Friday, May 02, 2014

Од Вучића траже да клечи у Сребреници





Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић одмах по изгласавању поверења Влади Србије у парламету позвао је премијера Александра Вучића да посети Сарајево. Званичан позив још није стигао, али медији у Сарајеву препуни су бурних, углавном негативних реакција разних појединаца и невладиних организација који поручују Вучићу да на путу за главни град Бих прво мора да сврати у Сребреницу и у Поточарима клекне и ода почаст сребреничким жртвама.


По мишљењима из Републике Српске, реч је о популистичком потезу који за циљ има ново дизање тензија, нарочито зато што се приближава годишњица злочина у Сребреници. Према ставовима из РС, они који темама из прошлости, условљавају долазак Вучића у Сарајево где намерава да прича о будућности, не мисле добро ни Босни, ни Србији.


Подсетимо, Амор Машовић, члан Института за нестале, рекао је да Вучића треба позвати у Сарајево, али да он треба да дође 11. јула у Поточаре, као и на ‘све друге манифестације које се одржавају поводом суђења за злочине који су почињени, а у којима је Србија несумњиво учествовала што је утврђено и низом пресуда, па и пред Међународним судом правде”.

Сарајевски медији су се оркестрирано придружили овој негативној кампањи, па неки од њих не пропуштају прилику да српског премијера називају и “бившим портпаролом вође србијанских радикала Војислава Шешеља”.


Председница Удружења Мајке Сребренице Хатиџа Мехмедовић дотакла се политичких конотација целе ситуације, па је рекла да је Вучић у Сарајево добродошао само под условом ако ће бити искрен у настојањима да помогне БиХ на путу њеног напретка.


Заменик шефа посланичког клуба владајућег СНСД-а у Народној скупштини РС Никола Баштинац за “Вести” је оценио да некима у Сарајеву ништа није довољно када је понашање Београда у питању. Ипак, он истиче да међу бошњачком политичком елитом полако сазрева мишљење да не треба ићи у сукобе са суседима, већ се окренути животним стварима. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment