Thursday, April 17, 2014

ХРВАТСКА – СЛУЧАЈ СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ЗЕЦ: Злочин без казне

kul-Frljiceva-Aleksandra-Ze Премијера позоришне представе “Александра Зец” у Ријеци. Представа одиграна у спомен на 12-годишњу девојчицу Александру Зец, посвећена је свој деци – жртвама рата. Пре представе, испред Хрватског дома културе протестовали ветерани хрватског МУП-а.


Редитељ Оливер Фрљић, познат по представама које су узбуркале јавност Хрватске, али и осталих држава бивше Југославије, ни овога пута није оставио људе равнодушним.


Представом “Александра Зец” Фрљић подсећа на убиство српске породице Зец у Загребу децембра 1991. године и неодговрност Хрватске према том злочину.


“Заправо нико није нашао за сходно да се тиме бави у позоришту, а и због свега онога што се догодило у вези са тим случајем, пре свега та срамотна ослобађајућа пресуда где су постојала и признања и материјални докази”, рекао је редитељ Оливер Фрљић.


Пет припадника резервног састава полиције, под командом Томислава Мерчепа, упало је у кућу породице Зец у Загребу. У дворишту су убили оца Михајла, а супругу Марију и 12-годишњу ћерку Александру одвезли на периферију града – Сљеме, пуцали им у потиљак и бацили их у јаму за смеће.


Представа се не бави детаљима убиства, већ о догађају говори кроз поетске слике и исказе сведока током истраге.


“Наш интерес у овом случају није било документаристички реконструисати шта се заправо догодило тог децембра 1991, него покушати креирати нешто друго, а то је, ја бих рекао, емоционално стање те породице, ишчекивање, страх, непосредно пре самог чина”, рекао је драматург Марин Блажевић.


Пре представе ветерани хрватске полиције протестовали су што се редитељ бави српским жртвама. На транспарентима су имена убијене хрватске деце и питање – када ће хрватске жртве добити позоришну представу?


“Ја мислим да цивилне жртве немају националност и мислим да Александра Зец стоји у овом случају за свако дете које је погинуло у протеклом рату”, рекао је редитељ Фрљић.


Синиша Римац и још четворо припадника тзв. мерчеповаца ослобођени су због процедуралних грешака током истраге – признање су дали без присуства адвоката.


Бивши хрватски председник Фрањо Туђман је Синишу Римца, означеног као извршиоца, одликовао за ратне заслуге. Томислав Мерчеп, ухапшен 2011. године и оптужен за убиство породице Зец, негирао је кривицу.


(РТС)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1eEF9gb

No comments:

Post a Comment