Monday, May 12, 2014

Орбан тражи аутономију за Мађаре





Након што је трећи пут именован за премијера Мађарске Виктор Орбан је шокирао суседне земље тражењем аутономије за етничке Мађаре што ће, како је најавио, дефинисати његов политички мандат у наредне четири године, пише загребачки “Јутарњи лист”


Мађарска ће се, рекао је, борити за своја права унутар ЕУ, а између осталог, жели аутономију за етничке Мађаре који живе изван граница, и то питање, како је рекао, сматра европским.


Лист подсећа да је Орбан који је у суботу преузо свој други узастопни, а укупно трећи мандат премијера Мађарске у свом говору јасно дефинирао политичку платформу за следеће четири године. Великих изненађења није било, осим управо наведеног захтева који ће, сасвим сигурно, изазвати мргођење у бројним суседним земљама.


Лист указује да, на пример, у Хрватској живи мађарска мањина која обухвата око 17.000 људи, и то већином на простору Барање. Њихов је статус уређен Уставним законом о правима мањина, имају право на школовање, очување културног идентитета и заступника у Сабору.


Истиче се и да је током последњег рата у једном тренутку у неколико изјава тадашњих хрватских челника Барања није фигурирала као назив већ се говорило о источној Славонији, Барањи и западном Срему, а касније се то подручје звало хрватско Подунавље.


“Мађари, који су изузетно помагали Хрватској у оружаној борби – не треба заборавити да су у првој акцији ослобађања Барање 1992. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment