Wednesday, April 23, 2014

Префињена војна тактика Русије због које Американце боли глава





Поводом анексије Крима, амерички државни секретар Џон Кери оптужио је Русе да се понашају “као у 19. веку”. Али, западни војни стручњаци који прате збивања на Криму и у источној Украјини сматрају, међутим, да је руска војска успешно савладала и да користи стратегије и тактике 21. века: комбинује сајбер рат и информативну кампању и има одлично обучене специјалце.


Бивши командант НАТО и адмирал у пензији Џејмс Ставридис сматра да је то значајан помак у приступу руских копнених снага, које су “префињено одиграле своје адуте”.


Квалитети које је руска војска показала, по њему, нису важни само за драму у Украјини, већ имају и импликација и кад је реч о безбедности Молдавије, Грузије, централноазијских република, па и земаља централне Европе које су чланице НАТО.


- Права снага ових операција лежи у тајној акцији, комбинованој са добрим обавештајним подацима о слабостима владе у Кијеву и њеној спремности на војни одговор – сматра генерал Роџер Мекдермонт.


Руска операција у Украјини представљала је, наиме, вешту комбинацију грубе и благе силе и показала је велики напредак у стратегијском размишљању и деловању. При интервенцији на Криму, Руси су искористили војне маневре да одврате пажњу и прикрију намере, а затим су специјално обучене снаге, морнаричка и десантана пешадија без препознатљивих ознака и униформи, брзо ушле на територију и обезбедиле кључне објекте. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment