Monday, April 28, 2014

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: Гаврило Принцип је стао испред тиранина, баш као Давид пред Голијата!





Босанско Грахово – Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије и умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије служили су Свету архијерејску литургију у цркви Светог Петра и Павла у Босанском Грахову и парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима и Србима страдалим у Првом светском рату.


На данашњи дан пре 96 година умро је Гаврило Принцип, чији је атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву, Бечу послужио као изговор за војну инвазију на Србију. Умировљени владика Атанасије поручио је да је Гаврило Принцип стао испред тиранина, баш као и библијски Давид испред много јачег Голијата.


Он је рекао да српски народ треба да буде народ пажње и да је Грахово јуначко, али и свето хришћанско место.

“Није добро да се хвалимо страдањима, то види Бог, али, с друге стране, треба да из тога извучемо неку лекцију”, нагласио је умировљени владика Атанасије.


Парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима и Србима страдалим у Првом светском рату, те свештеницима Милану и Илији Билбији служен је на градском гробљу у Мраморју. Литургији и парастосу присуствовали су свештенство Епархије бихаћко-петровачке, изасланик председника Републике Српске Душко Четковић, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, те представници општинске власти у Босанском Грахову и Дрвару и многобројни верници.


Парастос је служен у оквиру обележавања 100 година од почетка Првог светског рата. Принцип је рођен је у јулу 1894. године у околини Грахова. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment