Monday, May 05, 2014

Исповест Гаврила Принципа





У јеку припрема за обележавање стогодишњице Првог светског рата, млади аутор Милош Љубомировић почео је снимање кратког играног филма „Сјене“ о Гаврилу Принципу. Филм се бави судбином најпознатијег припадника Младе Босне на служењу затворске казне у чешкој тамници Терезин.


- „Сјене“ доносе мање познату причу о разговорима које је Принцип водио са аустријским психијатром Мартином Папенхајмом. Током четири сусрета, најпознатији затвореник тога времена причао је Папенхајму о свом детињству, породици, школовању, али и о мотивима и идеалима младобосанаца – каже за „Новости“ редитељ и косценариста Љубомировић, коме су „Сјене“ мастер рад на ФДУ.


Разговори у Терезину су вођени две године после атентата у Сарајеву, што је, према речима аутора, који је са Срђаном Бановићем написао сценарио, главном јунаку омогућило извесну „временску дистанцу“.


- Принципа је веома погодило што је држава у то време била под окупацијом, што се практично, распала. Он Папенхајму даје одговоре на многа питања: да ли је имао налогодавце, који су његови мотиви, ко га је инспирисао – објашњава Љубомировић и додаје да се филм ослања на оригиналне белешке аустријског психијатра који је био Принципов једини контакт са спољашњим светом. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment