Wednesday, April 16, 2014

Србија би могла да извуче корист из НАТО саопштења о бомбардовању

vladislav-jovanovic


Бивши шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић оценио је да би Србија могла да извуче врло конкретну корист из НАТО саопштења да за бомбардовање Србије 1999. није било мандата Савета безбједности УН.


- Недавна изјава Герхарда Шредера и ово признање Алијансе повод су да се НАТО извини прво УН, а потом и Србији, као и да изрази спремност да надокнади штету – рекао је Јовановић.


Подсећајући на ставове једног дијела српске јавности да је Србија сама крива због бомбардовања, Јовановић је за београдске “Вечерње новости” оценио да би други бенефит био да се о том питању постигне национални консензус.


Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе оцијенио је да су се челници Алијансе “излетели” са причом о бомбардовању, покушавајући да се исплету из украјинског чвора.


- У њиховом признању видим још једну потврду да су у дефанзиви, затечени ситуацијом и поређењем Косово – Крим – рекао је Пророковић.


Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику не мисли да Србија можемо да извуче корист из саопштења НАТО-а.


- Земље које су учествовале у бомбардовању чланице су ЕУ, ка којој Србија иде, па је питање колико отварање те теме може да јој помогне и где би уопште могла да је отвори. И онда и сада само се потврдила иста ствар – да је међународно право, у ствари, право најјачих – закључила је Јоксимовићева.


(Срна)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1ta8Dqc

No comments:

Post a Comment