Monday, May 12, 2014

Свети Сава и данас спаја српски и руски народ





Мало наших људи зна да наш народ вежу дубоке духовне везе са далеком руском републиком Бурлатијом и градом Кјахтом, и то преко Светог Саве и грофа Саве Владиславића Рагузинског.


На Ђурђевдан су у српску престоницу стигла два госта из далеког Сибира са лепим поклоном за српску престоницу, тачније за СПЦ и српски православни народ. Протојереј Олег Матвејев, старешина Успенског храма у граду Кјахти, републике Бурлатије у Русији, у пратњи једног свог парохијана, днео је на дар храму Светог Саве копију чудотворне иконе «Споручница грешных» (Посредница за грешне). Ова чудотворна икона сматрана је уочи револуције за главну светињу Забајкалја и налазила се у Троицком храму Троицкосавска (данашња Кјахта) који је у свом саставу имао и капелу Светог Саве српскога. У смутним временима после револуције оригинална икона је нестала, а Троицки храм скоро потпуно порушен. Уз погачу и со, група српских верника на челу са о. Радивојем из цркве Светог Саве на Врачару, дочекали су на Ђурђевдан драге госте из далеке Бурлатије (руска република у Сибиру, на граници са Moнголијом) на Београдском аеродрому. Икона се тренутно налази у цркви Светог Саве покрај храма Светог Саве, у четвртак ће се у вечерњим часовима читати акатист икони Мајке Божије, а у петак 10. маја, на дан спаљивања моштију Светог Саве, на Светој Архијерејској Литургији отац Олег ће поклон предати у руке Његовој Светости Патријарху Иринеју.



Мало наших људи зна да наш народ вежу дубоке духовне везе са овом далеком руском републиком Бурлатијом и градом Кјахтом. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment