Saturday, May 03, 2014

НАТО у проблему: Повлачење из Авганистана мора преко Русије





Немачки медији стидљиво отварају проблем повлачења НАТО трупа из Авганистана, које би требало да одвија такозваном “Северном рутом” преко – руске територије.


Док Украјина тоне у грађански рат, САД и најгласније чланице Европске уније се преслишавају колико им је Русија заправо потребна – где могу, а где не могу без ње, где су могуће замене, а где нису.


Али, чак и под условом да се економски и финансијски аргументи међусобно зависног света без много памети гурну у страну, остаје чињеница да је Русија по територији превелика земља да би је тек тако заобишли.


Oвих дана, немачки медији стидљиво отварају проблем повлачења НАТО трупа, опреме и тешког наоружања из Авганистана, које би ускоро требало да потече такозваном “Северном рутом” преко – руске територије.


Проблем је у следећем: Како извући милионе тона опреме из планинске земље са практично непостојећом инфраструктуром? План који је у главним цртама био замишљен још пре осам година, ослањао се на северну NDT-руту (Northern Distribution Network), која се преко балтичких лука настављала преко рускe територијe, да би се кроз Казахстан и Узбекистан спуштала до границе са Авганистаном.


Свакако да је тежиште руте, која је укључивала друмски, железнички и ваздушни саобраћај, до сада лежало на снабдевању трупа, док се од ове године пребацује на њихово повлачење. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment