Wednesday, May 07, 2014

Синдикати просвете најавили штрајк због плата






Репрезентативни синдикати образовања затражили су данас од Владе Србије да просвета буде изузета од планираног смањивања плата у јавном сектору и за понедељак, 19. мај, најавили штрајк упозорења.




На конференцији за новинаре председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић је рекао да ће се штрајк упозорена одвијати тако што неће бити одржан први час у првој и у другој смени.


Репрезентативни синдикати образовања, према његовим речима, траже и што хитније доношење закона о платама у јавном сектору, односно платних разреда, уз учешће синдиката.


Павловић је истакао да се рачуна да ће у штрајку упозорења учествовати око 80 одсто запослених просветних радника у основним и средњим школама у Србији који су чланови четири репрезентативна синдиката, али да очекује да ће се прикључити и чланови мањих синдиката.


“Ситуација је јако лоша. Оно што влада планира за запослене у образовању је јако лоше”, оценио је Павловић и истакао да ће се синдикати образовања борити свом снагом да буду изузети од најављеног смањивања плата у јавном сектору од 10 одсто.


Договор о заједничком штрајку упозорења данас су постигли Синдикат образовања Србије, Унија синдиката просветних радника Србије, Грански синдикат просветних радника Србије (ГСПРС) “Независност” и Синдикат радника у просвети Србије.


Павловић је рекао да су синдикати имали позив од министра просвете Србије Срђана Вербића, али је истакао да су га одбили јер је хтео да са синдикатима разговара појединачно. ...



СРБИН.ИНФО



No comments:

Post a Comment