Saturday, May 10, 2014

Подгорица диже споменик Хитлеровим војницима





Марко Перковић из Тивта, познат и као генерални конзул СФРЈ, затражио је од Уставног суда Црне Горе да се изјасни о уставности одлуке црногорске владе да у кругу касарне на аеродрому у Голубовцима код Подгорице подигне спомен-гробље немачким војницима изгинулим на овим просторима током Другог светског рата.


- То би било једино од 825 сличних гробаља подигнутих на територији 45 земаља које би чувала војска, односно потомци оних који су пуне четири године крварили у немилосрдној борби са фашизмом и зато ми желимо да осујетимо тај подухват – рекао је Перковић.


Он каже да је из преписке са председником Црне Горе Филипом Вујановићем и бившим премијером, а сада шефом дипломатије Игором Лукшићем, дознао да се ради о “класичном политички мотивисаном споразуму”, односно да је Црна Гора попустила пред притиском немачке владе.


Уколико би опстала одлука Владе у Подгорици и немачко гробље било подигнуто у кругу војне касарне, Перковић каже да би то значило да ће Војска Црне Горе имати обавезу да буде нека врста почасне страже на гробљу, односно “чувари споменика злотворима и окупаторима, који су побили толико недужног народа и посејали толико знаних и незнаних гробова зарад остварења својих империјалних, фашистичких циљева”.


Да подсетимо, првобитно је било одлучено да спомен-гробље немачким војницима из Другог светског рата у Црној Гори буде у кругу касарне “Милован Шарановић” у Даниловграду, на чему је посебно инсистирао тадашњи немачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле.


Уследио је жесток отпор и протести јер се радило о војном објекту који носи име народног хероја из Бјелопавлића, који је са још два народна хероја – Србином Предрагом Јевтићем и Словенцем Нандеом Кавчичем – погинуо 1943. управо од немачке гранате. Уз све то, у касарни у Даниловграду је погинуо млади војник Саша Стојић из Београда, прва жртва НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе 1999. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment