Sunday, May 11, 2014

Девенпорт: Ако Србија жели у ЕУ, мора да поштује транвестите, гејеве, лезбејке…





Београд — Важна тачка преговора ЕУ и Србије биће поштовање људских и мањинских права, националних и других, попут ЛГБТ популације, изјавио је Мајкл Давенпорт.


Шеф делегације ЕУ у Србији сматра да је општа ситуација у медијима “јако незадовољавајућа” и да су некифеномени веома непријатни и неприхватљиви. Он, је, додао и да подржава нове медијске законе.


Он је, у интервјуу ФоНету, подсетио да је Србија потписала све међународне споразуме и конвенције у области људских и мањинских права, али њихова имплементација мора да буде ускладу са међународним обавезама и стандардима.


Због тога “желимо да почнемо са овим прироритетом у преговорима”, у оквиру поглавља 23, прецизирао је Девенпорт и оценио да је веома битно да стратегија за борбу против дискриминације буде спроводена акционим планом у овојобласти.


“Сада чекамо следећи нацрт овог плана”, додао је Девенпорти нагласио да ЕУ “јако подржава” медијску реформу, на основу пакета закона који је припремила претходна влада.


Он је навео да су већ припремљени нацрти закона о јавном информисању и електронским медијима, док “још иде рад” на закону о јавним сервисима, истичући да охрабрује што је премијер Александар Вучић у експозеу поменуо пакет ових закона, чије је усвајање означио као приоритет за ову владу.


“Наравно да је усвајање нових закона веома битно, алитреба да дође и до њихове имплементације”, напоменуо јеДевенпорт, који сматра да је у томе важна улога парламента,али и цивилног друштва.


“Мислим да су сви свесни да је општа ситуација медија у Србији још увек јако незадовољавајућа и због тога су тинови закони веома битни”, образложио је Девенпорт и указаода још постоје “феномени који су веома непријатни, чак и неприхватљиви”. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment