Saturday, May 17, 2014

Амбасада Русије: Русија је одмах пружила братску помоћ српском народу





Русија је, одговарајући на апел за помоћ који је руководство Србије упутило 15. маја када је проглашено ванредно стање у земљи због поплава, истог дана, у четвртак, донела одлуку о “пружању братске помоћи српском народу”, саопштила је вечерас Амбасада Русије у Београду.


Током прошле ноћи припремљена су два авиона “Ил-76″ којима су упућени спасилачки тимови аеро-мобилне групе “Центроспас” и Центра за извршавање спасилачких операција посебног ризика “Лидер”, виокотехнолошка спасилачка опрема, укључујући ронилачка одела, подводна и специјална опрема, као и моторни чамци, наводи се у саопштењу.


У оквиру прве групе стигла су 42 припадника “Центроспаса” и 29 спасилаца из центра “Лидер”.


Руски спасиоци опремљени су свим што је неопходно за пружање помоћи и за потрагу за несталима у зони поплава и спремни су да аутономно делују до 15 дана.


Са руске стране, акције координира главни војни стручњак, заменик руског минисра за ванредне ситуације Едуард Чижиков.


Одмах по доласку у Ниш, у Руско-српски хуманитарни центар, група спасилаца, уз помоћ стручњака из центра који су радили на деминирању код Параћина, отишла је у Обреновац, једну од поплавом најугорженијих општина Србије која је 90 одсто под водом и из које је потребно евакуисати још око 2.000 људи, пише у саопштењу.


Код Обреновца су руску екипу дочекали председник Владе Србије Александар Вучић, министри унутрашњих послова и одбране, Небојша Стефановић и Братислав Гашић, и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment