Friday, May 09, 2014

ЕУ, Енглеска и Француска траже да Србија осуди “агресију” Русије на Украјину





БЕОГРАД – Иако је висока представница ЕУ Кетрин Ештон недавно поручила да Брисел неће тражити од Србије да се опредељује између Уније и Русије, данашње изјаве британског премијера Дејвида Камерона, шефа Делегације ЕУ Мајкла Девенпорта и амбасадора Француске Франсоа Гзавије Дениоа сугеришу да се очекује да Београд очигледније подржи ЕУ у ставу према украјинској кризи.


За Србију је “важно да се усклади са широм спољном политиком ЕУ”, оценио је председник Владе Велике Британије Дејвид Камерон, у честитци премијеру Србије Александру Вучићу поводом преузимања дужности.


“Поступци Русије у Украјини представљају изазов за међународно право, и претњу по европску стабилност. Надам се да ће се Србија ускоро придружити ЕУ и осудити незаконите поступке Русије”, навео је Камерон.


И Девенпорт поручује да Брисел жели да сви европски партнери, укључујући Србију, подрже јединствен став Уније по питању украјинске кризе.

“Кризна ситуација око Украјине је веома забрињавајућа. Напори ЕУ и високе представнице (за спољну политику и безбедност Кетрин) Ештон пре свега су усмерени ка мирном решењу ове кризе”, рекао је Девенпорт на конференцији за новинаре у резиденцији амбасадора Француске поводом Дана Европе.


Девенпорт је подсетио да ЕУ има јединствен став по том питању, наведен у закључцима Европског савета. Савет ЕУ је најоштрије осудио кршење украјинског суверенитета и територијалног интегритета од стране руских оружаних снага и позвао Русију да хитно повуче оружане снаге. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment