Sunday, May 04, 2014

Нашу Вуку још памти Европа





Име прве српске вајарке, Вукосаве Вуке Велимировић, ученице славног Бурдела, у Француској, али и другим западним земљама, сачувано је од заборава и данас је доступно стручној јавности. Ово за „Новости“ открива историчар уметности Гордана Крстић Фај, која живи у Паризу, одакле су у периоду између два светска рата, на адресу нашег славног реалистичког сликара Уроша Предића, стизала дуга, пријатељска писма.


Случајно пронађен пре три године, управо је део те кореспонденције посведочио о традиционалном српском немару. Трагајући за, у нашој јавности заборављеном и занемареном уметницом, „Новости“ су серијом тестова успеле да донекле исправе неправду и открију узбудљиву биографију и вредан опус који је Вука Велимировић оставила за собом.


Ова прича заинтересовала је и Гордану Крстић Фај, која је трагање наставила у Француској.


- Поред тога што је њено име ушло у британска и америчка издања „Речника западних вајара у бронзи“, британског аутора Џејмса Мекеја, Вука је уврштена и у „Биографски речник вајара 1920-их и 1930-их година“, француског аутора Тијерија Роша, издатог 2007. године на француском језику – каже наша саговорница. – Француска штампа је доносила осврте на њен рад, у оквиру приказа изложби на којима је учествовала у Паризу. Посвећен јој је и текст на неколико страна, објављен 1930. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment