Saturday, May 10, 2014

Дачић: Имамо ми своју главу, неће бити санкција Русији





БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дацић изјавио је данас да Србија нема обавезу и да неће уводити никакве санкције Русији и да је став Србије по том питању „кристално јасан“.


Дачић је, коментаришући изјаве страних дипломата, новинарима у Београду рекао да ће Србија бити у обавези да поштује заједничку спољну и безбедносну политику Европске уније (ЕУ) када постане њена пуноправна чланица, а да ће до тада Србија водити самосталну спољну политику.


Како је објаснио, та спољна политика ће се базирати на жељи Србије да буде чланица ЕУ и очекиваном њеном понашању у складу с тим.


- То значи да се у што већем проценту придружујемо ставовима ЕУ истовремено балансирајући и разматрајући појединачно свако питање и оцењујући га у складу са нашим националним и државним интересима, рекао је Дачић.


- Наравно, много би нам лакше било да земље које данас говоре да Србија треба да осуди такозвано незаконито понашање Русије према Украјини, да су то исто урадиле и да су осудиле незаконито понашање Косова у односу на Србију, навео је шеф српске дипломатије.


Он је додао да двоструки стандарди никада нису били добри, и да се зато Србија и у овој позицији поставила принципијелно у смислу да она подржава територијални интегритет сваке државе чланице УН, а да, с друге стране, Србија нема обавезу и неће уводити никакве санкције Русији њен је став „кристално јасан“.


- Ми знамо шта су наше обавезе и то смо јасно саопштили (високој представници за спољну политику и безбедност ЕУ) Кетрин Ештон и нико у свету не треба да се брине за позицију Србије. Имамо ми главу да размишљамо, закључио је Дачић.


Извор: ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment