Thursday, May 15, 2014

ПРИПОВЕСТ О ЦРНОГОРСКОМ УСТАШИ: Руси запретили књазу





Црногорски књаз је добио обавештење да се спрема атентат на њега и од једне веома сумњиве личности, некога Милоша Живковића, Србина из Лике, који се представљао као новинар и често боравио на Цетињу и у Београду. Живковић је обавестио црногорског министра унутрашњих послова Јована Пламенца да се у Београду води кампања против књаза Николе и да се „она диригује са веома високог мјеста“. Притом је указао да постоји могућност освете због процеса у Колашину и истакао да „никада живот господара није био у већој опасности него сада“.


Књаз Никола није проверавао истинитост ових информација ни изворе из којих су потицале. Он је, заиста, био узнемирен, јер је сумњао да ће „оружје против њега“ подићи најекстремнији Црногорци који су живели у Србији. Зато је позвао новог српског посланика на Цетињу Тодора Петковића и ултимативно му саопштио да црногорски емигранти морају да буду протерани из Србије.


Тон којим је књаз то изговорио зачудио је српског посланика. Он је у депеши свом министарству дословце пренео овај разговор. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment