Friday, May 02, 2014

Берлину потребан „Јужни ток”





„Јужни ток” би могао да добије нови приоритет у снабдевању Европе руским гасом, а уз јаку подршку Немачке и њених европских савезника – насупрот настојању Брисела да се овај пројекат маргинализује. На такав закључак наводи састанак руског председника Владимира Путина, бившег немачког канцелара Герхарда Шредера и шефа руског енергетског џина „Гаспрома” Алексеја Милера прошлог понедељка увече у Санкт Петербургу.


Као повод за састанак Путина, Шредера и Милера наведена је приватна прослава седамдесетог рођендана бившег шефа немачке владе. Постоје, међутим, елементи који недвосмислено указују на други карактер састанка.


Шредер је, наиме, прославио рођендан 7. априла, када је и Социјалдемократска партија Немачке свечаним актом у Берлину обележила рођендан бившег шефа. Са друге стране, тешко је објаснити како је руски председник нашао времена да због Шредерове рођенданске журке, стицајем околности приређене у Санкт Петербургу, допутује из Москве у некадашњу царску престоницу на Неви – усред украјинске кризе која је свела односе Истока и Запада на најнижи ниво од епохе хладног рата. Путин се, уз то, запутио у Санкт Петербург непосредно после одлуке САД и ЕУ о пооштравању санкција Русији због наводне подршке сепаратистима на истоку Украјине.


Извори у кулоарима Бундестага и парламента у Бечу указују да би састанак у Санкт Петербургу требало посматрати у светлу претходних, али и најављених догађања.


После прошлонедељног пољског предлога да чланице ЕУ договоре заједничку стратегију у снабдевању руским гасом и пред саопштење из Брисела да је састанак на ту тему у припреми, у Бечу су се састали генерални директор аустријског мултинационалног енергетског концерна ОМВ Герхард Ројс и први човек „Гаспрома” Алексеј Милер. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment