Friday, May 02, 2014

ЈЕДИНСТВЕНИ У ЕВРОПИ И СВЕТУ: Стара планина – национални парк диносаурија





На Старој планини налази се јединствено налазиште фосила, каквог нема у Европи, али и у свету због чега српски геолози проф.др Александар Грубић и Михајло Галечић у својој научној студији сматрају да Стару планину треба прогласити за српски национални парк диносаурија, заштитити, детаљно истражити и резултате тог истраживања представити светској јавности.


Научну студију под називом “Фосилни трагови старих диносаурија у доњем тријасу Старе планине” чији су аутори геолози Грубић и Галечић, Завод за заштиту природе Србије публиковао је још 2001. године, али је она мало позната широј јавности.


У овој студији аутори су описали налазе фосилних трагова ногу текодонтосауруса који су пронадјени у Горњем Високу на Старој планини, а претпоставља се да су стари око 250 милиона година.


Како се наводи у овој научној студији, први фосилни трагови пронадјени су још осамдесетих година прошлога века.


“На горњим површинама слојева утврдјени су многобројни трагови ногу са отисцима два, три, четири или пет прстију и према томе несумњиво припадају тетраподним кичмењацима. На терену је констатовано да постоје три врсте трагова и то ситни, дужине од два до три центиметара, средњи, од три до шест центиметара и велики код којих само један прст може бити дугачак 10 центиметара и дебео два центиметара”, каже се у студији.


“Боље очувани трагови и њихов изглед упућују на сигурно двоножно кретање животиња од неких група Тхецодонтосауруса, који су живели у доњем тријасу, а можда већ и у перму. Налазак фосилних трагова Тхецодоната у доњем тријасу Старе планине је јединствен у овом делу Европе, а и у свету. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment