Sunday, April 20, 2014

Украјина: У нападу на контролни пункт у Славјанску убијено пет особа (Из часа у час)

slavyansk-blokpost


18:14 Самоодбрана Славјанска ухватила једног од нападача на контролни пункт


Представници народне милиције Славјанска објавили су о хапшењу једног од наводних учесника у јутрошњем нападу на контролни пункт, саопштио је један од помоћника команданта самоодбране Вјачеслава Пономарјова.


“Младић је изгубио своју јединицу и покушао је да побегне из Словјанска у правцу Харкова,” – рекао је представник народне милиције.


Младић је испричао да му је 22 године, да је пре неколико месеци дошао из Виницке области у Кијев на Мајдан, где се придружио “Десном сектору”. На месту ноћног боја био је пронађен и знак “Десног сектора”.


17:46 МИП Украјине позива Русију да утиче на ситуацију у Славјанску


МИП Украјине позвао је Русију да искористи “сав неопходни утицај” на представнике националне милиције Славјанска “за ослобађање узурпираних просторија, отблокирање путеве, предају оружја и спречавање крвопролића”, говори се у саопштењу размештеном на сајту украјинског МИП-а.


Раније, руско Министарство иностраних послова осудило је оружани сукоб у Славјанску. “Провокација милитаната, која се догодила синоћ у украјинском Славјанску, показује неспремност кијевке власти да разоружа националисте и екстремисте,” – наводи се у саопштењу на сајту руског Министарства иностраних послова.


16:10 Демонстранти у Одеси затражили оставку губернатора


Стотине људи је прошетало улицама града тражећи одржавање референдума, заустављање политичких репресија и суђење националистима. Марш се завршио митингом на Куликовом пољу на којем су демонстранти захтевали оставку губернатора Одесе, Владимира Немировског.


Активисти, такође, намеравају да формирају територијалну општину која ће бити локална власт.


Прошле среде, активисти антимајдана су објавили о стварању Народне Републике Одесе и позвали становнике града да блокирају саобраћај.


14:33 У Славјанску уведен ноћни полицијски час


У украјинском граду Славјанску уведен је полицијски час, саопштио је лидер Народне милиције Вјачеслав Пономарјов. Појављивање на улици биће забрањено од поноћи до шест ујутро.


Пономарјов је такође изјавио, да је за време ноћне пуцњаве на контролном пункту убијен један присталица федерализације, док су двојица рањена. Истовремено, представници самоодбране су у размени ватре ликвидирали и ранили до седам нападача.


Раније, снаге самоодбране Донбаса су саопштиле о смрти троје локалних житеља. Пре тога, Кијев је објавио ускршње примирје: специјална операција гушења протеста званично је обустављена на неколико дана.


13:53 Стотине присталица федерализације окупило се испред зграде администрације у Доњецку


Атмосфера испред зграде Доњецке регионалне администрације је мирна. У близини зграде се окупило неколико стотина присталица федерализације Донбаса.


Већина присутних – представници народне полиције. Поред њих, ка згради администрације пристижу и обични грађани. Митинг као такав није најављен, људи само стоје у малим групама и воде жив разговор о политичкој будућности земље.


Митинзи присталица федерализације се од марта одржавају у источној Украјини – Доњецку, Харкову и Лугањску. Касније су се проширили и на неколико других градова у Доњецком региону.


13:31 Самоодбрана Славјанска моли Путина да уведе мировне снаге у Донбас и Харков


“Народни градоначелник” и шеф народне милиције града Доњецког региона Славјанска Вјачеслав Пономарјов, апеловао је на руководство Русије да уведе у регион мировне снаге ради заштите од Националне гарде и “Десног сектора”.


“Убијају нашу браћу. Град може заштитити само Русија,” – саопштио је он на конференцији за новинаре у недељу.


Раније, Савет Федерације (горњи дом руског парламента) дао је пуномоћје председнику Путину да искористи руске оружане снаге за нормализацију политичке ситуације у Украјини.


13:19 Песков је чланак The Times, о могућим санкцијама Путину, назвао “новинском патком”


Чланак британског листа The Times о могућим личним санкцијама САД према руском председнику Владимиру Путину је апсурдан, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.


Он је назвао чланак британског листа обичном “новинском патком”.

Предходно је The Times објавио информацију о томе да ће Вашингтон увести санкције против Путина у случају да Русија пошаље трупе на територију Украјине. ЕУ и САД су наметнуле ограничења Русији због њене позиције према Криму, због чега је десетинама руских политичара и бизнисмена забрањен улазак на територију ових земаља.


12:40 САД могу лишити Путина 40 милијарди долара


САД су спремне да уведу санкције лично руском председнику Владимиру Путину, саопштио је амерички државни секретар Џон Кери после састанка “четворке” у Женеви.


Кери је изјавио да, ако Руска Федерација настави своју инвазију на територију Украјине, Америка ће учинити све да замрзне рачуне председника Русије у Швајцарској.


12:00 МУП Украјине позива назад припаднике расформираног Беркута


Министарство унутрашњих послова Украјине обратило се за помоћ у успостављању мира и поретка у земљи бившим припадницима специјалне јединице “Беркут”, која је у фебруару 2014. године распуштена по налогу в.д министра унутрашњих послова Арсена Авакова.


Писмо колегијума МУП Украјине сународницима, објављено на званичном сајту Министарства, садржи позив на помирење и уједињење сукобљених страна.


“На дан Васкрсења Христовог, Украјинаци треба да ставе тачку на раздоре и међусобно непоштовање, што се може постићи првенствено објадињавањем друштва”, наводи се у саопштењу.


11:31 МИП Русије је огорчен провокацијом у Славјанску


Русија је огорчена провокацијом у Славјанску, која показује неспремност власти у Кијеву да обузда и разоружа националисте и екстремисте, наводи се у саопштењу МИП Русије објављеном у недељу на сајту министарства.


“Изненађује то, што се ова трагедија догодило након потписивања 17. априла у Женеви Декларације о резултатима четвоространог састанка представника Русије, САД, ЕУ и Украјине, у којем се позива на уздржаност од свих врста насиља, застрашивања и провокација,” – саопштило је руско Министарство иностраних послова.


МИД Украјине је потврдило факт размене ватре на контролном пункту “између две групе грађана”. Према подацима Министарства унутрашњих послова Украјине, “једна особа је погинула, а троје је рањено ватреним оружјем.”


11:20 У Харкову је ухапшен један од лидера протестног покрета


У Харкову је приведен, а затим по решењу суда ухапшен један од лидера протеста, новинар Константин Долгов.


“Да, то је заиста истина. Њега су притворили, али ко и зашто – ми не знамо,” – рекао је новинарима, координатор покрета “Боротба” Сергеј Киричук.


Притвореник је одведен у кијевски Окружни суд. Тамо је стигло и неколико десетина активиста, како би дали подршку Долгову. Међутим, у зграду их нису пустили, а простор испред суда је блокиран.


09:22 Демонстранти у Краматорску пристали да врате заплењену војну технику


У украјинском Краматорску, проруски активисти су пристали да врате војсци, заплењена 16. априла, четири десантна борбена возила (ДБВ).


Министарство одбране Украјине је саопштило, да је ова одлука донета током преговора између ветерана ваздушно-десантних и аеромобилних снага са активистима доњецке самоодбране, уз учешће грађанских организација.


Раније, током специјалне операције војска је успела да поврати двоје од шест ДБВ.


07:19 У нападу на контролни пункт у Славјанску убијено пет особа


У нападу на контролни пункт у украјинском граду Славјанск, Доњецка област, убијено је 5 особа, а једна је рањена. Међу убијенима су три припадника самоодбране и два нападача.


Непознати аутомобил је пришао контролном пункту и отворио ватру на њега. Народна милиција је успела да одбије напад и ухвати двојицу нападача из аутомобила. Код њих су нађене ознаке радикалне групе “Десни сектор” и велика количина оружја, међу којима су пластид, димне бомбе и инструменти за ноћно осматрање, америчке производње. Идентитет нападача се утврђује.


(Глас Русије, Восток)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1jWq4FQ

No comments:

Post a Comment