Wednesday, April 23, 2014

Америци је остало годину и по до краха долара





Пренадувани мехур уграђен у америчке берзе лишиће Вашингтон полуге владања светом, а конкуренти постају евро, јуан и рубља.


Већ сам више пута говорио да су многе тешкоће са којима се сада суочавамо, посебно невоље у Украјини, само последица глобалних проблема са којима се човечанство сусрело. Другим речима, слични проблеми и процеси настајаће у блиској будућности у све већем броју земаља и региона.


О томе треба говорити све више и чешће будући да правилно разумевање процеса који се одвијају веома може да помогне током процеса кризе. Већ више од десет година проучавам економске узроке кризе. Они су у томе што је стимулисање потражње више од 30 година довело до ситуације у којој домаћинства троше много више него што добијају: расходи домаћинстава у Европској унији и САД премашују њихове реалне приходе за 20-25 одсто.


Данас су сви инструменти за стимулисање потражње практично исцрпљени, и она почиње да пада. Управо се у том паду приватне потражње и налази базни механизам кризе и нема никаквих основа сматрати да ће у блиској будућности криза престати. Ипак, ова теорија ништа не говори о роковима почетка ове или оне фазе кризе, овде треба пажљивије размотрити конкретне детаље. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment