Thursday, May 01, 2014

Може ли Србија бити непристрасан миротворац у Украјини





Преузимајући јуче дужност од бившег премијера Ивице Дачића, нови председник српске владе Александар Вучић подсетио је на значај који Србија има у међународним оквирима, између осталог и због чињенице да ће наредне године бити председавајућа тако значајне организације каква је Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). Због тога ће Дачића, као министра спољних послова који је на новој дужности, чекати велики посао.


Дачић пак сматра да је председавања Србије ОЕБС-у током 2015. године не само велика част већ и обавеза. То је, према његовом мишљењу, и доказ да је управо за мандата претходне владе Србија престала да буде проблем и постала фактор у решавању проблема.


Ова организација, на чијем челу ће се први пут у њеној историји у току двогодишњег председавања смењивати две државе, Швајцарска и Србија, налази се пред једним од највећих изазова од свог оснивања. Од ОЕБС-а као организације која је основана са циљем посредовања у смиривању светских сукоба, с правом се очекује да се максимално укључи у решавање кризе у Украјини, али је проблем у томе што свака од две велике силе има другачија очекивања од овог „миротворца”. Стога је и позиција у којој се налази земља која председава ОЕБС-у (ове године то је Швајцарска, а од 1. јануара наредне године Србија) врло деликатна.


Први већи изазов свакако ће бити слање српских посматрача у кризна подручја у Украјини. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment