Monday, May 12, 2014

РТС се извинула гејевима и транџама јер их је узнемирила и није подржала





Радио-телевизија Србије је данас објавила да жале уколико је коментарисање преноса финалне вечери Евросонга узнемирило трансродну популацију и ЛГБТ припаднике.


Геј лезбејски инфо центар (ГЛИЦ) осудио је јуче понашање коментатора РТС-а током преноса Евровизије, поготово за време наступа и гласања за представницу Аустрије Кончиту Вурст када је она добијала максималан број поена.


У саопштењу забавни програм РТС-а је, поводом протестног писма ГЛИЦ-а упућеног РТС-у у вези са коментарисањем преноса финалне вечери Евросонга, навео да “изражава жаљење уколико је дошло до узнемиравања транс популације и ЛГБТ припадника”.


“Музичко-забавни карактер Песме Евровизије сваке године одређује и тон коментарисања квалитета музичких нумера, извођача, као и укупни утисак наступа такмичара”, пише у саопштењу РТС-а.


Председник ГЛИЦ-а Предраг Аздејковић затражио је извињење од РТС-а, наводећи да ће у супротном бити приморан да поднесе притужбу повереници за заштиту равноправности и представку РРА-а, јер је недопуствио “смештање транс особе Кончите Вурст у домен бизарности, циркуса, фрик шоуа и зблажњавање када добија максималан број поена”.


И у суседној Хрватској поједини медији осудили су начин на који је ХРТ преносио финале Евросонга јер је водитељ наводно износио хомофобичне коментаре о победнику такмичења Кончити Вурст из Аустрије.


(Бета)


...



СРБИН.ИНФО

No comments:

Post a Comment