Saturday, May 03, 2014

БОРБА ЗА БЕРЛИН: Како ће се Њемачка поставити према Русији и сукобу на истоку?





(Ф. Вуковић)


Велика борба за Берлин: Како ће се Немачка да постави према Русији и сукобу на истоку Европе и хоће ли да превлада амерички политички притисак или домаћи пословни лоби?


Немачка канцеларка Ангела Меркел се састала у Вашингтону са америчким председником Бараком Обамом. Као и за ранијих сусрета, немачка канцеларка је за време заједничке новинске конференције афирмативно климала главом на Обамине изјаве о томе како се Русију мора да спречи новим санкцијама, но јавни и приватни наступ канцеларке Меркел знатно се разликује.


Како преноси лист The Wall Street Journal, немачка канцеларка дошла је јуче у Белу кућу са потпуно јасном поруком немачког пословног лобија: “Доста је било санкција”.


Највећа немачка корпоративна имена, као што су хемијски гигант БАСФ, компанија Сименс АГ, Волксваген, Адидас, Дојче Банк, и други, јавно и приватно већ данима истичу своју снажну опозицију увођењу додатних санкција Русији, нарочито економских санкција.


Дакако, како то и иначе бива у пословном свету, овде је реч о стриктно економском интересу, а за Немачку – највећу економију Европе – никако није у интересу да улази у економски или било какав други конфликт са Русијом. Поједини аналитичари сматрају како чак стотине хиљада немачких радних места зависе о трговинском односу са Русијом који је последњих година знатно порастао. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment