Friday, April 25, 2014

Минималац у Србији најнижи на свету





Садашња минимална цена рада у Србији од 115 динара на сат без доприноса најнижа је законом гарантована минимална цена рада на свету.


Добро, можда се у томе, захваљујући курсним колебањима, такмичимо са Бугарима, који су јануара ове године имали гарантовану минималну зараду на сат од 1,04 евра. Мало испред нас су Румуни (1,14 евра), Бразилци (1,15 евра), Литванци (1,76 евра), Летонци (1,93 евра), Чеси (1,95 евра).


На челу листе су Аустралијанци (11,88 евра), а са њима се такмиче Луксембуржани (11,1 евра). Од земаља на које се угледамо, Немачка тренутно нема законом гарантовану минималну цену рада, али је закон о томе управо у процедури уз, и тамо, мучног коалиционог усаглашавања јер се сматра да се држава тиме недопустиво меша у ствари тржишта и материју која је ствар договора послодаваца и синдиката.


Већ је договорено да та зарада на сат за 2015. годину износи 8,5 евра бруто. Минимална цена рада постоји у САД, а недавно је председник Барак Обама искористио своја председничка овлашћења и подигао њену вредност на 10,1 долара на сат. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment