Sunday, May 04, 2014

Јосиповић: У Јасеновцу се догодио геноцид који се не сме заборавити





ЗАГРЕБ – Државни врх Хрватске у недељу је у Јасеновцу оштро осудио усташки режим и поручио да геноцид и зло које се догодило у јасеновачком концетрационом логору никада не смеју бити заборављени.


На комеморацији у Спомен подручју Јасеновац, поводом 69. годишњице пробоја затвореника из концентрационог логора Јасеновац, председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је на да се у Јасеновцу догодио геноцид који се не сме заборавити и који никад неће престати да боли.


“Јасеновац је једно од места која остају заувек у колективном сећању иако је створено с циљем да буде место заборава, стратишта”, нагласио је Јосиповић и оценио да су они који су Хрватску желели да створе на злочину, учинили зло хрватском народу.


Он је изразио жаљење што се такав злочин догодио у име хрватске државности.


“Ту су људи били криви и мучени јер су били кривог светоназора и вере, јер нису следили прави, под наводницима светоназор”, рекао је Јосиповић и додао да је током Другог светског рата огромна већина хрватског народа била против такве идеологије и злочина.


“Дугујемо сећање свакој појединачној жртви која је овде и другде страдала. Зло никада не сме да буде исприка за друго зло. Ово место мора да буде штит против зла”, нагласио је председник и упозорио да су “замети фашизма и других тоталитарних идеологија латентна претња”, посебно у великим економским кризама. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment