Sunday, April 27, 2014

Република Српска: Дан сећања на жртве усташког злочина у Доњој Градини





БАЊА ЛУКА – На гробном пољу „Храстови” у Спомен-подручју Доња Градина, у Републици Српској, данас је служен парастос за жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.


За покој душа невино страдалих жртава усташког злочина из православног народа, молитву је говорио епископ бањалучки Јефрем, док је молитву Калиш на хебрејском језику упутио рабин Исак Асијел, објавила је телевизија РТРС. Молитву за све страдале Роме говорио је председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић.


Након парастоса, окупљенима се обратио председник Републике Српске Милорад Додик, који је рекао да жртве усташког злочина не смеју да буду заборављене.


Парастосу и помену у Доњој Градини присустовали су премијерка РС Жељка Цвијановић и председник Парламента РС Игор Радојичић, делегације из Републике Српске и иностранства, преживели логораши, потомци жртава Јасеновца, представници верских, културних, политичких и других институција и организација из Републике Српске и окружења.


Претходно су бројне делегације положиле венце као знак сећања на жртве усташког злочина на гробном пољу „Тополе”.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

No comments:

Post a Comment