Saturday, May 03, 2014

СИРИЈА: Хомс, некад најјаче исламистичко упориште пред пуним ослобађањем





Дуготрајни сукоб који у централном сиријском граду Хомс траје већ годинама, могао би ускоро бити окончан.


Према последњим информацијама преостали побуњеници у граду повући ће се за време договореног примирја. Власти ништа не спомињу о конкретном примирју, но ово не би било први пут да се оваква примирја успостављају без великих јавних објава.


Опозициони извори истичу како ће за време примирја побуњеницима бити допуштен излазак из града те повлачење према северним територијама где имају знатно чвршћу контролу. Подсетимо, већ готово две године побуњеници налазе се у центру града. Раније ове године преостали цивили су напустили центар града за време претходног примирја.


Овај развој догађаја долази непосредно након што су се заредали терористички напади на цивиле у Хомсу и у оближњем граду Хами и околини.


Опозициони извор из Лондона, Сохре, истиче како ће се око 1,000 исламиста повући за време трајања актуелног примирја.


За сиријску војску ово значи победа без даље борбе, јер се очекује да ће одмах након повлачења исламистичких милитаната ући на просторе који су се до сада налазили под њиховом контролом.


” Повлачење још није почело, а према договору они који ће се повући задржати ће своје оружје “, рекао је у разговору за АФП један од опозиционих активиста у Хомсу, Тхаер ал – Кхалидијех. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment