Monday, May 12, 2014

НАТО ЕКСПЕРТИ: Русија се отела контроли





(Глас Русије)


Тврда позиција Русије у вези са државним ударом и политичком кризом после њега у Украјини је изазвала мноштво дискусија у САД и у самом североатлантском блоку, чији руководиоци одлучују како у таквој ситуацији бранити западне интересе истовремено у источној Европи, на Блиском истоку и у другим деловима света, пише у свом чланку у Associated Press политички аналитичар Џон Тор Далбург.


Јан Лесер, директор за међународне односе и безбедност немачког фонда Маршала у САД, саветује НАТО да не заборавља глобалне проблеме, као што су сајбер тероризам, енергетска криза, исламски екстремизам. Ипак, чини се да је НАТО сада усмерио све снаге на велику игру, која почиње у источној Европи, пише аутор чланка. Ради се о позицији Русије према Украјини.


„Данас имамо ситуацију када је врло тешко прогнозирати потезе Русије и њеног руководства. Ова криза нам говори да је Русија држава која се отела контроли и све то плаши наше савезнике“, цитира Ласер аутор чланка.


НАТО је збуњен и не зна како да реагује на садашњу ситуацију у Европи, имајући у виду да је НАТО до сада био сконцентрисан на Блиском истоку, у Африци и Авганистану, где су и биле главне операције, пише Далбург. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment