Sunday, May 04, 2014

Тита памте од Триглава до Ђевђелије





Скоро две хиљаде грађана из свих крајева бивше Југославије одало је и у недељу, три и по деценије од његове смрти, почаст некадашњем председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу, посетом Кући цвећа, где је сахрањен. Ни киша, ни нешто хладније време нису их спречили да се упуте у Београд из Ријеке, Љубљане, Бановића, Теслића, македонских Кочана.


Они нешто старији, који памте Титово доба, окупљени испред његовог споменика жале за старим временима, која су, уверени су, далеко боља од ових садашњих, а млађи, одрасли на причама о добром животу, из радозналости желе да виде и ту чувену Кућу цвећа у којој почива маршал и председник велике државе.


Енесу Хаџиавдићу није било тешко да на годишњицу потегне из Тузле. Каже да је тамошње удружење „Јосип Броз Тито“, чији је члан, организовало два аутобуса који су стигли у Београд.


- Тито је једини човек којем се данас могу и желим поклонити – каже Хаџиавдић. – И сад бих заплакао због његове смрти, а не онда. Ја сам последња генерациоја Титових војника, јер сам те 1980. године служио војску у Травнику.


Била је недеља кад је умро и имали смо излазак у град, али смо се сви вратили у касарну када смо чули тужну вест…


И Пејо Дивковић је дошао из града соли, и то са супругом, снахом и пријом. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment