Sunday, May 04, 2014

Сергеј Лавров, Путинов “мистер њет” за 21. век





Иако нису ни на једном обелодањеном списку западних санкција, главни “кривци” за неочекивани расплет догађаја на Криму и затегнуте односе са Украјином су руски председник Путин и његове главне узданице – министри одбране и спољних послова Сергеј Шојгу и Сергеј Лавров. Они су, уједно, и два министра са најдужим стажом.


По природи посла, уз председника Путина, Лавров је највише цитирани руски политичар, који се нимало не устеже да јавно каже да главни режисери догађаја у Украјини седе у Вашингтону.


Као врло искусан дипломата, одлично образован, јасне и концизне мисли, али и бритке речи кад затреба, Сергеј Викторович Лавров (64) је сигурно неугодан партнер за преговоре у Вашингтону и Бриселу, али је зато у својој земљи уз Путина и Шојгуа већ годинама најпопуларнији политичар.


Ових дана се навршило десет година од када је Путин именовао Лаврова и пребацио га у Москву из Њујорка, где је пре тога десет година руководио руском мисијом у ОУН. После совјетског министра спољних послова Андреја Громика, који је заузимао ту дужност од 1957. до 1985, Лавров је најдуже на месту првог човека руске дуипломатије.


Они који пажљиво прате изјаве и интервјуе Сергеја Лаврова лако су могли да примете да критика понашања Вашингтона није од јуче, од почетка кризе у Сирији или Украјини. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment