Tuesday, May 13, 2014

КОСТА ЧАВОШКИ: Задивљујући рекорд нашег правосуђа





Преносимо осврт Косте Чавошког на пресуду другостепеног суда по којој је Чавошки крив што је једног „другосрбијанца“ назвао издајником. Професор Чавошки је кажњен за пример другима, јер ако може да се казни Чавошки, може и свако други ко се буни – то је порука коју нам властодршци шаљу.


За разлику од древних времена када су се бележили и памтили изразити примери храбрости или неке друге врлине, у модерном времену сматрају се вредним помена и необични, па чак и бизарни подвизи који улазе у Гинисову књигу рекорда. Наши људи изгледа још увек немају неку већу склоност да се надмећу у таквим стварима, али ће изгледа по својим подвизима у области правосуђа бар неки од нас ући у ту књигу рекорда.


Недопустива спорост Хашког трибунала


Први је Војислав Шешељ који већ више од једанаест година чами у хашком казамату, а да му није изречена ни првостепена пресуда. Чак се и не зна кад ће се она изрећи, пошто је уместо дисквалификованог судије именован нови који, додуше, уопште није учествовао у судском поступку, али ће се упознати са предметом тако што ће прочитати неколико десетина хиљада страница разних поднесака, записника, извештаја и других докумената, а да уопште није учествовао у саслушању и унакрсном испитивању сведока и вештака. И што је још горе, за разлику од наших дичних судија, о чему ће касније бити речи, он није завршио курс убрзаног читања и памћења, па због тога још није у стању да учествује у расправама судећег већа.



Свако ће се одмах упитати какво је то тешко и сложено кривично дело Војислав Шешељ починио, кад се ни после једанаест година не може утврдити његова наводна кривица и изрећи првостепена пресуда. Посреди је деликт мишљења, односно такозвани говор мржње и ништа више од тога. Све остало што му тужилаштво ставља на терет јесу дела других која му се у оквиру конструкције здруженог злочиначког подухвата (joint criminal enterprise), а сходно начелу објективне одговорности, потпуно произвољно приписују. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment