такмиче са достигнућима најмоћнијих нација света.


Непријатељи су платили свој данак главним одликама Срба. “Два су чиниоца, по мом мишљењу, била од одлучујућег значаја у победама српске војске”, пише дописник Франкфуртер цајтунга, “универзално патриотско усхићење и физичка снага српских војника. Сведоци патриотског усхићења су сви они примери саможртвовања, они који су дали своје породице и сву своју имовину и ставили се на располагање својој домовини.”


Не треба доказивати патриотизам и оданост војске која је прошла кроз оно кроз шта је српска војска прошла. Али допустите ми да дам наредну илустрацију духа који надахњује сеоске жене. Мора да је спартанска мајка и кћер херојског соја она која је овако писала своме сину, сељаку, затворенику у Аустрији. “Претпостављам, ако си затворен, то је зато што си био рањен и ниси могао да се браниш. Али, ако су те ухватили а ниси рањен, не враћај се кући, сине мој. ...



СРБИН.ИНФО


Како је обновљена Српска патријаршија 1557. године?





(Петар Ристановић)


Ко је био патријарх Макарије? Која је улога Мехмед паше Соколовића у обнови Српске патријаршије? Да ли су њих двојица били браћа?


Слом српске средњовековне државе донео је тешке дане за Српску православну цркву. Недостатак историјских извора замаглио је скоро читав један век. За то време црквена организација се полако урушавала. Многе епископије су замрле, друге су ипак успеле да опстану. Трон патријарха српског у Пећи, духовног пастира српског народа и старешине цркве, био је упражњен. Године 1557. на њега је сео нови архиепископ пећки и патријарх српски, Макарије. ...



СРБИН.ИНФО


КОСОВСКИ ПРЕСЕДАН, КРИМ И ДАЛЕКИ ИСТОК: Домино ефект којег САД не може да заустави





Домино ефекат којег Васхингтон више неће моћи да заустави: Како је “Косовски преседан” довео до кримског сценарија и следе ли ускоро слични потези на Далеком Истоку?


Украјинска криза је на Западу покренула лавину антируске хистеричне пропаганде која некада поприма облик гротеске, понајприје због тврдње “како се припојењем Крима Руској Федерацији створио опасан преседан, након којега би могле да уследе и друге анексије све до обнове Совјетског царства, што ће опасно да наруши светски мир и стабилност”. Наравно реч је о врло вештом манипулисању, које нема везе са истином.


Сетимо се како је “историчар” Барак Обама у Бриселу држао лекције из новије европске историје и 26. марта на 15. годишњицу агресије НАТО алијансе на Србију и Црну Гору (СРЈ), поручио “како је бесмислено да се Русија у случају Кримског позива на косовски преседан, будући да је Косово до независности дошло референдумом којег су подржале суседне земље и надгледала међународна заједница”. Саветници америчког председника, или пак он сам (ако је састављао тај говор оп.а.), заборављају да се на Космету никада није одржао никакав референдум, осим оног заборављеног из 1991. ...



СРБИН.ИНФО


ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 22. април (09.апр) Васкрсни уторак




Васкрсни уторак
И ако то чује намјесник, ми ћемо га увјерити и вас ослободити бриге.


А они узевши новце, учинише као што бијаху научени. И разгласи се ова ријеч међу Јудејцима до данас. А Једанаест ученика отидоше у Галилеју, на гору куда им је заповједио Исус. И када га видјеше, поклонише му се; а неки посумњаше.


И приступивши Исус рече им говорећи: Даде ми се свака власт на небу и на земљи. Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповједио; и, ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека. Амин“ (Мт. ...



СРБИН.ИНФО


Уз прелепу песму, Везак је везла Дјева Марија, желимо вам угодну ноћ





Везак је везла Дјева Марија


Везак је везла Дјева Марија,

Везак је везла Богу одежду

Везак је везла Богу одежду

У бели двори на златном столу


Мало заспала чудно сањала

Сави се лоза из ведра неба

Из ведра неба у бела недра

Сан гу казује родиће сина


Родиће сина Емануила

Емануила Бога с људима

Везак је везла Дјева Марија

Везак је везла Богу одежду



...



СРБИН.ИНФО

РАФАЛ НА УЧЕНИКА: Убијено дете (16) у школском дворишту у Београду (Калуђерици)!





Пуцањава се догодила око 22 часа, а за сада није јасно под којим се околностима догодио напад.


Шеснаестогодишње дете вечерас је убијено после пуцњаве у дворишту Основне школе у Улици Радослава Игњатовића, у Калуђерици!


Пуцањава се догодила око 22 часа, а за сада није јасно под којим се околностима догодило рањавање.


Према незваничним информацијама убица је пуцао из аутоматског оружја! Према појединим информацијама он није био мета напада већ је погођен грешком…


Шеснаестогодишњак је био жив после пуцњаве, али је преминуо у Ургентном центру! Он је најпре био превезен у амбуланту у Калуђерици, после чега га је санитетно возило превезло у Клинички центар!


Докторка Мирјана Мачкић из Хитне помоћи у Калуђерици рекла је за РТС да је дечака код њих својим колима довезао отац после чека је одмах пребачен у Ургентни центар.


“Ми не знамо шта се тачно десило. Према ономе што нам је рекао дечаков отац и његови другари, који су дошли заједно са њим у Хитну помоћ, настрадали дечак је у школском дворишту седео са другарицама. Појавиле су се непозанте особе које су прошле колима и пуцали и вероватно га је погодио залутали метак. ...



СРБИН.ИНФО


ТУРИЗАМ НА КРИМУ: Све што сте хтели да знате, а нисте имали прилику да питате





Шта ви замишљате када чујете реч Крим? Вероватно сунчано лето, јужну обалу са јалтинским променадама, Црно море и лепе шљунковите плаже. И све то овде, наравно, постоји. Али не треба заборавити ни на богато туристичко наслеђе Крима. Чехов, Ајвазовски, Волошин – управо овде су долазили руски културни посленици да одморе душу и тело и да нађу инспирацију за стваралаштво.


Антон Павлович Чехов је провео на Криму последњих 5 година свог живота. Великог писца мучила је туберкулоза, а топла сува клима полуострва је увек била благотворна за људе са плућним обољењима. Али Чехов није дошао на Крим да умре, већ да живи – и живео је врло богато. У Јалти, где се прозаик зауставио, он је написао нека од најбољих својих дела: Три сестре, Вишњик, Даму с псетанцетом. ...



СРБИН.ИНФО


ХРВАТСКА ПРОТИВ СРБИЈЕ И СРБИЈА ПРОТИВ ХРВАТСКЕ: Расправа у Међународном суду (2)





Главни догађај током расправе у премету “Хрватска против Србије” постало је покретање контра-тужбе Србије [1]против Хрватске.


Представници Србије предочили су масу важних документованих доказа да су хрватске власти планирале геноцид над Србима и да су га реално и починили. На жалост, представници Србије су читаво питање о геноциду над Србима свели само на акцију “Олуја”, међутим и та, иако најмасовнија, но ипак појединачна епизода, довољна је да се Хрватска доведе пред међународну одговорност за почињени геноцид.


Пракса МТБЈ често је непогодна за правну анализу, али понекад веома јасно наглашава неке занимљиве детаље. Тако на пример, покушавајући да поткрепи своје оптужбе против Србије, Хрватска се позивала на пресуду МТБЈ изречену против бивших председника РСК Милана Мартића и Милана Бабића, а такође и у односу на руководиоце Службе Безбедности Србије Ф.Симатовића и Ј.Станишића и начелника генералштаба армије СРЈ генерала Перишића. Међутим, позивање на ове пресуде не доказује кривицу Србије (па чак ни СРЈ). Као прво, све те пресуде изречене су против конкретних лица а не државе. ...



СРБИН.ИНФО


Ни мањег човека, ни веће храбрости





Сећам се прошлог Ускрса. Сви смо били заједно. Али, морам да будем јак, да поднесем све ово, па се зато смејем стално…


Овако Марко Вучинић (11) из села Вуча код Лепосавића одговара на питање како му пролазе дани након 11. априла, када је за само један трен у саобраћајној несрећи изгубио оца, мајку, брата, сестру и стрину.


Марка не затичемо у сеоској породичној кући где је до тог кобног дана живео са породицом. Светла на кући Вучинића угашена, дима из оџака нема, на капији стоје умрлице које подсећају на трагедију коју овај крај не памти. На улицу пред кућу излази одевен у црнину Марков стриц Велимир, коме је у несрећи погинула супруга Снежана.


Помоћ за Марка


Сви који желе да помогну

Марку Вучинићу своје

донације могу да уплате

на жиро рачун број:

205-9011005461043-18


- Није Марко овде. ...



СРБИН.ИНФО


По двојица кошаркаша „вечитих” у идеалној петорци АБА лиге





Навијачи и тренери клубова Јадранске кошаркашке лиге изабрали су прву петорку лигашког дела такмичења. Најбољи плејмејкер је Демаркус Нелсон (Црвена звезда), Богдан Богдановић (Партизан) бек, Дарио Шарић (Цибона) крило, Жофри Ловерњ (Партизан) крилни центар и Бобан Марјановић (Црвена звезда) центар.


Састав најбоље петорке регионалног такмичења добијен је комбиновањем гласова навијача и тренера, који су са по 50 одсто учествовали у одабиру за сваку позицију. На сајту регионалног такмичења истиче се да су навијачи и стручњаци имали готово исто мишљење, а да је једино било разлика у избору за најбољег на позицијама „четири” и „пет”. Завршни турнир АБА лиге игра се од четвртка до недеље у београдској „Комбанк арени. У првом полуфиналу, у четвртак од 20 часова, састају се Црвена звезда и Цибона, док дан касније у истом термину играју Партизан и Цедевита. Финале је на програму у недељу у 20 часова.


Нелсон је први амерички кошаркаш који је продужио уговор са „црвено-белима” у историји, а завршио је као други у гласању за позиције „један” и „два” са 17,7 одсто гласова навијача и 21,9 одсто стручњака. Просечно је бележио 9,7 поена, 3,3 асистенције, 3,1 скок и 1,5 украдену лопту по утакмици.


Богдановић је заузео прво место и на позицији плеја и бека, добивши 40 одсто гласова навијача и 43,8 одсто гласова тренера, и тако се нашао испред Нелсона и још једног играча Звезде Чарлса Џенкинса. ...



СРБИН.ИНФО


Руски поход на Исток





Москва – Уколико ступи на снагу трећи пакет санкција којим Запад прети Русији – највише ће профитирати Кина. Званично, „азијски тигар” од самог почетка украјинске кризе мудро ћути, али кинески бизнисмени увелико трљају руке.


Недавна изјава Владимира Чижова, руског представника у Европској Унији, потврђује да се пројекти сарадње са Кином несметано обављају и, по свему судећи, интензивирају. Руски дипломата је истакао да се изградња гасовода „Снага Сибира” који креће из сибирског налазишта Чајандин, преко Хабаровска и Владивостока, нормално наставља. Занимљиво је да ће гасоводом тећи гас који представља нус-производ приликом производње нафте и који се још увек, спаљује, наносећи велику и економску и еколошку штету. Према плану „Росњефта”, експлоатација овог гасовода, који има пропусну моћ од 60 милијарди кубних метара, почеће 2016. године, а у Кину ће ићи 38 милијарди годишње. Очекује се да већ парафирани уговор са Кином буде потписан у мају, када ће у Пекинг отпутовати руски председник Владимир Путин, на челу бројне делегације бизнисмена. Тада ће бити потписан још низ уговора, међу којима и уговор о испоруци три милиона тона течног гаса годишње из пројекта „Јамал СПГ” Кинеској националној нафтној корпорацији која има 20 посто акција у наведеном пројекту. Фабрика за претварање у течни гас, коју заједничким средствима граде Русија и Кина, имаће капацитет од 16,5 милиона тона годишње. ...



СРБИН.ИНФО


САД ризикују сукоб са Русијом и Кином





Вашингтон ризикује да направи највећу грешку у својој спољној политици долазећи у исто време у сукоб са две велике светске силе – Русијом и Кином, изјавио је шеф комитета за спољне послове у руској државној Думи Алексеј Пушков.


- За Сједињене Америчке Државе Русија је непријатељ, а Кина потенцијални непријатељ. Али курс конфронтације са обе ове велике силе је стратешка грешка – истакао је Пушков.


Председник САД Барак Обама одбацио је прошлог месеца тврдње да је Москва главни амерички геополитички противник и назвао Русију “регионалном силом која представља опасност својим првим суседима”.


Реагујући на ову изјаву, Пушков је нагласио да је Обама овим показао “дубину свог очајања због растуће међународне улоге Русије, од Сибира до Украјине”.


И односи Вашингтона и Пекинга су затегнути због нове америчке стратегије у азијско-пацифичком региону, чији је циљ сузбијање моћи Кине, наводи “Глас Русије”.


Током недавне посете америчког секретара одбране Чака Хејгела Пекингу, његов кинески колега Чанг Ванкуан рекао је да напори да се сузбије моћ Кине неће никада успети.


(Срна)


...



СРБИН.ИНФО

По броју деце до две године, која живе у домовима, Србија прва у региону





Србија је прва земља у региону по броју малишана до две године који из здравствених разлога живе у дому. Тек када развијемо услуге у заједници које могу одговорити и на потребе оваквих малишана, њих више неће бити у установама. Разлози за њихово збрињавање су, како тврде у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, вирус ХИВ-а или сложене здравствене сметње због којих им је неопходна целодневна здравствена нега.


Иако је Законом о социјалној заштити забрањен смештај овако мале деце у установе, држава мора да реагује у изузетним случајевима. Тренутно је, према статистици министарства, на списку 21 малишан, али нас и тако мали број ставља у врх табеле.


- Највише деце је у установама за децу са сметњама у развоју и то само због недовољно развијених услуга у заједници које подржавају њихов опстанак у природном окружењу – каже Бранкица Јанковић, државни секретар Министарства рада. – У односу на претходни период осећа се благи пад у броју малишана.


Према Породичном закону и Закону о социјалној заштити, малолетно дете које је без родитељског старања може бити смештено у хранитељску породицу или установу социјалне заштите. То су деца непознатих родитеља, лишених родитељског права, или пословне способности, као и дете чији родитељи неадекватно врше родитељско право, односно грубо га злоупотребљавају и на тај начин штете његовом најбољем интересу.


- Породични закон за маме и тате који у одређеној мери својим поступцима штете расту и развоју детета, али не у тој мери да би били лишени родитељства уводи корективни надзор – каже Станковић. ...



СРБИН.ИНФО


Шта је грех – опростиви и смртни, неопростиви греси. Какви грехови постоје?





Шта је грех? Грех је слабост наше душе. Како препознати грех, који све греси постоје, смртни, неопростиви, мали и тешки, опростиви. Како се борити против греха


ГРЕХ И ВРСТЕ ГРЕХА


• Грех нам је посредством пада постао толико својствен, да су њиме прожете све наше особине и сви покрети душе. Одбацивање греха који се сродио са душом, изједначило се са одбацивањем душе. Такво одбацивање душе неопходно је за њено спасење. Одбацивање природе упрљане грехом неопходно је ради усвајања природе обновљене Христом. Из тањира се баца сва храна када је један њен део затрован; тањир се пажљиво пере, па се тек онда поново у њега ставља храна која треба да се искористи. ...



СРБИН.ИНФО


Додик: Изетбеговић и даље чита једино очеву „Исламску декларацију“





Позивање Бакира Изетбеговића ОХР-у да интервенише поводом одлуке Владе РС која регулише област пребивалишта само показује његову немоћ и жељу за интервенционизмом, који нећемо прихватити, изјавио је Милорад Додик.


Председник РС, који је и лидер СНСД-а, рекао је да легално изабрани представници Српске никада неће прихватити било какву одлуку Канцеларије високог представника која прекраја или суспендује легално донесене одлуке органа Српске.


„Остаћемо незрела партија, како нас назива Изетбеговић, и никада нећемо бити пожељан и прихватљив партнер за њега као што је СДС, о којем Изетбеговић говори с нескривеним симпатијама“, рекао је Додик, коментаришући данашњи Изетбеговићев позив ОХР-у да реагује поводом одлуке Владе Српске о провери тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Републике Српске.


Додик је истакао да бошњачки члан Предсједништва БиХ, изгледа, и даље чита само књигу свога оца Алије Изетбеговића – Исламску декларацију.


„Зато и не чуде поделе које прави на оне партије из Српске које су сазреле, као СДС, јер би по његовом мишљењу пристале на државу из књиге Изетбеговића старијег, и партије које нису сазреле, као СНСД, који се бори против државе из омиљеног штива Бакира Изетбеговића – Исламске декларације“, навео је Додик.


Председник Српске је нагласио да Изетбеговић испразном реториком бежи од питања због чега су он и његова странка – СДА блокирали усвајање закона о пребивалишту и боравишту који је прошао процедуру у Савету министара и Представничком дому, да би је управо СДА зауставила у Дому народа.


„Зашто се противи европеизацији било чега у БиХ, па и уређивању ове области кроз закон који уважава све европске праксе? Очито да је држава из Исламске декларације и даље политички циљ Изетбеговића, а да су Европа и европске интеграције само параван стварању исламске државе, о којој су сањали и за њу се борили и отац и син Изетбеговић“, упозорио је Додик.


Говорећи о Изетбеговићевим тврдњама да ће прича о референдуму о независности Српске „нестати“ након октобарских избора, Додик је подсетио да је Изетбеговић то исто говорио и након прошлих избора. ...



СРБИН.ИНФО


Русија отписује дуг Северне Кореје у износу од 10 милијарди долара





Москва– Руски парламент одлучио је да Северној Кореји отпише дуг још из совјетског периода, у износу од готово 10 милијарди америчких долара, преноси портал SEEBIZ.eu.


Дуг ће бити отписан склопу договора две државе чија је сврха да олакша изградњу гасовода према Јужној Кореји који би пролазио и кроз Северну Кореју.


Руси су отписали дуг бројним сиромашним државама савезницама из раздобља СССР-а, укључујући и Кубу.


Доњи дом руског парламента у петак је ратификовао договор из 2012. према којем ће бити отписан дуг Северне Кореје. Дуг укупно износи 10,96 милијарда долара. Део дуга који није отписан, у износу од 1,09 милијарди долара, мораће да буде исплаћен у шестомесечним ратама у наредних 20 година. ...



СРБИН.ИНФО


Милојко Будимир: Након „Олује“ у Хрватској покрштено 30 хиљада Срба





БЕОГРАД – Председник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцијенио је изузетно забрињавајућим што се велики број оних који су у Хрватској обиљежили православни Васкрс више не изјашњавају као Срби, те указао да има информације да је од рата до данас на територији те државе покрштено 30.000 Срба.


Будимир је Срни рекао да је недавно упокојени митрополит загребачко-љубљански Јован располагао подацима да је 30.000 Срба покрштено у Хрватској након акције “Олуја” 1995. године.


Он је нагласио да посебно забрињавају резултати посљедњег пописа, на коме су се Срби у великој мјери одрекли свог националног идентитета.


“Посебно забрињава то што се приликом посљедњег пописа становника, од 200.000 пописаних, њих око 40.000 изјаснило да су Срби првославне вјере, а 160. ...



СРБИН.ИНФО


Атифете Јахјага одликовала шеика Мохамеда бин Заједа у Абу Дабију





Председница“ непризнатог Косова Атифете Јахјага разговарала је данас у Абу Дабију са шеиком Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном о проширењу и продубљивању односа Косова и Уједињених Арапских Емирата, посебно о сарадњи у области економије и инвестиција, саопштено је из њеног кабинета.


Она је нагласила да Косово нуди велики потенцијал за улагања у различитим областима, посебно у енергетском сектору, пољопривреди, рударству и текстилној индустрији.


Јахјага је позвала шеика Мухамеда бин Зајед Ал Нахијана да са експертским тимом УАЕ посети Косово и упозна се са његовим људским и природним потенцијалом.



У знак захвалности народа Косова на помоћи у очувању мира, кроз учешће војника УАЕ у саставу мировних снага, као и у опоравку Косова и изградњи државе, Јахјага је одликовала шеика Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана Орденом независности.


Захваљујући се на указаној части и поштовању Ал Нахјан је похвалио односе две земље и изразио спремност да се сарадња продуби, наводи се у саопштењу.


(Фонет)


...



СРБИН.ИНФО

Пророчанства светог Серафима Вирицког о Русији





Старац је говорио да ће доћи време када ће разврат и морални пад младих достићи крајње границе. Буквално нико неће остати неупрљан. Видећи своју некажњеност млади ће сматрати да им је све дозвољено за задовољење својих хирова и похота. Почеће да се окупљају у групе и банде пљачкајући и развраћајући се.


Али доћи ће време када ће се чути глас Божији, када ће млади схватити да није могуће наставити живот на такав начин. Доћи ће до вере на различите начине, вучени још снажније према аскетском животу. Они, који су пре били грешници и пијанице, испуниће цркве и имаће велику жеђ ка духовном животу. Многи од њих ће постати монаси. Манастири ће се отварати, цркве ће бити испуњене вернима. Тада ће омладина ићи на ходочашћа. ...



СРБИН.ИНФО


ПРОФЕСОР ХАРВАРДА: Ви (Срби) сте заиста колевка европске цивилизације





Овако су изгледале куће племена која су живела у Лепенском виру.



Лепенски Вир и Винча заиста су колевка европске цивилизације – у потпуности делим мишљење др Хармана. Узгред, он у својој књизи „Загонетке дунавске цивилизације“ наводи податке да је управо у Подунављу створена прва азбука, и то пре око 9.000 година.


Анатолиј Алексејевић Кљосов (биохемичар, стручњак за област полимерних композитних материјала, биомедицину, ензимску катализу, доктор хемијских наука, професор) рођен је 20. новембра 1946. године у Калињинграду. Московски државни универзитет „М. В. ...



СРБИН.ИНФО


ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: Критично у Ђунису





Ванредна ситуација због поплава на снази је у 11 општина – у Лучанима, Пожеги, Прокупљу, Гаџином Хану, Дољевцу, Житорађи, Куршумлији, Лебану, Медвеђи и Трговишту. Због обилних падавина и изливања воде, има повремених прекида у саобраћају.


Према речима начелника сектора за ванредне ситуације Предрага Марића јутрос је критично само у селу Ђунису код Крушевца. Поплаве угрожавају 25 породица које ту живе. Поплављено је и подножје Ђавоље Вароши, али земљане фигуре нису угрожене. Први пут је под водом и канал између железничке пруге и аутопута код Лесковца, али коридор није угрожен. ...



СРБИН.ИНФО


УРАДИО ШТО НИКО НИЈЕ: Дао гол, нокаутирао тренера и добио црвени




Фудбалер шкотског Харта Џејми Хамил биће предмет свих прича не само на Острву већ и широм света, пошто је обележио меч у ком је нејгов тим савладао Рос Каунти са 2:0.


Он је наиме постигао гол за свој тим, јер је био веома прецизан са једнаест метара, али је тада урадио нешто што до сада нико није. Славио је гол са саиграчима, трчавши ка клупи са резервама. На том путу одгурнуо је једног противника а потом потпуно неочекивано главом ударио тренера екипе чијег је голмана нешто раније матирао.


Тренер је пао на земљу и потпуно збуњен устао ширећи руке. Неколико тренутака касније овај центарфор мало је рећи чудне нарави је добио црвени картон.



(Курир)


...



СРБИН.ИНФО

Да ли сте знали ове детаље у вези Соње Бисерко?!





- Соња Бисерко власница је Хелсиншког одбора за људска права у Србији, са седиштем у Београду, у Змај Јовиној 7. АЛИ ЈЕ ДРУГАРИЦА СОЊА БИЛА И ЧЛАН САВЕЗА КОМУНИСТА ЈУГОСЛАВИЈЕ!


- Брат Соње Бисерко погинуо је као припадник Збора народне гарде Фрање Туђмана у борбама са крајишким Србима.


- Њена рођена сестра Љиљана, једно време носила презиме Глигић, живи на Новом Београду, због њене анти-српске хистерије не контактира са Соњом. ...



СРБИН.ИНФО


10 најнездравијих намирница које изазивају рак – не једите их!





“Све изазива рак” је постала популарна хипербола, и изјава коју људи користе као реторичку одбрану права свог избора да једу или живе не размишљајући о последицама. Ипак, истина је да много хране око нас заиста није прошло научна истраживања у погледу процене њихове безбедности за здравље. НатуралНеwс даје списак од 10 најнездравијих намирница које изазивају рак и које више никада не би требало да једемо.


1. Генетски модификовани организми (ГМО)


Ово не мора ни да се помиње, да су нека независна истраживања показала даГМО (линк на текстове које сам ја писала о ГМО на овом блогу) и пратећа хемија која помаже раст и заштиту оваквих засада јесу утицали на настанак и рапидан раст тумора код мишева и пацова. Ипак, ГМО је свуда око нас, у храни која користи деривате кукуруза, соју, уље репице. Негде напољу од овога можете да се одбраните тако што купујете органску, или потврђену-ГМО-фрее храну, али нама у овим крајевима не преостаје ништа друго него да сваки пут када сумњамо, позовемо произвођача и питамо. ...



СРБИН.ИНФО


“Дивља хорда” над Украјином




Можда је добро подсетити заборавне да је „украјинска криза“ почела државним ударом. Свргавањем легално изабраног председника Виктора Јануковича отпочело је насиље. За крвопролиће на кијевским улицама, током “слободарских протеста“ грађана, најодговорније су снајперисти и друге присталице радикалног Десног сектора, који су САД, као и радикалне исламисте у Либији и Сирији, искористили за остварење својих геостратешких циљева.


Инструментализација радикалних елемената у борби за евроатланске вриједности од стране људскоправашке САД имала је за епилог убиство једног од вођа мајданског протеста Музичка, чијим „свирањем“ није био задовољан шеф оркестра. Потврђено је старо правило да „револуција једе своју дјецу“.



Поставља се питање да ли је снажном и одлучном акцијом Јанукович могао спријечити опозицију да на крилима повампиреног нацизма уђе у Врховну раду и прихвати се сумњивог законодавства са лошим посљедицама, као што је, рецимо, избацивање руског језика из употребе?


У недавном обраћању нацији, руски предсједник Владимир Путин покушао је да „оправда“ украјинског предсједника због млитаве реакције на насилничке демонстрације ријечима самог Јануковича, који је разматрао могућност примјене силе, али „рука се није подигла да потпише такву наредбу против свога народа“. ...



СРБИН.ИНФО


РЕВОЛУЦИЈА (Малагурски): Дуел Ђорђа Вукадиновића и Соње Бисерко -тема: Украјина (Видео)




“Више је него лицемерно од западних земаља, које су брутално погазиле територијални интегритет Србије на Косову, да сада прозивају Србију и траже и очекују од Београда или било кога да поштује територијални интегритет Украјине на Криму или југоистоку”, изјавио је, између осталог, политички аналитичар и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић у емисији „Револуција“, где је гостовао са председницом Хелсиншког одбора за људска права Соњом Бисерко.



Вукадиновић је истакао да је, исто тако, трагикомично да нове кијевске власти говоре о „побуњеницима“, „терористима“ и „непоштовању устава“, када је цео свет месецима могао да види како су и којим средствима дошли на власт.


Он је навео да постоје сличности у начину на који је рушен Слободан Милошевић и Виктор Јанукович у Украјини и да се у оба случају радило о комбинацији спољног утицаја и издаје унутар блиског окружења, с тим што је у Београду све завршено мање крваво, али са једнако далекосежним последицама по државу.


У оба случаја, како је истакао, виде се лицемерје и двоструки стандарди западне политике.


Вукадиновић је рекао да је и Милошевић био „добар“ и „био фактор мира на Балкану“ када је потписивао Дејтонски споразум и препуштао Републику Српску Крајину, а постао је “диктатор” кад није хтео да преда Косово. На исти начин Јанукович је био „демократски изабрани председник“ док је ишао ка ЕУ и договарао споразум са Бриселом, а постао је „крвави диктатор“ када се из економских и прагматичних разлога окренуо Русији. ...



СРБИН.ИНФО


МИЛОВАН ЈАКШИЋ: Српски голман који је на Светском првенству победио Бразил!





Најчувенији Јакшић из Колашина вратио се поново у Плану, своје родно село, у коме од сеобе његове породице, тамо негде иза Првог светског рата, у њему никада више нико није обишао чувену кулу Јакшића. Њих више нема ни у селу, нити у целом Колашину.


Додуше, чувени „Ел Гран Милован“, како су га назвали егзалтирани спортски извештачи после његове бриљантне партије у победи фудбалске репрезентације Краљевине Југославије над Бразилом (2-1), стигао је у свој Колашин и у њему „станује“ само захваљујући филмској сторији о фудбалским јунацима из Монтевидеа, у коме је добио и „своју“ улицу. У Колашину је још нема.


- Остаци куле Јакшића, потомака ускочког јунака Јакше Авдаловића Гачанина, још се назиру. Кулу је срушило време. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: Заменик губернатора Дњепропетровске области даје 10.000 долара за сваког уловљеног Руса (Из часа у час)




“За хватање сваког руског војника који хода нашом земљом и покушава да нас гурне у грађански рат, следи новчана награда”, написао је заменик губернатора Дњепропетровске области Борис Филатов. Заменик губернатора Дњепропетровске области путем Фејсбука је отворено позвао Украјинце да учествују у лову на руске главе.


Следи награда и прорусима који предају оружје


Он је мушкарце у униформама без ознака, за које тврди да представљају руске трупе, назвао “зеленим људима” и обећао 10.000 долара свакоме ко зароби и доведе бар једног таквог војника. Највреднија награда од 200.000 долара ће отићи у руке оних који успеју да ослободе окупиране владине институције од демонстраната. ...



СРБИН.ИНФО


Од Ђурине куће праве биртију





Да је Ђура Јакшић жив вероватно би упитао: „Шта радите са мојом кућом?!“ Кров у његовом дому у Скадарској улици не прокишњава. Има патос. Из зидова не бије влага. Не делује бедно, сиротињски, као док је велики песник и сликар у њему стварао. Догађају се и књижевне вечери, и изложбе. Али, има оних којима то није довољно. ...



СРБИН.ИНФО


Хрватска захтева још 1055 српских и православних реликвија





Још око хиљаду културних добара који су током рата деведесетих склоњени у Србију да би били сачувани, чека повратак у Хрватску. Ово је потврдио Миладин Лукић, председник српског дела Мешовите међудржавне српско-хрватске комисије за повраћај културних добара.


- Повраћај је регулисан Протоколом потписаним 2012, у оквиру ког је списак са подацима о 1.065 предмета који су тема повраћаја. Коначни списак, поред сакралних дела, садржи и архивску грађу из манастира СПЦ са територије Хрватске. Реч је о предметима који имају духовну вредност за православне вернике са тог подручја – каже Лукић. ...



СРБИН.ИНФО


Србија на клацкалици – САД, ЕУ или Русија?





(Бранко Радун)


Ескалација насиља у источним деловима Украјине најозбиљнија су претња европској стабилности од времена Другог светског рата. Украјинска криза као и друге кризе показују онтолошку и идентитетску (не)утемељеност актера међународне сцене.


Украјина се представила као недржава, она је вештачка и шизофрена творевина, како би је назвао Хантингтон. Русија је показала виталност и капацитет да у изнудици зна и може стратешки да делује, Америка настоји да диктира догађаје у времену глобалне кризе, док ЕУ каска за њима, јер нема идеју, а и да је има, нема јединства и одлучности да је оствари. Сходно томе главни губитник украјинске кризе је ЕУ, док САД шири свој утицај, а Русија ојачава своје позиције.


Резиме тешке украјинске кризе, којој се крај и размере не могу сагледати, јесте да они који знају ко су и шта хоће напредују, а они који то не знају назадују. Америка је добила „своју“ владу у Кијеву, Русија је придобила Крим, као и регионе истока и југа Украјине. У тој постмодерној идеолошкој конфронтацији истока и запада изгубила је „ни-вамо-ни-тамо“ ЕУ, чије бирократе верују да се све може постићи стерилном еупропагандом, те корупцијом политичара и медија. Реалност их је демантовала. ...



СРБИН.ИНФО


Путин, нови руски цар (5): Месија нове државе




Владимир Путин се вратио из Дрездена у Лењинград почетком 1990. године, где је наставио да ради за обавештајну службу. Били су то последњи дани и Совјетског Савеза и КГБ-а. Плате су већ касниле, и све се теже живело. Међутим, Путин убрзо добија ново радно место. Постао је проректор на матичном Лењинградском државном универзитету, задужен за међународну сарадњу.


Владимир Путин: Улази у политику у тренутку распада СССР-а


За годину дана рада на универзитету упознао је доста људи који су касније направили политичку и пословну каријеру. ...



СРБИН.ИНФО


Последице бомбардовања “Заставе” (4): Отров крили да се НАТО не наљути




“Пирален није нађен у водама све до НАТО бомбардовања”, тврди се у “избрисаном” докторату Мирјане Стојановић Милосављевић. Она је тако јасно означила ко је, по њеним налазима, починилац еколошког злочина са тешким здравственим последицама. Ову оцену поновила је у опширном интервјуу у НИН-у 3. августа 2003. године, који је сада једини јавности доступан траг њеног истраживања.


Тешке последице: ...



СРБИН.ИНФО


ВЛАДИКА ЗАХУМСКИ: Уморни смо од реформи, треба нам обнова




Реформа је истрошена реч, уморна баш као што смо и ми уморни од реформи, каже епископ захумско-херцеговачки Григорије.


Владика Григорије позива на духовну обнову


- Треба нам обнова, а не реформа. Нешто попут пролећа. Не можемо рећи да је пролеће реформа зиме, али можемо рећи да је то обнова живота. У Цркви као заједници све се покреће од Васкрса и све иде ка Васкрсу. А Васкрс је управо то, обнова живота, победа живота, сам живот. ...



СРБИН.ИНФО