Saturday, May 17, 2014

РАЗГРАДЊА ИСТОРИЈСКЕ СВЕСТИ: Србија и годишњица Првог светског рата





(Маринко М. Вучинић)


Што више одмиче ова година, све је очигледније да не постоји јасно одређен план на нивоу државе Србије о обележавању стоте годишњице Првог светског рата. Иако је пре годину дана, 12. априла 2013. године, Влада Србије донела одлуку о образовању организационог одбора за обележавање ове изузетно значајне годишњице, не постоји ниједна информација шта је до сада овај одбор урадио нити шта планира да уради.


Можда још увек траје његово конституисање и позиционирање јер у нашим околностима све зависи од тренутног распореда политичких снага и не постоји дугорочна стратегија у слављењу великих годишњица, о чему смо се осведочили и у току прошле године, када је обележавано двеста година од рођења највећег српског песника Његоша.


Наша влада сада има много важнија посла јер треба напорно радити на промени свести нашег народа како би он могао да коначно нађе своје место међу цивилизованим народима. Ту пре свега спада промена историјске свести, нашег схватања и доживљавања традиције, заступања националног интереса и обликовања националног идентитета. Интересантно је и веома поучно погледати на какав се организован и промишљен начин годишњица Великог рата обележава у земљама Европске уније којој ми тако истрајно и здушно тежимо. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment