Saturday, May 03, 2014

РУСКИ АМБАСАДОР У САРАЈЕВУ: Проблем БиХ је положај Хрвата, а не Додик





Руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко оцијенио је да је главни проблем у БиХ положај Хрвата, а не предсједник Републике Српске Милорад Додик.


Он је навео да код западних партнера у Савјету за имплементацију мира /ПИЦ/, али и у БиХ, постоји политика дуплих стандарда, те да се увијек окривљују Српска, њена власт и предсједник Додик када се нешто деси, а један од примјера је непровођење одлуке “Сејдић-Финци”.


“Српска има став о провођењу те одлуке, а Федерација БиХ нема, јер њени политичари не могу да се договоре око тешког и болног питања равноправности хрватског народа”, рекао је Боцан-Харченко за београдску “Политику”.


Он је запитао шта се онда тражи од Српске ако се зна да је то кочница.


“Али, увијек су криви Бањалука и Додик, његова реторика је постала, у негативном смислу, нешто најважније у БиХ, на сједницама ПИЦ о томе се разговара као о најозбиљнијем питању”, истакао је Боцан-Харченко.


Коментаришући жељу Бошњака да уз помоћ високог представника у БиХ Валентина Инцка укину одлуку Владе Српске којом се онемогућава фиктивно пријављивање пребивалишта на територији Српске, Боцан-Харченко је рекао да је прошло вријеме када је ОХР укидао одлуке.


“Инцко би морао да размисли како не би дошло до још већих компликација и напетости. Његова евентуална интервенција може да подразумијева само покретање унутрашњег дијалога око те одлуке”, рекао је Боцан-Харченко и додао да би међународна заједница већ морала донијети одлуку о затварању ОХР-а.


Боцан-Харченко је напоменуо и да се Русија противи сваком такозваном предизборном инжењерингу и да апсолутно разумије забринутост Српске поводом тог питања. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment