Friday, May 02, 2014

Српско црквено благо из Мађарске изложено у Русији





(Глас Русије)


На овај начин,приказавши црквену уметност Срба у Мађарској, желели смо симболично да покажемо да наши народи, заправо већ вековима живе не само као добри суседи, већ живе „под једним кровом“, у једној држави и узајамно обогаћују културе- речи су Андраша Барањија директора Мађарског културног центра у Москви.


У Музеју Андреја Рубљова у Москви, 23.априла је отворена изложба „Српска црквена уметност у Мађарској“. Отварању изложбе су присуствовали Епископ Будимске епархије СПЦ Лукијан, амбасадор Мађарске у Русији Ференц Нађ-Ребек, кустос изложбе Коста Вуковић, као и Генадиј Попов, директор Музеја Андреја Рубљова. На отварању је била присутна и заменица директора Галерије Матице српске из Новог Сада Данијела Королија-Црквењаков, коју питамо како је уопште дошло до организовања ове веома занимљиве изложбе:


Цела ова иницијатива има своју историју коју је важно поменути, да би се боље разумело како је ова изложба дошла до Москве. Наиме, пројекат српска црквена уметност у Мађарској започео је 2011. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment