Thursday, May 01, 2014

Парастос у цркви Светог Марка у Београду за српске жртве у акцији „Бљесак“





Парастосом у цркви Светог Марка у Београду у четвртак је обележена 19. годишњица страдања српских цивила у акцији хрватских снага на подручје западне Славоније познатој под називом “Бљесак”.


Парастосу није присуствовао нико од званичника Србије, а представници више удружења породица несталих и погинулих положили су у Ташмајданском парку венац на спомен плочу страдалим Србима.


Председник Документационог центра Веритас Саво Штрбац рекао је новинарима испред цркве Светог Марка да су и данас, 19 година након те акције, на делу двоструки аршини и да се поставља питање ко одлучује о томе чије су жртве више, а чије мање вредне.


“Испада да српске жртве нису вредне”, казао је Штрбац говорећи о судским поступцима који су вођени за ратне злочине над Србима у Хрватској, Босни и Херцеговини, као и на Косову.


Према његовој оцени, за те злочине су пред домаћим али и судом у Хагу изрицане углавном ослобађајуће пресуде, а тамо где је и било осуђујућих, те пресуде су биле минималне и “увреда су за жртве”.


Он је казао да Србија мора да утиче да се холивудска слика о Србима као “лошим момцима” поправи, оцењујући да је добар потез у том правцу контратужба у спору са Хрватском пред Међународним судом правде у Хагу.


“Каква год била пресуда Међународног суда, постигли смо циљ да изнесемо наше доказе и чињенице”, истакао је Штрбац, наводећи да су контратужбом Србије обухваћене акције “Бљесак”, “Олуја”, “Масленица”, “Медачки џеп” и “Миљевачки плато”. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment