Monday, May 05, 2014

Економски НАТО омча за Европу





ЕУ и САД иза леђа грађана преговарају о склапању трансатлантског уговора о слободној трговини (ТАФТА) којим државе фактички преносе власт на мултинационалне компаније. Овако најсажетије гласи оптужба против Европске комисије коју неколико недеља уочи избора за Европски парламент у средиште своје кампање стављају европски Зелени, крајња левица, крајња десница и бројне невладине организације.


Судећи по ономе што пише у једној верзији нацрта овог уговора, који је тек недавно процурио у јавност, његово потписивање измениће историју.


- Велико трансатлантско тржиште је једноставно речено почетак политичког и економског уједињења САД са Европском унијом на бази начела ултралибералне економије по којој се тржиште само организује – каже Раул Марк Женар, познати белгијски политиколог и саветник групе Зелених у Европском парламенту. Снимци његових предавања последњих месеци постали су “хит” на интернету.


Анализирајући сваки од чланова нацрта ТАФТА, који је доспео у јавност, Женар констатује да ће овај уговор заправо имати за последицу поништавање еколошких и санитарних норми ЕУ о генетски модификованој храни, забрани увоза меса с хормонима, пилића дезинфикованих хлором.


Тајност уместо демократије


Ван Ромпај, председник ЕУ и Барозо, председник Комисије ЕУ, потписали су у фебруару 2013. да се ангажују на отпочињању преговора са САД о успостављању трансатлантског слободног тржишта иако за то нису добили овлашћење.

Мандат за преговоре добили су тек у јуну 2013. године од Европског савета који чине шефови држава и влада ЕУ. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment