Monday, April 28, 2014

Ко је наследник тајног архива Драже Михаиловића





После смрти Гордане Михаиловић, ћерке четничког војводе, не зна се где је завршила драгоцена документација, диплома са Сорбоне и фотографије с краљевима које су остале у стану.


Смрт Гордане Михаиловић, ћерке Драже Михаиловића, вође четника у Другом светском рату, могла би да буде прекретница у обелодањивању тајни контроверзног генерала о коме историја још није дала коначан суд. У њеном дому у Београду остала је заоставштина Драже Михаиловића, поред осталог и оригинална диплома са Сорбоне, која је деценијама оспоравана, али и други документи који би могли да баце другачије светло на историјску улогу четничког војводе.


Каква ће бити судбина документације, никад необјављених фотографија и разних предмета који имају велику архивску вредност, сада је неизвесно. Наиме, после смрти Гордане Михаиловић, 10. фебруара ове године, испоставило се да све тајне и успомене на оца које је годинама чувала могу да заврше у погрешним рукама.


Београдски галериста Саша Кликовац тврди да је тетка Гордана, како је он зове, руком писаним тестаментом оставила њему свој стан и све документе које је у њему чувала. Он каже да је ову изузетну и честиту жену познавао читав свој живот и да га је она волела као сина. Није ни сањао да би она могла да му остави све што је чувала о свом оцу, као и станчић у којем је живела. О тестаменту којим га она проглашава за наследника, обавестили су га њени рођаци и дугогодишња пријатељица Соња Бресјанац. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment