Sunday, May 18, 2014

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР (када је потопљена Србија): Врши се насиље над гејевима у Србији

Ambasada SAD275039_368x368 Овог викенда, људи широм света учествоваће у догађајима који славе Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије (енг. International Day Against Homophobia – IDAHO). Ајдахо се слави сваког 17. маја јер је тог дана 1990. године Светска здравствена организација одлучила да уклони хомосексуалност салисте менталних поремећаја.


У око 120 земаља широм света Ајдахо обележавају ЛГБТ организације, владе, организације зазаштиту људских права, компаније, школе, музичари, уметници и независни активисти. У протекле 24 године свет је видео неке значајне промене у законодавству за ЛГБТ особе и њиховом друштвеном прихватању. Упркос предвиђањима, аустријска трансуметница Кончита Вурст тријумфовала је на Евровизији прошлог викенда.


Међутим, на многим местима широм света хомофобија и трансфобија и даље су усмерени према људима који се не уклапају у традиционално дефинисане родне калупе. Данас су у скоро 80 земаља широм света истополне везе нелегалне, а негде и кажњиве доживотним затвором. У седам земаља истополни односи сучак кажњивисмрћу. Чак и у земљама гдесу транссексуалним особама правно призната људска и родна права, омогућавајућиим, на пример, да стекну нови родни лист, они се и даље суочавају саприсилним психијатријским третманима или стерилизацијом. Сексуалне и родне мањине суочавају се с јавним жигосањем, полицијским насиљем, државном репресијом, физичким нападима и убиствима. Њихова основна људска права суускраћена.


Недавно су поједини српски ЛГБТ активисти и припадници ЛГБТ заједнице добили претње смрћу. У протекле три године власти су отказале параде поноса јер је Влада Србије тврдила да не може да гарантује безбедност учесника прајда. Насиље и дискриминација над ЛГБТ особама у Србији суевидентни и огледају се и у искривљеним медијским написима и неправедним односом послодаваца. У Европској унији ЛГБТ права су заштићена уговорима и законима који регулишу људска права у ЕУ. У јуну 2013. године 27 министара иностраних послова Европске уније унапредили су препоруке заразвој људских права ЛГБТ особа у обавезујуће ЛГБТ смернице, упућујући дипломате земаља ЕУ да бране људска права ЛГБТ особа широм света. Као земља кандидат за чланство у ЕУ, Србија мора подржати и бранити ова права.


У Сједињеним Америчким Државама подршка за права ЛГБТ особа се даје нанајвишим нивоима власти. Председник Обама упутио је 2011. године меморандум шефовима државних институција и агенција захтевајући да ојачају међународне иницијативе за окончање дискриминације над ЛГБТ особама и да унапређују њихова људска права. У Уједињеним нацијама САД се залажу за права ЛГБТ особа и поносни смошто смо учествовали у доношењу и усвајању историјске резолуције у Савету за људска права УН којом се осуђују кршења људских права по основу сексуалне оријентације и родног идентитета.


Порука председника Обаме поводом обележавања Ајдаха је јасна: „Свака лезбијка, геј, бисексуална и трансродна особа заслужује да буде третирана једнако пред законом и у нашем друштву. Ниједна земља не треба да ускраћујељудима њихова права због начина накоји се воле и морамо бранити права ЛГБТ особа свуда и на сваком месту.”


Ове године, већи број ЛГБТ организација обележиће Ајдахо дан у Србији активностима као што сувечерњи концерт „Музиком против хомофобије”, предавања и други јавни догађаји. Охрабрујем свакога да се придружи члановима српске ЛГБТ заједнице који славе овај важан дан и храбро настављају борбу заправо да буду оно штојесу. Подигните ваш глас против мржње и дискриминације. Свако заслужује да живи безстраха. ЛГБТ права су људска права. Људска права сунеотуђива и припадају сваком људском бићу, без обзира на расу, религију, пол или родну оријентацију.


Амбасадор САД у Србији


(Политика)


...



СРБИН.ИНФО

No comments:

Post a Comment