Monday, May 05, 2014

Потписан споразум о реконструкцији „Руског некропоља“ на Новом гробљу





У хотелу „Метропол“ у Београду свечано је потписан споразум између Фондације за очување комплекса историјско-меморијалних споменика у Републици Србији „Руски некропољ“ из Београда, и сродне фондације „Руски некропољ у Београду“ из Москве, којим је озваничена сарадња две фондације на завршетку реконструкције највећег руског некропоља ван територије Руске Федерације које се налази на Новом гробљу у Београду.


Споразум су у име српске фондације потписали председник Почасног савета Ненад Поповић и председник Управног одбора Душан Жарковић, а у име руске фондације председник Почасног савета Константин Косачев и председник Управног одбора Валериј Рјазанскиј.


Представник фондације из Београда Ненад Поповић је нагласио да би обнова овог комплекса требало да буде завршена до 1. августа ове године, када се навршава 100 година од почетка Првог светског рата, у којем се Русија свесно жртвовала за Србију.


- Обнова руског некропоља је и прилика да грађани Београда и Србије одају пошту својој руској браћи. С једне стране руским војницима који су се борили у Првом светсом рату на страни Србије, а с друге стране истакнутим личностима царске Русије, који су након Октобарске револуције емигрирали у нашу земљу, давајући јој немерљив допринос у културном, интелектуалном и духовном уздизању Србије – рекао је Поповић, додајући да не смемо себи да дозволимо да нам неко уништи културу и историју.


Представник фондације из Русије Константин Косачев је, нагласивши да ова сарадња показује да се сарадња два народа наставља и сто година након избијања Првог светског рата, рекао да је обновом Руског некропоља још једном показана спремност два народа да се међусобно помажу у тешким временима.


Замољен да прокоментарише могућност да се актуелна Влада Србије у потпуности окрене ка земљама ЕУ у спољној политици, Косачев је одговорио да је то суверена ствар саме државе Србије, додајући, међутим, да би било погрешно да се такве одлуке доносе без претходне сагласности са народом који живи у Србији.


- За такву врсту важних одлука о спољном позиционирању земље је потребна одлука самог народа, који би на један демократски начин такву жељу јасно исказао – рекао је Косачев.


Коментаришући актуелну ситуацију у Украјини, гости из Русије су рекли да у овом тренутку не могу да одговоре на питање да ли ће се Русија војно ангажовати, али да је очигледно да нове кијевске власти својим понашањем, подржавајући радикалне екстремисте и фашизам, гурају сопствену земљу у грађански рат. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment