Monday, April 21, 2014

По броју деце до две године, која живе у домовима, Србија прва у региону





Србија је прва земља у региону по броју малишана до две године који из здравствених разлога живе у дому. Тек када развијемо услуге у заједници које могу одговорити и на потребе оваквих малишана, њих више неће бити у установама. Разлози за њихово збрињавање су, како тврде у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, вирус ХИВ-а или сложене здравствене сметње због којих им је неопходна целодневна здравствена нега.


Иако је Законом о социјалној заштити забрањен смештај овако мале деце у установе, држава мора да реагује у изузетним случајевима. Тренутно је, према статистици министарства, на списку 21 малишан, али нас и тако мали број ставља у врх табеле.


- Највише деце је у установама за децу са сметњама у развоју и то само због недовољно развијених услуга у заједници које подржавају њихов опстанак у природном окружењу – каже Бранкица Јанковић, државни секретар Министарства рада. – У односу на претходни период осећа се благи пад у броју малишана.


Према Породичном закону и Закону о социјалној заштити, малолетно дете које је без родитељског старања може бити смештено у хранитељску породицу или установу социјалне заштите. То су деца непознатих родитеља, лишених родитељског права, или пословне способности, као и дете чији родитељи неадекватно врше родитељско право, односно грубо га злоупотребљавају и на тај начин штете његовом најбољем интересу.


- Породични закон за маме и тате који у одређеној мери својим поступцима штете расту и развоју детета, али не у тој мери да би били лишени родитељства уводи корективни надзор – каже Станковић. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment