Wednesday, April 23, 2014

Фигаро: Запад аплаудирао кад је Србији отето Косово, сада урла због Крима





У тренутку када поједини позивају на оружану интервенцију Запада у Сирији, француски лист “Фигаро” (Le Figaro) подсећа на “кобне ефекте које је по Србе имало прибегавање Сједињених Америчких Држава и Европске уније албанској герили у Југославији”.


Уз подсећање да су САД и ЕУ у марту 1999. године отпочеле бомбардовање Југославије да би спречиле “геноцид” на Косову, “Фигаро” наводи да је НАТО у борби против југословенске војске, при том делујући без резолуције УН, позвао у помоћ локалну албанску герилу – Ослободилачку војску Косова (ОВК).


“ОВК, коју је до 1998. године амерички Стејт департмент сврставао у категорију `терористичке организације` и која се финансирала углавном путем трговине дрогом, одједном је постала савезница”, пише аутор текста, уз опаску да су у Вашингтону тада цинично говорили да циљ оправдава средства.


“На крају крајева, у неко друго време и на неком другом месту, Америка би можда склопила пакт и са Бин Ладеном не би ли се изборила са руским чудовиштем…”, констатује аутор чланка.


У тексту се наводи да су, после тромесечног рата 1999, када су пребројаване жртве, неки шапатом признали да су размере српске репресије на Косову “мало преувеличане”, али су потом прешли на друге ствари.


“Отето од Србије, иако обилује манастирима који су сведочили рађању српске нације и идентитета, Косово је стављено под управу НАТО, а 2008. је једнострано прогласило независност, на шта је Запад громогласно аплаудирао, а шест година касније урла када је Крим употребио исту методу да би се поново припојио Русији”, пише француски лист. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment